Zobrazit přihlášovací formulář

Sladká jídla

Přidat recept
(recept si oblíbil jeden návštěvník)

Mazanec

0.0
Mazanec

Potřebné ingredience

3/4 kostky droždí, 300g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, 130g rozpuštěné Hery, 80g cukru, 250 ml mléka, 1 vanilkový cukr, trochu muškátového oříšku a anýzu mletého, 1 vejce, 1 žloutek, 30g mletých ořechů, kůra z 1 citronu, 50g oloupaných pokrájených mandlí, 50g spařených rozinek, 2 lžíce rumu

Postup přípravy

Nejprve si připravte kvásek - droždí, lžíce cukru, trochu mléka a dvou lžic mouky. Rozinky dejte do misky a zalijte je rumem. V míse smíchejte prosátou mouku s cukrem, vanilkovým cukrem, solí, nastrouhanou citronovou kůrou a mletým kořením.

Do směsi vlijte vzešlý kvásek, přidejte žloutek a 1 vejce, rozinky máčené v rumu, dvě třetiny sekaných mandlí, nakrájené ořechy a nakonec i rozpuštěnou vlažnou Heru. Těsto důkladně zpracujte – nejdříve vařečkou v míse a potom ještě rukama.

Z těsta vytvořte bochánek, který poprašíte moukou a dejte do mísy, přikryjte utěrkou a nechte PŘES NOC kynout.

Vykynuté těsto opět zpracujte, utvořte 2 bochánky, dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte znovu nakynout. Předehřejte troubu na 220 °C. Mazance pomažte zbylým bílkem, posypte mandlemi a dejte péct.
Zprudka pečte asi 6 min., pak zmírněte teplotu na 150–160 °C a zvolna dopékejte. Až bude mazanec zvrchu krásně hnědý, přikryjte ho alobalem, aby se nepřipálil.

vykynulé těsto přes noc

z vypracovaného těsta vytvoříme 2 bochánky, které přendáme na plech

pomažeme bílkem a posypeme mandlemi

:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

lidare 9. 4. 2012, 16:29
(Y)tak to je zajímavý postup,ale někdy zkusím :-)
BIGSTAR 11. 4. 2012, 14:07
@lidare a co myslíte konkrétně? ten rozpuštěný tuk nebo kynutí přes noc? To kynutí mám podle mamky, která to tak dělá.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie