Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

(recept si oblíbilo 3377 návštěvníků)

NEJÚŽASNĚJŠÍ VÁNOČKA - RODINNÝ RECEPT

5.0
NEJÚŽASNĚJŠÍ  VÁNOČKA -  RODINNÝ RECEPT

Potřebné ingredience

600 g hladké mouky, 140 g cukru, 1/4 l mléka, 30 g droždí (klidně tak 3/4 kostičky), 2 vejce (jedno na potření), 120 g Hery, hrst rozinek předem namočených v rumu, lžička soli a sekané mandle, špetka muškátového květu a lžička citrónového aroma Dr.Oetker, nebo nastrouhaná citrónová kůra.

Postup přípravy

Vypracujeme klasické kynuté těsto. Z cukru, droždí a trošky mléka necháme vzejít kvásek /v hrnečku rozetřeme droždí s cukrem do tekuta,přidáme trošku teplého mléka a necháme v teple vzejít, stačí chvilinka, uvidíte jak nabyde/. Ten zapracujeme do mouky s 1 vajíčkem, vlažným mlékem, zbytkem cukru,rozpuštěnou Herou a troškou rumu. Přidáme citrónové aroma, špetku muškátového květu, sůl a nakonec rozinky co byly předem v rumu namočené. Těsto vymícháváme tak dlouho, aby se nelepilo na stěny a případně dle potřeby ještě přisypáváme mouku, je-li těsto řídké, nebo mléko, je-li naopak tuhé. Jakmile bude tuhé při zadělání, byl by pak tuhý i výsledek, takže na to pozor, musí být tak akorát, když pak do těsta píchnete na zkoušku, musí se zase zpět krásně zacelit. Jakmile je těsto propracované, necháme kynout.
Po vykynutí si těsto rozdělíme na 9 stejných částí, potom rozdělíme na 4, 3 a 2 díly. Ze všech vypracujeme dlouhé válečky, které postupně propleteme. Nejprve ze 4, pak 3 a nakonec 2 dílů. Vánočku potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Pečeme zhruba 45 minut, já v mé troubě asi na 150 -160°C. Pokud chceme, aby nám vánočka "nesjela", vypomůžeme si špejlemi, viz. foto. /ale stejně mi nakonec trochu sjel vrchní copánek. Je to rodinný recept, neznám lepší kynuté těsto, má nepopsatelně výbornou chuť, kterou jsme nikde jinde nejedla. Určitě vyzkoušejte! Dobrou chuť!

Těsto můžete zadělat i v domácí pekárně!! Viz. můj obdobný recept zde:
http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=14439&user=51989

TOTO TĚSTO LZE SAMOZŘEJMĚ VYUŽÍT I O VELIKONOCE NA VELIKONOČNÍ MAZANCE A PLETENCE!! FOTKA PLETENCE JE V PRACOVNÍM POSTUPU A PŘÍPADNĚ V MÝCH RODINNÝCH. RADĚJI DĚLÁM PLETENCE, JSOU HEZČÍ NEŽ KLASICKÉ MAZANCE A PO ZAKROJENÍ KRÁJÍME JAKO DORT, VYPADÁ TO NÁDHERNĚ!

těsto máme krásně vykynuté

upleteme nejprve ze 4 a potom ze 3 copánků

nahoru přijde copánek ze dvou dílů

krásný profil

pomocné špejle v troubě s vánočkou již potřenou vajíčkem a plnou mandliček

a teď už zbývá jen uvařit si kávu nebo čaj

a takhle vypadá velikonoční pletenec, těsto rozdělíme na 2 poloviny, ale ta jedna musí být o něco větší! Z obou pak rozdělíme na 3 částli a upleteme copy. Ten ze silnějších pramenů dáme na plech první a stočíme dokola, na něj položíme spletený cop z menších částí. Pomažeme vajíčkem a posypeme mandlemi! Zde v receptech najdete recept i s postupem a fotkama!!

Na přání přidávám, co je to citrónové aroma! Koupíte už dneska ve všech potravinách, kde mají i ostatní zboží Dr. Oetker. Je i rumové a máslo-vanilkové (to mám ještě z Německa, proto to tam není česky). Stojí to kolem 18 Kč a vydrží to velmi dlouho! V tomto receptu je pouze to citrónové!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Martiline ID 143395
12.10.2021, 19:09
Obrovské díky za tak skvělý recept !!! (L)
Necia ID 122666
30.12.2020, 10:20
Dobrý den,
už jsem pekla tři. Opravdu výborná! (Y) :-) (Y)
dofik ID 41148
23.12.2020, 11:14
výborná (Y)
Straki75 ID 301014
11.12.2020, 22:37
Dobrý večer, vánočka vypadá úžasně... 2vajíčka( jedno na potření) znamená, že dvě vajíčka jdou do těsta a jedno na potření nebo jedno vajíčko do těsta, druhé na potření??? *-) :-) Děkuji a krásný adventní čas
akdaren ID 402201
20.12.2020, 12:51
Melo by to byt tak, ze 2 vejce do testo a jedno na potreni. Divala jsem se na recept, ktery ma pani na mazanec
matirena ID 398804
15.4.2020, 23:14
Mohu se zeptat, zda droždí lze nahradit i v sušené konzistenci a kolik? Moc děkuji za reakci. Bohužel jsem v mnohacetnych komentářích nenašla.
Evula.U ID 586849
16.4.2020, 0:14
Omlouvam se Alence, ze odpovidam ja, jelikoz jsem ji delala na Velikonoce, a to ze suseneho drozdi v pomeru 1/3 = coz z 10 gramu (F)
Swinga ID 117196
23.3.2020, 16:51
Vypadá skvěle, chci se jen zeptat chci vyzkoušet starší keramickou formu na vánočku myslíte že mám něčim vymazávat? :-$ *-)
nula ID 29639
3.4.2020, 13:13
já peču v keramické vánočkové formě na vánoce štolu , těsto je sice mastnější , ale stejně vymazávám máslem , snad vám to ještě pomohlo
Hofíková ID 540342
3.1.2020, 16:16
Jdu zadělat na povánoční vánočku :-)už jsem jí pekla a je úžasná. (jidlo)
KattyV ID 384698
24.12.2019, 14:57
Super recept.
Dělám vánočku podle vás už několikátý rok, taky teda dávám máslo a vždy se povedly a jsou prostě nejlepší. ,-)
Krásné Vánoce. (L)
Nikis. ID 12287
22.12.2019, 18:27
Pekla jsem po x-té, výborná vánočka! Jen dávám jen citronovou kůru a ne aroma a místo Hery dávám máslo ,-) Jinak se ale držím receptu a je fakt výborný, vynikající! Vánočka NEMÁ CHYBU, takové těsto... krásně se s ním pracuje a po upečení je nadýchaná a velmi chutná. Mňam! (Y)
oplovka ID 389199
7.12.2019, 20:40
Dobrý večer,
tak jsem se rozhodla udělat jiný recept na vánočku než jsem celé roky dělala.
Našla jsem si tuhle vaší a jsem nadšená.
Než udělám na svátky, tak jsem dnes vyzkoušela a už zůstanu u té vaší.Je naprosto úžasná.
Těsto jsem zadělala v pekárně a výsledek skvělý......díky za recept a už mám vytiskly

(Y) (banky)
Visalaje ID 283999
14.9.2019, 19:54
Běžná domácí vánočka (C)
ludvahrabuvka ID 474099
26.5.2019, 11:28
Děkuji za recept, trochu jsem si poměry upravil a mám ji větší, používám místo části cukru med a chutná mi víc než recept od babiček a jiný už nedělám. Pekl jsem ji už mockrát. !!!
vinaricka ID 449092
6.2.2019, 10:01
Dobrý den, děkuji za suuuper úžasný recept.Na Vánoce jsem pekla prvně a od té doby jsem jich upekla již 8.Jste nejlepššššší (Y) (clamp) (Y) Ivana a děkuji díky Vám se nebojím péci vánočku [A] [A] [A]
S.A.R.A. ID 320172
20.1.2019, 17:35
Recept je opravdu výbroný!
Jen bych se chtěla zeptat, dělám podle tohoto ale v domácí pekárně. Máte i recept do domácí pekárny a prakticky se liší jen tím, že je tam jedno vejce navíc. Jaký to má důvod? Bude se dvěmi křehčí, tužší?
Kojana71 ID 213969
19.1.2019, 14:43
Již ji peču po několikáté a lepší recept jsem neměla. Ráda doporučím i začátečníci, povede se pokaždé, těsto hlaďoučké a po upečení jak peříčko. (Y) (Y) (Y)
P.A.V.L.A ID 263721
23.12.2018, 22:58
(Y)
suchar777 ID 519129
23.12.2018, 8:44
Opravdu hladká? Zatím jsem dělala kynuté těsto jen z polohrubé.
nikibureska ID 316965
23.12.2018, 13:11
Opravdu hladka, podle tohoto receptu pecu vanocku a na Velikonoce mazance uz nekolik let a je vyborna (Y) (stromecek)
Jananovackova ID 621073
25.11.2018, 16:17
Vypadá fantasticky (Y) Určitě letos zkusím. Zatím jsem pekla podle tohoto receptu

A dopadlo to také na výbornou
danca60 ID 403468
25.11.2018, 16:22
A když smažete ten odkaz, bude to také na výbornou :-)
Beník M. ID 618945
25.6.2018, 12:57
Dobrý den, chci se zeptat, na kolik pečete v obyčejné troubě (tj. bez větráku) ? Díky za odpověď.
danima3 ID 68838
23.3.2018, 19:34
Tak už se pečou mazance. S těstem se krásně pracuje, určitě jsem nepekla naposledy (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky