Kváskový bezlepkový chleba

Potřebné ingredience
Na rozkvašení: Kvásek z mouky Schar mix B, 340g kvásku Schar mix B (kvásek +170g mouky+ 170 g vody), 70g pohankové mouky, 50g Schar mix dunkel, 80g Červená Doves Farm, ½ lžíce psyllia, 150 ml vody, 2 lžíce sádla, 1 lžíce oleje, ½ lžičky xantanu, 1,5 lžičky soli, drcený kmín nebo chlebové koření 2 lžičky
Postup přípravy
Kvásek připravíme ze 2 lžic mouky schar mix b a 3-5 lžic teplé vody. Přikryjeme potravinovou folií,do které uděláme díry,aby se nám kvásek nezapařil a neměl na povrchu vodu,stejně tak nesmí okorat, Celou dobu,než bude silný,ho necháváme na topení nebo nějakém teplém místě (wifi router a jiné),kde je teplo stále.
Ráno a večer vždy přikrmíme stejným množstvím,2 lžícemi mouky a přidáním vody. Bezlepková mouka více saje vody,proto dáváme více vody než u klasického žitného kvásku,kdy je mouky stejné množství jako vody.
Tohle děláme asi 5 dní, od 6. dne je možné dokrmovat 1x za 24 hodin, já dokrmovala vždy večer,kolem 19.hodiny.Od toho 6. dne vždy kvásek ubíráme,aby jsme neměli kvásku příliš velké množství. Ráno je dobré ho promíchat a provzdušnit,aby neokoral na povrchu. Odebraný kvásek můžeme použít již na chleba,pro jistotu s 1 lžičkou droždí, kvásek není ještě tak silný. Já ho přidala i do kynutých knedlíků.
Správné vedení kvásku poznáte podle toho,že kvásek po přidání mouky za několik hodin začne pracovat,stoupat,tvoří se bubliny,zvětší svůj objem o jednou tolik, pak nastává fáze,kdy kvásek klesá,až klesne úplně, po těch 10-12 hodinách, to je čas ho nakrmit.
Já krmím kvásek 14 dní, pak je čas ho uložit do ledničky a rozkvasit vždy před pečením.
Na chleba
Večer vezmeme kvásek z lednice, rozkvasíme moukou a vodou (170g+170g), necháme nejlépe přes noc. Ráno odebereme 2 lžíce kvásku zpět do lednice a namočíme psyllium do vody, navážíme mouky, prosejeme přes sítko, přidáme sádlo, sůl a xantan, kvásek a zpracujeme těsto, nejlépe v pekárně, robotu nebo mixérem, lze i ručně. Nakonec přidáme olej. Necháme těsto kynout buď v pekárně, nebo ve vymazané míse olejem, na teplém místě, asi 2 -3 hodiny. Vykynuté těsto zpracujeme, přeskládáme do požadovaného tvaru chleba a dáme opět kynout do ošatky (videonávod najdete na stránkách pavlavtroube.cz
http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/zalozeni-kvasku-video.html), cedníku, mísy na další 1-2 hodiny. Mezitím si rozehřejeme troubu na 250C i s plechem, na kterém budete péct a 1 plech nebo hrnec dáte do spodu trouby. Chleba po vykynutí přendáme na pečící papír či podložku, postříkáme vodou z rozprašovače a nařízneme. Necháme uvařit 0,5 litru vody v konvici. Chleba přesuneme opatrně na plech do trouby a dospodu nalijeme uvařenou vodu a troubu zavřeme, pečeme takto cca 10-15 minut. Pak vyndáme plech s vodou, vyvětráme troubu a stáhneme na 200C, pečeme dalších 30-40 minut dle trouby a barvy kůrky. Upečený chleba poznáme poklepáním, měl by dutě zazvonit. Necháme vychladnout na mřížce a nařízneme po 2 hodinách, až je chleba zcela vychladlý, jinak se střídka srazí.

kvásek

správný kvásek

kvásek připravený na rozkvašený, tato fáze trvá 3 hodiny, necháváme kvasit na teplém místě

namočíme psyllium do vody také na 3 hodiny, občas promícháme

připravíme si ingredience na zpracování těsta v pekárně

kvásek po 3 hodinách

kvásek po 3 hodinách

po zpracování v pekárně necháme 1-2 hodiny kynout na teplém místě,ideální topení v zimě

po 1,5 hodině

fáze překládání chleba najdete na videu na stránkách pavlavtroube.cz , je tam celý postup, včetně rozkvašení, je možné rozkvasit rovnou večer těmi 150 g mouky a 200 vody,ale vyzkoušené to zatím nemám
http://www.pavlavtroube.cz/recepty/upec-treba-chleba/zalozeni-kvasku-video.html

po závěrečném kynutí v ošatce

závěrečná fáze, očistíme chlebík a pokropíme ho vodou,je připravený do trouby

upečený chleba

zakrojit až po 3 hodinách, my bohužel nevydrželi :-D...takže se trošku srazil

správný chlebík,zakrojený po více jak 2 hodinách...
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu









































