Jáhlová kaše s jahodami
Potřebné ingredience
Jáhly, vanilkový cukr, máslo, ořechy, rozinky, mrkev, mléko, jahody
Postup přípravy
Jáhly několikrát spaříme vařící vodou. Pak dáme 2,5 x více mléka jak bylo suchých jáhel, přidáme špetku soli, vanilkový cukr, velkou lžící másla . Na velmi mírném ohni vaříme až…
Tvarohové noky s jahodovou omáčkou
Potřebné ingredience
2 tvarohy nízkotučné, 2 vejce, skořice, špetka soli, lžíce másla, jeden hrnek krupičky jahody, tvaroh, cukr.
Postup přípravy
Tvaroh s vejci utřeme, přidáme trošku osolenou mouk, skořici a vypracujeme těsto. Lžíci namočíme ve vodě a vykrajujeme s ní noky. Vaříme 5 minut do osolené vody. Uvařené noky…
Mazanec
Potřebné ingredience
3/4 kostky droždí, 300g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, 130g rozpuštěné Hery, 80g cukru, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, trochu muškátového oříšku a anýzu mletého, 1 vejce, 1 žloutek, 30g mletých ořechů, kůra z 1 citronu, 50g oloupaných pokrájených mandlí, 50g spařených rozinek, 2 lžíce rumu
Postup přípravy
Nejprve si připravte kvásek - droždí, lžíce cukru, trochu mléka a dvou lžic mouky. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem,…
MAKOVEC
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 1/2 hrnku cukru krystalu, 1 a 1/2 hrnku mletého máku, 300 ml mléka, 140g tuku, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce marmelády, 2 lžičky skořice, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, šťáva z jednoho citronu. Na posypání cukr moučka.
Postup přípravy
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přidáme rozehřátý tuk, mák, skořici, sťávu z citronu a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Toto množství je na plech s vysokým…
KOBLIHY ozdobené tvarohem a marmeládou
Potřebné ingredience
250g hladké nebo polohrubé mouky, 20g cukru, 20g másla, 15g droždí, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 125 ml vlažného mléka, nastrouhaná kůra z 1/2 citronu, olej, špetka soli, marmeláda, moučkový cukr, tvaroh
Postup přípravy
1.Připravíme si kvásek z droždí, trochu cukru, trochu mouky a 2 lžícemi mléka. Necháme kynout.
2. V misce utřeme máslo se zbylým cukrem, přimícháme žloutek, Poté vlijeme…
JABLEČNÝ ŠTRŮDL
Potřebné ingredience
přísady jsou uvedeny na 4 šišky, které se vejdou na plech s nízkým okrajem na těsto: 40 dkg hladké mouky 1 Hera 1 malý jogurt ( 250 ml ) dále: jablka ( na 1 šišku štrůdl potřebujeme 1 vrchovatý hluboký talíř oloupaných a nakrájených jablek na čtvrtiny, které pak nastouháme) nasekané vlašské ořechy 1 vanilkový cukr skořice mletá
Postup přípravy
Z mouky, jogurtu a změklé Hery vypracujeme na vále hladké těsto, které rozdělíme na 4 díly.
Z každého dílu vyválíme hranatý plát o takové délce, aby se nám vešel na velký plech…