Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 319 návštěvníků)

NAŠE NEJLEPŠÍ VÁNOČKA - VÝBORNÁ A VLÁČNÁ :))

5.0
NAŠE NEJLEPŠÍ VÁNOČKA  - VÝBORNÁ A VLÁČNÁ   :))

Potřebné ingredience

na 2 ks vánoček : 1/2 kg hl. mouky, 1/2 kg pol. mouky, 1/2l mléka, 1 kostka droždí - čerstvé , 1 van. cukr, 2-3 žloutky (podle velikosti), 15 dkg moučkového cukru, 10 dkg másla (opravdu máslo, žádnou heru ani nic podobného) , 5 dkg oleje (odvážit na digitální váze), 4 lžíce majonézy, špetka soli (cca rovná čajová lžička) , citron, rozinky, mandle vajíčko na potření Na potření: rum, moučk. cukr, máslo

Postup přípravy

Droždí rozetřeme s polovinou moučk. cukru, až se rozpustí, nechat 10-15 minut pracovat.

popř. kdo má radši tradiční kvásek, udělá se následovně : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat

Do kynoucí mísy nasypeme obě mouky, zbytek cukru , van. cukr, ohřáté mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, olej, citron kůru (my máme rádi citronu hodně, tak dáváme z celého citronu), majonézu, osolíme (na ten 1 kg mouky 1 rovnou čajovou lžičku soli) a přilijeme připravené droždí ( (pokud jsme dělali kvásek, žádný cukr ani mléko už nám nezbyly ) . Dobře vypracujeme (těsto by se nemělo lepit a mělo by být tak akorát ani měkké, ani tvrdé). Vložíme do mísy, mírně posypeme moukou a necháme 1/2 hodiny kynout.

Po půlhodině nasypeme rozinky (předem namočené do vody s rumem, scedit, obalit v hl. mouce), pořádně propracujeme a necháme opět 1/2 hodiny kynout.

Poté vyndáme těsto ven z mísy, rozdělíme na 2 poloviny (budou 2 vánočky). Polovinu těsta zvážíme a rozdělíme na 9 stejných dílů (dole bude copánek ze 4, pak prostřední patro ze 3 a nakonec ze 2). Rozvážené kousky chvíli pošudláme v ruce, aby z toho byly kuličky (jako koblihy), necháme odpočinout 2-3 minuty a uděláme takové ty válečky - pruhy na pletení (těsto se potom při dělání těch válečků netrhá). Upleteme jednotlivá patra, aby vánočka nesjížděla, je dobré to mezi jednotlivými patry pomazat vajíčkem - pěkně se to slepí. Napícháme špejle a necháme tak 45 minut kynout na plechu , pak teprve pomažeme celé vajíčkem (kdyby se to udělalo hned, tak jak to kyne, tak budou kusy těsta bez vajíčka, jak se to zvětšuje), dáme mandle (my dáváme spařené oloupané rozpůlené mandle mandle, ale lze dát i lupínky apod).

Dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů (el. větrník), prudce zapečeme - 10-15 minut, začne to hnědnout, pak přikryjeme peč. papírem a pečeme dalších 30-35 minut na 160 stupňů.

Vyzkoušíme, zda je vánočka pečená (těsto se nelepí na špejli), ihned po vyndání z trouby pomažeme směsí z moučk. cukru, rumu a rozpuštěného másla (podle oka). Je voňavá a vydrží déle čerstvá a lesklá. Možno posypat moučk. nebo van. cukrem dle zvyklostí. Je opravdu výborná, vláčná a voňavá. Pokud náhodou zbyde, je z ní výborná žemlovka. Dobrou chuť :))

Droždí rozetřeme s cukrem a necháme 10 minut pracovat ... nebo se dá udělat i kvásek : všechno mléko ohřejeme (tak aby bylo teplé, ale nechal se v něm udržet prst) , rozpustíme v něm všechen cukr, rozdrobíme droždí a necháme 10 minut pracovat

Ze všech surovin (kromě rozinek a mandlí ) vymícháme hladké těsto (mícháme dlouho, aby se na těstě začaly dělat bubliny, popř. si pomůžeme domácí pekárnou a 15 minutovým programem na míchání těsta) ... na kynutí používám kynoucí mísu

Těsto necháme kynout v kynoucí míse a na teplém místě cca 30 minut, pak přidáme a zamícháme předem namočené rozinky, které obalíme v hl. mouce

po přidání rozinek necháme opět cca 30 minut kynout

Vykynuté těsto rozdělíme na jednotlivé kousky (recept je na 2 vánočky, při focení jsem dělala vánočku jen z poloviční dávky ) , odvážené kousky těsta propracujeme a vytvořené koule necháme pár minut odpočívat, než z nich uděláme prameny

na 1 vánočku potřebujeme 9 pramenů - spodní část bude ze 4 pramenů, prostřední patro ze 3, a hořejšek ze 2

Upleteme spodní patro ze 4 pramenů

Upletené spodní patro přemístíme na plech s pečicím papírem, dlaní ruky patro v prostředku mírně rozplácneme a potřeme vajíčkem - lépe se ty patra spojí a tolik nesjíždí

Upleteme prostřední patro ze 3 pramenů - jako cop

upletené prostřední patro dáme na spodní patro, pomažeme rozšlehaným vajíčkem mezi jednotlivými patry

Upleteme horní patro ze 2 pramenů

Upletené horní patro dáme na prostřední patro , vánočku nahusto propícháme párátky nebo špejlemi ... a necháme v teple cca 45 minut kynout ( např. u topení, já dávám do trouby vyhřáté na 30 stupňů)

Upletenou vánočku jsme nechali 45 minout, nyní přišel čas pomazat celý její povrch vajíčkem a dát mandle (půlené, plátky, nebo sekané) ... dáme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na horkovzduch

Po cca 10 minutách pečení při 180 stupních vánočka začne hnědnout, stáhneme teplotu na 160 stupňů a přes vánočku dáme pečicí papír, aby se nepřipálila (hlavně mandle mají tendenci se připékat a pak jsou hořké ! ) a pečeme dalších cca 30-35 minut tak, aby byla pečená (během pečení do trouby průběžně nechodíme, aby se vánočka nesrazila nebo neklesla, vydržíme a po půlhodině do ních píchneme čistou špejlí, pokud vytáhneme špejli čistou, těsto se nelepí, vánočka je pečená a vyndáme jí z trouby, pokud je na špejli mírně přilepené těsto, necháme 5-10 minut dopéct, záleží na troubě ...)

Ihned po upečení vánočku potřeme směsí rozpuštěného másla, moučkového cukru a trochy rumu, pozor, trošku to prská ... ale bude lesklá, chutnější a déle vláčná ... po vychladnutí se může posypat moučkovým cukrem a zakrojit ... ať Vám chutná :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Yachna 5. 1. 2015, 13:38
Dobrý den, děkuji za nejlepší vánočku kterou jsem kdy dělala a také u tohoto receptu zůstanu. Opravdu je skvělá a všem ji doporučuji. Ještě jednou moc děkuji (Y) (Y) (Y)
pa21 29. 12. 2014, 0:55
bohužel budu asi první komu vánočka podle vašeho receptu nechutná :-(. Právě jsem ji dopekla a nedá se srovnat s vánočkou, která dělá manželovo maminka. Budu muset na recept zajít k ní. Těsto bylo úžasné i se s ním pěkně pracovalo, ale chutově nám nechutná. Nevím jestli je to tou majenézou nebo čím, škoda no
sabcaaaja 29. 12. 2014, 9:19
@pa21 Dobrý den, Pavlíno (hello) , to mě mrzí, ale 100 lidí, 100 chutí ... majonézou by to být nemělo, pokud použijete domácí nebo nějakou kvalitní bez éček, měla by obsahovat jen vejce, olej a sůl, což je ve vánočce žádoucí (vejce tam patří, olej to zvláční, každé kynuté těsto je třeba pořádně osolit - např. v receptu píšu špetku, my solíme dost - na ten kg mouky téměř celou kávovou lžičku soli ... možná jste málo osolila, možná to špatně vykynulo, možná Vám tam chybí nějaké koření, na jaké jste zvyklá (někdo dává i strouhanou pomerančovou kůru, badyán nebo trošku rumu do těsta, nebo taková ty aroma od dr. oetkera apod. ) nebo naopak přebývá citronová kůra ... pokud dostanete recept od tchýně, zkuste ho dát k sobě do receptů, ráda vyzkouším :-$ , vše nejlepší do nového roku (sampus)
Marcelas 23. 12. 2014, 21:22
Sabinko tak mi to nedalo a musela jsem také vyzkoušet. :-$ :-$ :-$ Opravdu neskutečná dobrota,super popis a opravdu se s těstem nádherně dělá. Moje první vánočky díky vám http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4668994 Přeji krásné (banky) (kolednici) (jezisek) (novy rok). Marcela (F)
sabcaaaja 23. 12. 2014, 22:22
@Marcelas Dobrý den, Marcelo (hello) , díky za vyzkoušení receptu (F) , vánočky se Vám moc povedly (clamp) , jsem moc ráda, že Vám chutnají :-) , já mám ty naše akorát v troubě ,-) . Krásné Vánoce (stromecek) a vše nejlepší v novém roce (sampus)
broni77 23. 12. 2014, 17:29
Tak vaše vánočka je naprosto skvělá (Y) (Y) (Y) Pletla jsem ze 6 a je to lepší, krásně drží a vůbec to není těžké. Jinou už dělat nebudu (L)
sabcaaaja 23. 12. 2014, 22:18
@broni77 Dobrý večer, Broni (hello) , děkuji za vyzkoušení (F), jsem ráda, že vám vánočka podle našeho receptu chutná (zajic) . Krásné Vánoce (stromecek) a vše nejlepší do nového roku (sampus)
Vera N 22. 12. 2014, 9:21
(Y) (Y) (Y)
sabcaaaja 22. 12. 2014, 21:11
@Vera N Krásné Vánoce (stromecek)
SLUNÍČKO 21. 12. 2014, 14:03
MILÁ SABINKO (F), DNES JSEM DOPEKLA VÁNOČKY PODLE VAŠEHO RECEPTU ( http://www.mimibazar.cz/rodinne_fotografie.php?album=184942 ) A JSOU OPRAVDU LUXUSNÍ (Y) (Y) (Y). NEJENOM, ŽE S TĚSTEM SE DĚLÁ SKVĚLE, CELÝ BYT NÁM KRÁSNÉ VONÍ, ALE TA CHUŤ..... (clamp) (clamp) (clamp) SUPÉÉÉR ( UŽ JE SKORO CELÁ VÁNOČKA PRYČ - A ŽE Z TOHO KILA JSOU 2 VELKÉ VÁNOČKY ). PŘEJEME VÁM KRÁSNÉ VÁNOCE (stromecek) A VŠE NEJLEPŠÍ V NOVÉM ROCE (silvestr2). ZDEŇKA S MILOVANOUUU RODINKOU (pusa) (X) (Z) (&) (L) (L) (L)
sabcaaaja 21. 12. 2014, 22:25
@SLUNÍČKO Dobrý den, Zdeňko (hello), vánočky se Vám moc povedly (Y) a těší mě, že Vám chutnají (zajic) . Krásné Vánoce (andel) a vše nejlepší v novém roce (silvestr)
SLUNÍČKO 28. 12. 2014, 10:45
@sabcaaaja DOBRÝ DEN SABINKO (F), VÁNOČKY MĚLY OBROVSKÝ ÚSPĚCH (Y) - VŠEM MOC MOC CHUTNALY A PRÝ NIKDY TAKOVOU LUXUSNÍ VÁNOČKU NEJEDLI :-). NA SILVESTRA JEDEME KE ZNÁMÝM, TAK JE MUSÍM UPÉCT, ABY JSME MĚLI FAMÓZNÍ SNÍDANI :-). PŘEJI VÁM I CELÉ VAŠÍ RODINCE JEN TO NEJLEPŠÍ V NOVÉM ROCE, HLAVNĚ ZDRAVÍČKO (D) (silvestr). ZDEŇKA S MILOVANOUUU RODINKOU (pusa) (X) (Z) (&) (L) (L) (L)
sabcaaaja 28. 12. 2014, 13:19
@SLUNÍČKO :-) děkuji za pěkný komentář, ať se povedou i tentokrát (F) , pěknou oslavu Silvestra (silvestr) a vše nejlepší v novém roce (sampus)
laskonka333 21. 12. 2014, 9:23
(banky) (banky) (banky) (banky) (banky) (banky)
hebes 21. 12. 2014, 7:39
...také jsem zkoušela ...dělávám majonézové koláče a jsou super, takže mne tento recepr ,,nakopl´´ ,-) a po mnoha letech zkusila i vánočku...pletla jsem ze šesti pramenů, takže jsem nemusela jistit špejlemi .....chuťově je opravdu (zajic) ....vláčná i třetí den .....jen bych dala trošku více cukru, ale to záleží na chuti každého.....s těstem se úžasně pracuje ....z dávky jsem udělala dvě veliké vánočky ...určitě doporučuji i ostatním vyzkoušet, nebudete dělat už jinou (Y) ....děkuji za skvělý recept (F) (F) (F)
sabcaaaja 21. 12. 2014, 13:52
@hebes Dobrý den (hello) , Radko, děkuji za pěkný komentář (F) , my si rádi vánočku namažeme marmeládou, proto děláme možná trošku méně sladkou :-$ . Krásné svátky (banky)
SweetLove 20. 12. 2014, 16:25
Sabíííííí (L) Vaše vánočka je nepřekonatelná. Před chvílí jsem jí upekla a opravdu nemá chybu. Ještě za vlažna jsme ochutnali (udělala jsem jednu velikánskou a jednu maličkatou a to miminko jsme slupli). Už jinou péct nebudu a toto těsto budu používat i na mazance na velikonoce!!! Mooooc díky, máte obr jedničku s ****** ^o) |:o) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (pusa) (banky) (andel) (stromecek)
sabcaaaja 20. 12. 2014, 20:48
@SweetLove Dobrý den, Lenko (hello), děkuji za vyzkoušení receptu (F) a jsem ráda, že se Vám vánočka povedla (Y) a hlavně, že vám chutná (zajic) . Myslím, že by to těsto šlo použít kromě mazanců i na buchty, dukátové buchtičky a pod. :-$ . Krásné Vánoce (stromecek) (andel)
bleška 55 20. 12. 2014, 0:34
Sabino, tak ten Váš recept vyzkouším. Vánočky vypadají moc hezky. Jen mám dotaz, obě vánočky pečete spolu na jednom plechu?? Jana (hello) (hello)
sabcaaaja 20. 12. 2014, 9:58
@bleška 55 Dobrý den, Jano, děkuji (F) , jj peču najednou, ale občas se stane, se mi spojí, tak je pak musím odříznout ,-) , péct je postupně jsem nezkoušela, netuším, co by udělalo to těsto té 2., zda by to už nepřekynulo a nebyla moc rozjetá *-) . Hezké svátky, ať se Vám vánočka povede (Y)
bleška 55 22. 12. 2014, 21:39
@sabcaaaja Sabinko, tak jsem dnes pekla podle Vašeho receptu a jsou opravdu báječné. Moc nám všem chutnají a budu takto péct i mazance. Jindy dávám těsto do formy a dnes byla premiéra i v upletení. Ani se mi nesvezly a pěkně držely. Moc hezky se s těstem pracovalo. Moc děkuji za receptík a všem jen můžu doporučit. Přeji moc hezké svátky Jana (Y) (Y) (hello) (hello)
sabcaaaja 22. 12. 2014, 22:12
@bleška 55 Dobrý den, Jani (hello) , děkuji za vyzkoušení (F) , jsem ráda, že se Vám vánočky povedly (clamp) a hlavně, že chutnají (zajic) . My se na ně chystáme zítra večer, je to naše tradice, ráno 24. snídat čerstvou vánočku :-) Krásné Vánoce (stromecek) a vše nejlepší v novém roce (sampus) .
SLUNÍČKO 19. 12. 2014, 22:16
DOBRÝ VEČER SABINKO, VÁŠ RECEPT MĚ VELMI ZAUJAL A PODLE SKVĚLÝCH POZITIVNÍCH KOMENTÁŘŮ SE DO VÁNOČKY TAKÉ PUSTÍM ,-). JEN JSEM SE CHTĚLA ZEPTAT, VÁNOČKA SE NEMUSÍ PROPÍCHAT ŠPEJLEMI - DRŽÍ? A JAK DLOUHO VYDRŽÍ VLÁČNÁ? ( VÁNOČKU BYCH CHTĚLA NA STŘEDU, ALE V PONDĚLÍ I V ÚTERÝ BUDU NA CESTÁCH, TAKŽE JE CHCI PÉCT V NEDĚLI. DĚKUJI PŘEDEM ZA ODPOVĚĎ A ZATÍM ZDEŇKA
sabcaaaja 20. 12. 2014, 9:56
@SLUNÍČKO Dobrý den, vánočku propíchávám špejlemi, jinak by se to rozjelo. Když jí dáte po vychladnutí do igelitového pytlíku, aby neoschla, tak i ty 3 dny vydrží (Y) , ale u nás tak dlouho nevydrží, když stíháme, pečeme jí 23. večer, aby byla 24. ráno na snídani (zajic)
sabcaaaja 20. 12. 2014, 12:44
@sabcaaaja Ještě mi napadá, co jí upéct v neděli, kdy ještě stíháte a dát na pár dní do mrazáku :-$
trojlístek 19. 1. 2014, 12:35
Moc děkuji za receptík, právě jsme jí dopekli :-) a je úžasná.Moje první vánočka je výborná (L) (L) (L)nikdy jsem se k tomu neodvážila,ale dle recenzích jsem jí musela zkusit ....ještě teplou jsme jí jedli (Y) (Y) (Y).
sabcaaaja 22. 1. 2014, 13:06
@trojlístek Dobrý den, Lucie (hello), děkuji za pochvalu (F), jsem moc ráda, že se Vaše vánočková premiéra povedla (clamp) a hlavně že Vám chutná (zajic). Mějte se pěkně (C)
Jeana 3. 1. 2014, 10:52
Také musíme moc poděkovat (Y) (Y) Luxusní receptík |:o) |:o) Jinou už péct nebudu! (L) (L) (L) (hello) (flower) a vše neeej v Novém roce (novy rok) Zanet
sabcaaaja 21. 12. 2018, 10:57
@Jeana Těší mě, že Vám chutná (zajic) . Pěkné Vánoce (banky)
Malisha 23. 12. 2013, 18:53
Tak tahle vánočka - respektive vánočky, nemají chybu i ten rum na závěr, luxus, luxus, luxus...udělala jsem 4 a jiné už nikdy nepeču. Děkujííí a krásné Vánoce (andel) (stromecek)
sabcaaaja 23. 12. 2013, 21:00
@Malisha Dobrý večer, Renáto (hello), děkuji za krásný komentář (F), krásné Vánoce (stromecek) a hodně štěstí v novém roce (sampus)
kelinka10 23. 12. 2013, 18:43
(Y)super vánočka ,s těstem se dobře pracovalo ,přidala jsem místo hrozinek ořechy,jelikož je u nás nikdo nejí a perfektní, mooooc doporučuji tento recept (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
sabcaaaja 23. 12. 2013, 20:56
@kelinka10 Dobrý den, Heleno (hello), děkuji za krásný komentář (L), recept se dá samozřejmě obměnit podle toho, jak je kdo zvyklý :-) , dá se přidat třeba i kandovaná nebo čerstvá pomerančová kůra, my máme nejradši klasiku (zajic), krásné Vánoce (andel), vše nejlepší v novém roce (sampus)
pv74 23. 12. 2013, 18:39
(Y) (Y) Právě jsem dopekla a je skvělá, super recept, moc děkuji už jsem si jej uložila. Chutná i manželovi, který na to není, ale dostala jsem pochvalu. Díky a krásné (banky). Vlaďka
sabcaaaja 23. 12. 2013, 20:52
@pv74 (Y) super, že se Vám vánočka povedla a chutná vám i manželovi (F) , u nás bychom se po ní ujedli ,-), krásné Vánoce (andel) a šťastný nový rok (sampus)
laskonka333 23. 12. 2013, 12:30
(F)
sabcaaaja 23. 12. 2013, 20:50
@laskonka333 Krásné Vánoce (stromecek) a vše nejlepší v Novém roce (silvestr)
TETARUZA 22. 12. 2013, 17:44
(Y) (Y) (Y) upečeno a je super díky za recept (F) (F)
sabcaaaja 23. 12. 2013, 10:03
@TETARUZA Jsem ráda, že se vánočka povedla a chutná (F) , krásné Vánoce (andel) a šťastný nový rok (silvestr)
skorepka82 16. 12. 2013, 10:18
ja jeda jen jedinou uzasnou, valcnou treti den vanocku a to od mého bývalého tchana. Ten mel Recepty s vylkym R! Vanocek delal několik, takze bylo ke snidani i 3ti den a stále vlacne .Jenze nez jsem stihla poprosit o recept, rozvedi jsme se :-@ samozdrejme me mrzi jen recepty co nemam. (child12) Moje nova tchyne pece "suchary" co se nedaji jist ani ten den. Takze ja si ukladam tento recep a doufam ze dle chvaly budou vyborne i nasledujici den. a JA tchyni vytru zrak :-D Protože pry bezkonkurencne mam lepsi rohlicky nez ona (vic stejného cukrovi nemame ) TAKZE uz se moc tesim, az mi vanocky provoni byt a snad se mi podari ^o) ^o)
sabcaaaja 16. 12. 2013, 13:19
@skorepka82 Dobrý den, Terezo (hello), držím palce, ať se povede (F) , tajemství je v tom oleji a majonéze (Y), a hned vytaženou z trouby jí potřít tou směsí másla, rumu a moučkového cukru :-). My jich pečeme většinou několik pro celou rodinu ,-). Ozvěte se, jak chutnala (flower), hezké Vánoce (banky) a vše nejlepší v novém roce (sampus)
skorepka82 17. 12. 2013, 15:33
@sabcaaaja Dekuju :-) a kdy ji pect? a jak dlouho to vůbec trva? Ted premyslim ze vůbec nevim kdy ji upeču. 22. mam narozeniny, které oslavim s manželem, 23. prijde rodina a 24. dopoledne budu delat jednohubky a chlebíčky, vůbec nevim kdy ji udelam :-( :-S
sabcaaaja 18. 12. 2013, 22:34
@skorepka82 My jsme zvyklí mít vánočku ráno na Štědrý den na snídani (zajic) , takže pečeme 23. odpoledne nebo navečer (to dělám i salát, aby se stihl rozležet) , celkem vánočka trvá něco málo přes 4 hodiny (cca 1/2 hodiny se dělá těsto, tak další půlhodinu nechat kynout, pak přidat rozinky, zase nechat 1/2 hodiny kynout, 1/4 hodiny jí umotat, pak zase 3/4 hodiny nechat kynout a péct +- 50 minut) :-$
skorepka82 23. 12. 2013, 16:17
@sabcaaaja Dekuju, tak jdu na ni.. Uz se moc tesim ^o)
sabcaaaja 4. 1. 2014, 22:03
@skorepka82 Dobrý den, Terezo, tak co, povedla se? Vše nejlepší v Novém roce (sampus)
framile 24. 10. 2013, 21:29
Děkuji za úžasný recept, vánočky jsou vynikající (Y) (Y) (Y) S těstem se moc dobře pracuje, kvasnice a cukr-taková malá alchimie (H), kouzelná vůně po upečení po celém domě nedala nikomu dlouho čekat a všichni museli ochutnat :-D. Výsledek bezkonkurenční - recept ukládám a velmi všem doporučuji. Zvláště pak i tu poslední fázi po upečení :-p |:o) Lahoda!!!
sabcaaaja 16. 12. 2013, 13:20
@framile Dobrý den, Marcelo (hello), děkuji za pochvalu :-$, držím palce, ať se Vám povedou vánočky i na Vánoce (Y), krásné Vánoce (banky) a vše nejlepší v novém roce (sampus)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie