Buchta s děsně dobrou polevou
Potřebné ingredience
Ingredience: 300 g pískového cukru, 350 g polohrubé mouky, lžička jedlé sody, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, 1/2 l kefíru, 2 dl oleje
Poleva: 1/4 kg pískového cukru, 100 g rozpuštěného másla, 2-3 lžíce horké vody, 2-3 lžíce kakaa, 1 lžíce rumu
Postup přípravy
Sypké ingredience na buchtu smícháme dohromady v míse, přidáme vejce, olej a kefír. Vše rychle zpracujeme, vytvoříme řídké těsto, které nalijeme do vysypaného pekáče s vyšším…
Fofr koláč z kompotu
Potřebné ingredience
1 větší sklenice kompotovaného ovoce (švestky, třešně, jablka, hrušky, ale nejlepší jsou meruňky), 2 a 2/3 hrnku polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek moučkového cukru, 2 vejce, 5 lžic rozehřátého másla nebo slunečnicového oleje
Postup přípravy
Kompot dáme okapat, ovoce vypeckujeme a trochu pokrájíme. Šťávu z kompotu případně doplníme vodou na 1/4 l. Pak všechno najednou smícháme v míse, nic nešlehám ani nedělám sníh.…
Žravé řezy
Potřebné ingredience
250 g cukru, 150 g hladké mouky, 5 vajec (žloutky), 5 lžic horké vody, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 1 šlehačka, 2 krémovité zakysané smetany (čím hustější, tím lepší), kompotované ovoce dle chuti, já používám ananas
Želé: 2 vanilkové pudinky
Postup přípravy
Těsto: žloutky, cukr, vodu ušlehat, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec opatrně vmícháme sníh. Pečeme ve formě s vyšším okrajem, vymazané tukem, vysypané hrubou…
Báječná sekaná
Potřebné ingredience
600 g mletého masa, 2 větší pórky, 2 cibule, 125 g netučného tvarohu, sůl, pepř, sladká paprika, trocha nastrouhaného muškátového oříšku, majoránka, lžička hořčice, lžíce kečupu, 100 g oravské slaniny
Postup přípravy
Pórek nakrájíme na kolečka a chvíli povaříme v osolené vodě, necháme okapat. Z masa, jemně nakrájené cibule, tvarohu, koření a pórku vypracujeme směs, ze které vytvarujeme jednu…
Babiččiny kotlety
Potřebné ingredience
kotlety (s kostí i bez), tvrdý salám, měkký salám, cibule, sýr na strouhání, strouhanka, máslo, hořčice, pepř, sůl
Postup přípravy
Kotlety naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí a vydatně opepříme. Položíme na dno vymazaného pekáče. Poté na kotlety navrstvíme cibuli, tvrdý a měkký salám. Zapékáme. Když už jsou…
Pikantní plátky z kuřecích stehen
Potřebné ingredience
6 plátků z kuřecích stehen (koupí se již stehna vykostěná balená na podtácku), 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, sůl, kmín drcený, čili papričky (sušené, čerstvé nebo nakládané), 2 papriky nejlépe červené, sladká paprika, 1 lžíce hladké mouky, zakysaná smetana
Postup přípravy
Plátky stehen odblaníme a lehce naklepeme. Cibuli nakrájíme na kostičky a na oleji osmahneme, maso vložíme na cibuli a asi 5 minut dusíme. Přidáme, drobounce nakrájené nebo…
Pečené obložené řízky
Potřebné ingredience
4 vepřové nebo krůtí řízky, sůl, pepř, grilovací koření, olej, strouhanka, 2 vejce, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky šunky, 2 velké cibule, 2 papriky, 4 rajčata, strouhaný sýr
Postup přípravy
Řízky naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme grilovacím kořením, potřeme je z obou stran olejem a necháme odležet. Potom obalíme ve strouhance (strouhanku do řízků lehce rukou…
plněné drůbeží řízky
Potřebné ingredience
kuřecí (nebo krůtí) prsní řízky dle počtu strávníků, sýr cihla vcelku - na 5 řízků kupuji tak 250 g, šunkový salám vcelku - taky 250 g, máslo, příp. kousek hery, sůl, pepř, citron, trochu vegety, mohou být i žampiony
Postup přípravy
Řízky nakrojíme, lehce naklepeme, osolíme, opepříme, posypeme vegetou, pokapeme citronovou šťávou. Sýr a salám nakrájíme na špalíky, které - vždycky 2x sýr a 1x salám - položíme…
Plněné řízky s nivou a broskvemi
Potřebné ingredience
kuřecí řízky, 100 g másla, 250 g Nivy, petrželka, sůl, pepř, kompotované loupané broskve, 200 g cibule, olej, sójová omáčka
Postup přípravy
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme. Připravíme si náplň utřením nastrouhané Nivy, másla a nasekané petrželky. Zamícháme broskve nakrájené na malé kousky. Hmotou naplníme…
Filé zapečené se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
6 porcí filé (kostky), 1 zakysaná smetana, 2 vejce, 1 cibule, 8 lžic kečupu, 1 lžička grilovacího koření, kmín, citrónová šťáva, sůl, 1 cibule, olej, několik kapek worchesterové omáčky, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 3 lžíce strouhanky
Postup přípravy
Filé zakapeme citrónovou šťávou a necháme chvíli odležet. Na oleji zpěníme cibuli, na to dáme osolené a okmínované filé a opečeme. Zalijeme troškou vody a dusíme na mírném ohni…