Výborný máslový mazanec
Potřebné ingredience
(1) 250 ml mléka (2) 125 g cukru (3) 627 g polohrubé mouky (4) 2 žloutky (5) 3/4 másla (6) 1 malá lžička soli (7) 1 suché droždí (8) rozinky (dle chuti) - přidat do posledního míchání
Výstavní palačinky,-)
Potřebné ingredience
@ 170 g polohrubé mouky, @ 3 vejce, @ 400 ml mléka, @ 1 lžíce oleje, @ špetka soli
Postup přípravy
Vajíčka rozšleháme s mlékem, se špetkou soli a s olejem. Přisypeme mouku a palačinkové těsto hotovo.,-)
Palačinky jsou vynikající a také skvěle vypadají.
STROUHANÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
Na těsto: *40 dkg hladké mouky *1 žloutek *1 prášek do pečiva *15 dkg cukru *3 dkg kakaa *4 lžíce mléka *1 máslo Náplň: *3 tvarohy *3 žloutky *30 dkg cukru *3 lžíce másla *1 lžíce solamylu *mléko podle potřeby *nakonec vmíchat sníh ze 4 bílků
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, rozdělíme na 2 části, zabalíme do potravinové fólie a dáme do mrazáku na 1-2 hodiny. Do vymaštěného plechu a posypaného hrubou moukou nastrouháme nahrubo jednu…
VEPŘOVÉ KOTLETY ZAPEČENÉ S HOŘČICÍ A SÝREM
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: ++4 vepřové kotlety, naklepané ++kremžská hořčice (kolik? podle chuti) ++strouhaný sýr typu čedar (kolik? podle chuti) ++zakysaná smetana (také množství podle chuti) ++sůl a pepř na dochucení
Postup přípravy
Troubu zahřejte na 200, horkovzdušnou na 180°C. Kotlety osolte, opepřete a dejte do ploché zapékací nádoby. Pečte čtvrt hodiny. Mezitím promíchejte hořčici, sýr a smetanu; směsí…
HOVĚZÍ VÝVAR SE SVÍTKEM
Potřebné ingredience
PRO 4 OSOBY: *500-600 g hovězího masa na polévku *1 kostka hovězího bujonu (nemusí být) *3 mrkve, nakrájené na kostičky *1/2 bulvy celeru, nakrájené na kostičky *celerová nať *sůl
NA SVÍTEK: *3 vajíčka, žloutek a bílek zvlášť *3 lžíce hrubé mouky *sůl *sekaná petrželka *máslo nebo olej na vytření pánve
Postup přípravy
1. Do hrnce nalijte dva litry vody. Tučné maso vložte do hrnce rovnou; pokud máte libové, uveďte vodu nejprve do varu. Osolte, přikryjte pokličkou a na středním plameni vařte 2-3…
BRAMBOROVÉ KARI S HRÁŠKEM
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: ˇˇ2 lžíce kari koření + 3 lžíce másla ˇˇ1 cibule, nadrobno nakrájená ˇˇ1,5 kg brambor, oloupaných a nakrájených na kostičky ˇˇ400 ml zeleninového vývaru ˇˇ400 ml smetany ˇˇ200 g mraženého hrášku ˇˇkoriandr ˇˇsůl na dochucení
Postup přípravy
1. Rozpusťte máslo a na něm krátce osmahněte kari koření. Přidejte cibuli, zamíchejte a hrnec asi na 5 minut přikryjte; cibule by za tu dobu měla změknout. Přisypte brambory,…
BANÁNOVO-SKOŘICOVÍ ŠNECI
Potřebné ingredience
TĚSTO: ˇˇ115 g hladké mouky typu OO ˇˇ115 g celozrnné žitné mouky ˇˇ1/2 lžičky soli ˇˇ1/2 lžičky krupicového cukru ˇˇ3,5 g sušeného droždí ˇˇ75 ml teplého mléka ˇˇ1 vejce, rozšlehané ˇˇ1 lžička olivového oleje NÁPLŇ: ˇˇ25 g rozpuštěného másla ˇˇ2 středně velké banány, nakrájené na tenké plátky ˇˇ100 g sušených meruněk, předem namočených a nasekaných ˇˇ1 lžička mleté skořice ˇˇ50 g tmavého přírodního cukru ˇˇkůra z 1 pomeranče ˇˇ2 lžíce tekutého medu
Postup přípravy
1. V míse smíchejte oba druhy mouky, sůl, cukr a droždí. Uprostřed vytvořte důlek a vlijte do něj mléko, vejce, olej a 100-150 ml vody. Měli byste získat měkké, vlhké těsto.
Na…
ZAPEČENÁ RYBA
Potřebné ingredience
*100-150 g žampiónů *lžička másla *800 g jakýchkoli ryb nebo filé *sůl *pepř *olej *200 ml zakysané smetany *150 g nastrouhaného tvrdého sýra (výborný je uzený) *2 stroužky česneku *mletá sladká i pálivá paprika
Postup přípravy
Očistěte a nakrájejte na plátky žampióny. Osmahněte je na másle a krátce poduste. Naporcujte ryby. Porce osolte, opepřete a z každé strany 3-4 minuty opečte na oleji, pak je…
POCHOUTKA PRÉSIDENT
Potřebné ingredience
4 velké brambory, 1 Camembert Président (nebo jiný podobný sýr), 8 plátků slaniny, 2 cibule, 20 kuliček hroznového vína, 50 g slaného másla Président, 2 páry kuřecích prsou, 200 ml portského, škrobová moučka, sójová omáčka, olej, 1 stroužek česneku, pepř, sladká paprika, tymián, sůl
Postup přípravy
Den předem naložíme kuřecí prsa do marinády ze sójové omáčky, stroužku drceného česneku, špetky soli, škrobu a portského. Ochutíme kořením a osolíme. Dobře omyté brambory 10 minut…
STRACCIATELLOVÁ BÁBOVKA
Potřebné ingredience
400 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 100 g čokolády na vaření, 300 ml ochucené perlivé limonády, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 10 lžic oleje
Postup přípravy
Olej, žloutky, cukr a limonádu ušleháme do pěny. Přidáme tuhý sníh z bílků a mouku s práškem do pečiva. Vše zlehka promícháme a přidáme nahrubo nastrouhanou čokoládu. Těsto…