Celerová pomazánka
Potřebné ingredience
1/2 menšího celeru, 2 malá vejce natvrdo, 2 lžičky dijonské hořčice, sůl, pepř, petrželka, 100g šunky, 1 lžička octa, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce žervé
Postup přípravy
Celer oloupeme a uvaříme ve vodě s octem doměkka, necháme vychladnout. Šunku nasekáme, vejce a celer nastrouháme najemno. Vše smícháme, necháme chvíli odležet.
Křenové pomazánky
Potřebné ingredience
1. půl tvarohu ve vaničce, 1 - 2 lžíce másla, sůl, 1 malá strouhaná mrkev, 2 lžíce strouhaného křenu, lžička dijonske hořčice. 2. 2 vajíčka natvrdo, 3 lžíce majonézy, 3 lžíce lučiny, kousek šunky, petrželka, sůl, asi 2 lžíce strouhaného křenu, lžička dijonské hořčice
Postup přípravy
1. Tvaroh vyšleháme s máslem a solí, přidáme ostatní suroviny, promícháme a necháme chvíli odležet.
2. Majonézu ušleháme s lučinou a solí, přidáme nakrájená vajíčka, kousky…
Dýňová pomazánka
Potřebné ingredience
250g jemně strouhané dýně, 1/2 stroužku česneku, 1 lžíce přepuštěného másla, trochu kmínu, sůl, chilli paprička, 1 lžíce citrónové šťávy, asi 3 lžíce oleje (dýňový, olivový,...)
Postup přípravy
Na přepuštěném másle orestujeme dýni, po chvíli přidáme drcený česnek, kmín, sůl a kousky chilli papričky. Když je dýně měkká, přidáme citrónovou šťávu a rozmixujeme dohladka.…
Cizrnová pomazánka
Potřebné ingredience
cizrna, olivový olej (do pomazánky o na povrch), česnek, vývar z cizrny, tahini (sezamová pasta), sůl, pepř
Postup přípravy
Cizrnu přes noc namočíme, poté uvaříme hodně doměkka. Slijeme, necháme trochu vývaru na doředění. Cizrnu s ostatními ingrediencemi rozmixujeme tyčovým mixérem na hladkou pastu,…
Pomazánka z pečeného kuřete
Potřebné ingredience
pečené kuřecí maso i s kůží (asi z 1 stehna a 1 prsa), 1 lžička plnotučné hořčice, sůl, pepř, asi 100g lučiny, 1 lžíce másla
Sýrovo-mrkvová pomazánka
Potřebné ingredience
100g očištěné nastrouhané mrkve, 200g nastrouhané goudy, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, asi 5 lžic majonézy
Hermelínovo-šunková pomazánka
Potřebné ingredience
120g hermelínu, 100-150g šunky (šunkového salámu), 2 vejce, asi 4 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice
Postup přípravy
Hermelín a šunku nastrouháme nahrubo, vejce nakrájí na malé kousky, nebo taky nastrouháme. Vše smícháme.
Mrkvová s lučinou
Potřebné ingredience
75g mrkve (1 střední), 1 lučina (62g), sůl, pepř, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžíce sekaných mandlí
Pomazánka z červené řepy, sýrovo-česneková pomazánka
Potřebné ingredience
Z červené řepy: 1 menší červená řepa, 1/2 - 1 stroužek česneku, 80g domácí lučiny (u kupované trochu naředit mlékem), 50g eidamu, sůl, pepř Sýrovo-česneková: 100 - 150g eidamu, 1 - 3 stroužky česneku, 100g pomazánkového másla, 1 - 2 lžíce majonézy
Postup přípravy
1. Řepu a eidam nastrouháme najemno, smícháme se zbytkem ingrediencí. Necháme chvíli odležet.
2. Najemno nastrouhaný eidam smícháme s ostatními surovinami.
Tvarůžková pomazánka
Potřebné ingredience
200g tvarůžků, 1 pomazánkové máslo, sůl, pepř, světlé pivo (asi 5 lžic), petrželka, ev. tvaroh na zjemnění
Postup přípravy
Tvarůžky nahrubo nastrouháme, přidáme máslo a pivo, ev. tvaroh a sůl. Promícháme s petrželkou a necháme do druhého dne odležet.