Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 252 návštěvníků)

Domácí salko - za málo peněz hodně muziky / Pikao

0.0
Domácí salko -  za málo peněz hodně muziky / Pikao

Potřebné ingredience

600ml mléka já dělala z čerstvého plnotučného, 200g cukru krupice, 40g másla

Postup přípravy

Všechny ingredience přivedeme k varu, pak maličko snížíme plamen, vaříme cca 25 minut. Po celou dobu vaření trplěivě mícháme. Vypadá to, že se nic neděje, ale ke konci doporučené doby už na pohled hezky zhoustne. Ideální čas to vypnout a přelít do připravené nádobky. Jakmile začne v nádobě chladnout ještě trochu zhoustne. Chuťově opravdu k nerozeznání od kupovaného, nedá to žádnou práci a náklady na výrobu minimální. Doporučuju!
Ještě bych ráda dodala, že je nejlepší dělat v co největším hrnci. Čím větší dno, tím rychleji bude uvařeno.
Smazat recept

Přidávám novou fotku. Pikao. Do stejného množství mléka a másla jsem přidala cca 300g cukru (podle chuti. Když budete v průběhu vaření koštovat dosladíte si to podle sebe), půl tabulky vysokoprocentní hořké čokolády a cca 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa. Vařila jsem ve velkém kastrolu 15 minut a pikao mělo požadovanou hustotu. Navíc se díky čoko a kakau nemuselo redukovat tak dlouho, tudíž je toho víc. Z dávky viz recept bylo oproti salka o jednu skleničku navíc. Pikao se finančně nejspíš moc nevyplatí, ale když je chuť a doma jsou suroviny proč ne? Je opravdu výborné :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Marci 1 3. 4. 2014, 14:59
(Y) tak vyzkoušeno a super !!! |:o) |:o) (Y) (Y)
Yennifera 3. 4. 2014, 12:41
Napíšu to přesně jak to je: nemám Vás ráda! Neboť má váha si mne brzy přestane vážit. Ještěže jsem to pikao udělala jen s poloviční dávky, doslova jsem ho sežrala. Perfektně se tam spotřebovala 81% čokoláda, co tu nikdo nechtěl a výsledek byl během chviličky luxusní a to jsem použila jen krabicové polotučné mlíko. Zítra zopakuji z celé dávky :D
Židovka 3. 4. 2014, 13:06
@Yennifera (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) :-D :-D :-D :-D :-D
SONULKA 2. 4. 2014, 7:18
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
bartja 1. 4. 2014, 21:51
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) B E Z V A D N Ý ! ! ! ! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) Hned na poprvé se podařilo výborně, z poloviční dávky jen na zkoušku a od začátku varu za 15 min. bylo hotovo, i když jsem použila mléko polotučné, díky moc! (flower)
chalupnicka 28. 3. 2014, 8:08
(Y) (Y) (Y) (Y)
babkamt 28. 3. 2014, 7:40
(F) (F)
Zrušený účet 26. 3. 2014, 10:23
Určo se vyplatí. Mít skoro 400g za dvacku není zanedbatelné. Také chci dělat medovník, tak ho použiju. Díky za recept. (Y)
Marci75 12. 4. 2014, 7:05
@ no nevím, jestli za dvacku. Připočtěte k tomu minimálně energii na vaření - plyn, elektřina...
ajina28 26. 3. 2014, 10:08
tak jsem to udělala (Y) předchvílí a super,dělala jsem to z polotučného a šlo to super dělala jsem to ve velkém kastrolu v tom nepřipalovacím a bezvadný ani mi to tak dlouho netrvalo asi 18-20minut,na plynu a míchala jsem to tedy jen občas a ke konci teda stále :-) ale super děkuji za recept zítra se chystám na medovník tak jsem to rovnou udělala karamelové díky moc
Lobelka 24. 3. 2014, 14:34
Tak jsem právě dovařila (Y) Udělala jsem karamelové z polotučného mléka (nejprve zkaramelizovat cukr). Vařila jsem opravdu na maximum tak, aby nevyteklo a trvalo to opravdu 25 minut. Co se týká množství, tak je toho stejně jako v plechovce. Necelých 400 g. A chuťově výborné k nerozeznání od pravého z plechovky. Za mě super (Y)
chamade 19. 3. 2014, 7:50
podle mě se to vyplatí zcela určitě. Včera jsem se nenechala odradit komentáři a vyzkoušela jsem sama. Vařila jsem karamelové salko (nejdříve na másle cukr zkaramelizoval) a potom jsem se snažila s mlékem moc plamen nestahovat, jen tak, aby to neuteklo a přesně za deset minut mohutného varu v hodně širokém kastrolu jsem měla ideální hustotu. Díky za bezva recept. Chuťově je taky výborné. A hlavně nemusím plechovku dvě hodiny vařit. (Y)
evicela 17. 3. 2014, 12:46
podle mě se to nevyplatí, ten čas a energie, vidím to jako nesmyslnou snahu ušetřit pár korun :-$
Zrušený účet 17. 3. 2014, 14:19
@evicela Mléko kupuji u nás 1l za 18,-, cukr nakupuji v akci za 19,-, máslo mám doma stále, přesto ano, započítám i ten pláteček a dále samozřejmě i tu energii. Stále mě toto množství jako je salko v plechu vychází na 19Kč. Takže pro mne toto není nesmyslná snaha ušetřit pár korun, ale docela velká úspora přesto to nikoho nenutím dělat (Y) Krásný den děvčata (L)
ASTAL 16. 3. 2014, 16:25
Když spočítám suroviny a elektřinu , výsledkem je malinkatá sklenka . Nepřijde mi to za málo peněz hodně muziky . V tomhle případě bych řekla že to kupovaný se přece jenom víc vyplatí.
marsi-28 17. 3. 2014, 19:37
@ASTAL Jak malá sklenka?Vzdyt se to vari ze 600ml mléka,tak toho musí být nejméně púl litru. *-) *-) *-)
ASTAL 17. 3. 2014, 20:01
@marsi-28 Marcelo to je sice pravda že začínáte vařit na 600ml mléka ale redukujete a redukujete do zhoustnutí a jak už tady některé maminky psaly , když se to dovaří tak mají sklenku od marmelády . A vaří skoro hodinu. Není to problém to zkusit pokud chcete . Ale za mě se to teda určitě nevyplatí. A to nemyslím vůbec špatně . (kytara)
Aidina 17. 3. 2014, 12:29
@ASTAL Moje řeč,nepoužívám ho každý den,ani týden,tak mě těch pár korun nevytrhne.Fakt by se mi nechtělo stát hodinu u sporáku a redukovat a redukovat. ,-)
Dan.ka 16. 3. 2014, 14:08
Třikrát jsem ho dělala přesně takhle a nikdy mi nezhoustlo. *-)
trojcata 17. 3. 2014, 11:07
@Dan.ka zhoustlo mi ale trvalo to déle než 25 min.Ale musím dát za pravdu že když tam člověk připočítá půl hodinky plyn nebo el.plus suroviny tak to zrovna levněji určitě nepříjde *-)
Lucikuk 16. 3. 2014, 14:30
@Dan.ka smiem sa spýtať ako dlho ste ho redukovali? Ja som ho skúšala robiť včera večer :-$, robila som v stredne veľkom hrnci, ale určite nie 25 min. ako sa píše v recepte, bolo to min. 40 minút. Vyšiel mi 1 pohár z horčice. Zredukovala som ho dosť, nakoľko mi po vychladnutí dosť stuhlo. Na budúce ho nechám redšie :-). Chuťovo je porovnateľné so salkom originál (Y)
šára 17. 3. 2014, 19:17
@Lucikuk Já to zkoušela 2x. Poprvé jsem vařila v užším hrnci a trvalo to těch 50 min. a podruhé v širším a po necelých 25 min. bylo husté. Možná jestli ta délka není i tím, že to musí vařit...bublat...a míchat a míchat. Poprvé, když to trvalo tak dlouho, asi jsem měla nižší stupeň na vaření (mám indukci). Tak jen takový můj postřeh. A když mi to podruhé po těch 25 minutách zhoustlo zase hodně a chtěla jsem salko řidší, tekutější, tak jsem normálně po troškách přilívala studené mléko a míchala do požadované hustoty a super. (clamp) Dvě zkušební dávky byly doma snězeny hned ,-). Je to fajn varianta, když potřebuji a nemám doma...nedá to tolik práce a je opravdu moc dobré. Děkuji moc za skvělý tip. Chutná opravdu jak kupované. A salko zn. Tatra, když není v akci u nás stojí i 38 Kč. (hello)
Dan.ka 16. 3. 2014, 14:35
@Lucikuk Dvakrát po těch 25min. a dneska přibližně hodinu.Chuť je dobrá,ale je to hodně řídké. Mléko bylo 3,5% tuku.A je toho polovina té větší kompotové sklenice.Tak nevím :-S
Zrušený účet 16. 3. 2014, 16:11
@Dan.ka To je zvláštní. Třeba to bude mlékem. Já kupuji čerstvé v pet lahvi, ne v krabici. Dělala jsem ho snad už 20x a vždy se mi povedlo. A vařím na plynu.
Dan.ka 16. 3. 2014, 16:16
@ Kupuji mléko jedině v pet lahvi,krabicové nikdy a taky vařím na plynu.No nic, příště koupím opět hotové ,-)
plamenek 15. 3. 2014, 19:21
Jen malá oprava , ne v hrnci, ale kastrolu, co nejširším. (Y)
P.A.V.L.A 15. 3. 2014, 19:19
(Y) (Y) (Y)
sim07 15. 3. 2014, 19:00
A musí to být mléko plnotučné,nemůže být polotučné,to mám doma ? *-)
Zrušený účet 16. 3. 2014, 9:43
@sim07 Může, tchýni se povedlo i z polotučného. Jen to musela vařit déle.
racochejlek 15. 3. 2014, 11:42
Tak jsem vyzkoušela a je super (Y) |:o), dělala jsem karamelové a je lepší než kupované - na másle z cukru karamel a potom mléko a míchat a míchat ... :-D, jenom jsem musela vařit déle - skoro 50 minut, ale nevadí, recept je super a jiné už kupovat nebudu |:o) (clamp)
Hyzule 14. 3. 2014, 15:47
(Y) (Y) (Y)
Paluna 14. 3. 2014, 14:48
(Y) (Y) (Y)
Vera N 14. 3. 2014, 13:53
To je super nápad. (Y) (Y) (Y) (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie