POHANKOVO JÁHLOVÝ CHLÉB S CIBULKOU

Potřebné ingredience
1 vejce, 2 zarovnané ČL soli, 1 PL třtinového cukru, 140g jáhlové mouky, 140g celozrnné pohankové mouky, lžíce sádla, 1 balíček sušeného droždí, lžička drceného kmínu, popř. hrst slunečnicových semínek, 1 cibule, 1 menší cuketa, 1 syrový brambor a voda dle potřeby.
Postup přípravy
Mj. nesmí mléko, lepek, sóju, kukuřici, ořechy, čokoládu a většinu ovoce. Recepty, co budu vkládat jsou proto vhodné pro všechny, kdo trpí nesnášenlivostí čehokoliv z výše vypsaného.
Co se užití mouk týče, dcera nesmí nic, co obsahuje kukuřici, proto nepoužívám běžně dostupné bezlepkové směsi. Jejich základem je právě kukuřice.
Složení kukuřičné bílkoviny je velmi podobné té lepkové a všichni s intolerancí lepku by měli počítat s tím, že i kukuřice jim může způsobovat stejné problémy jako lepek.

Cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme na lžíci sádla. Ke konci přidáme lžíci cukru, aby cibulka zkaramelizovala. Necháme vychladnout.
Do misky najemno nastrouháme cuketu a brambor. Necháme chvíli odležet a vymačkáme šťávu. Tu pak dolijeme vlažnou vodou do 2,5 dl. Komu se nechce odměřovat, může to vzít odhadem.
V míse smícháme zeleninovou šťávu a vejce, pořádně promícháme, přidáme strouhanou zeleninu a cibulku.
V další misce si řádně promícháme mouky, droždí, sůl, koření, popř. semínka a přidáme k zelenině.
Dobře promícháme, vlijeme do předem připravené formy a necháme 45 min. kynout.

Troubu předehřejeme na 200°C, vložíme formu s těstem a stáhneme teplotu na 180°C (horkovzduch na 170°C).
Pečeme dozlatova. Popř. zkoušíme špejlí, jestli je chléb hotov.
Po upečení necháme cca 1/4 hodiny chladnout ve formě, pak vyjmeme, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout na mřížce.
Bezlepkové těsto by mělo chadnout pomalu, s přístupem vzduchu, aby se nezdrclo.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

















