Zobrazit přihlášovací formulář

Bezlepková dieta

Přidat recept
(recept si oblíbilo 7 návštěvníků)

POHANKOVO JÁHLOVÝ CHLÉB S CIBULKOU

0.0
POHANKOVO JÁHLOVÝ CHLÉB S CIBULKOU

Potřebné ingredience

1 vejce, 2 zarovnané ČL soli, 1 PL třtinového cukru, 140g jáhlové mouky, 140g celozrnné pohankové mouky, lžíce sádla, 1 balíček sušeného droždí, lžička drceného kmínu, popř. hrst slunečnicových semínek, 1 cibule, 1 menší cuketa, 1 syrový brambor a voda dle potřeby.

Postup přípravy

Pro začátek uvedu, že peču pro dceru, která má poměrně dost potravinových alergií a intolerancí.
Mj. nesmí mléko, lepek, sóju, kukuřici, ořechy, čokoládu a většinu ovoce. Recepty, co budu vkládat jsou proto vhodné pro všechny, kdo trpí nesnášenlivostí čehokoliv z výše vypsaného.

Co se užití mouk týče, dcera nesmí nic, co obsahuje kukuřici, proto nepoužívám běžně dostupné bezlepkové směsi. Jejich základem je právě kukuřice.
Složení kukuřičné bílkoviny je velmi podobné té lepkové a všichni s intolerancí lepku by měli počítat s tím, že i kukuřice jim může způsobovat stejné problémy jako lepek.

Cibuli nadrobno nakrájíme a orestujeme na lžíci sádla. Ke konci přidáme lžíci cukru, aby cibulka zkaramelizovala. Necháme vychladnout.

Do misky najemno nastrouháme cuketu a brambor. Necháme chvíli odležet a vymačkáme šťávu. Tu pak dolijeme vlažnou vodou do 2,5 dl. Komu se nechce odměřovat, může to vzít odhadem.

V míse smícháme zeleninovou šťávu a vejce, pořádně promícháme, přidáme strouhanou zeleninu a cibulku.
V další misce si řádně promícháme mouky, droždí, sůl, koření, popř. semínka a přidáme k zelenině.
Dobře promícháme, vlijeme do předem připravené formy a necháme 45 min. kynout.

Troubu předehřejeme na 200°C, vložíme formu s těstem a stáhneme teplotu na 180°C (horkovzduch na 170°C).
Pečeme dozlatova. Popř. zkoušíme špejlí, jestli je chléb hotov.

Po upečení necháme cca 1/4 hodiny chladnout ve formě, pak vyjmeme, zabalíme do utěrky a necháme vychladnout na mřížce.
Bezlepkové těsto by mělo chadnout pomalu, s přístupem vzduchu, aby se nezdrclo.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

anaba 27. 12. 2015, 19:16
vypadá moc dobře,asi brzy vyzkouším.. (Y)
Dallien 25. 1. 2017, 8:35
@anaba Děkuji!
Miskulka1985 27. 12. 2015, 19:05
dobrý den, moc se mi líbí recept.. Jen musí tam být ta brambora? ne čím i nahradit. děkuji :-$
Dallien 25. 1. 2017, 8:35
@Miskulka1985 Dobrý den Míšo, omlouvám se, po dlouhé době koukám na MMB. Brambora je v těstě, aby bylo vláčnější a déle vydrželo.Můžete ji nahradit dušenouúvařenou zeleninou (dýně, cuketa, květák,...) nebo lžící psyllia rozmočeného v 70 ml vody.
hradcanaci 12. 11. 2015, 16:24
Moc děkuji za úžasný recept, konečně něco, co synovi chutnalo. (Y) Marcela
Dallien 25. 1. 2017, 8:33
@hradcanaci Po sto letech koukám na MMB... :) Jsem moc ráda, že chutnalo, děkuji za odezvu. Ať se vám daří!
skalapanagia 15. 2. 2015, 16:15
Danka, super recept, určite vyskúšam, veľmi sa mi páči Tvoj chlebík. Ja som začala piecť z pohánkovej múky bábovky a sú výborné. (clamp) (clamp) (clamp) (L)
Dallien 25. 1. 2017, 8:28
@skalapanagia Dari, omlouvám se, podívala jsem se po 100 letech na mmb :) Děkuji, snad se pečení daří! S pohankou se peče výborně, bohužel dcera nesmí ani tu. Ale už jsem se naučila i bez ní. Hezký den!
skalapanagia 5. 9. 2017, 14:55
@Dallien (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie