(recept
si oblíbilo 18 návštěvníků)
Rajská polévka s ovesnými vločkami
Potřebné ingredience
1 malá cibule,máslo/olej,lžíce hladké mouky,asi dvě hrsti vloček,sůl,asi 5 x bobkový list,nové koření,skořice,cukr,1 velký rajský protlak nebo dva malé 115 ml,asi 1-1,2 dcl studené vody nebo vývaru,petržel,pažitka
Postup přípravy
Na másle/oleji zpěníme najemno posekanou cibuli,osmahneme,pak zasypeme moukou,uděláme světlou jíšku.Zalijeme studenou vodou nebo vývarem,rozšleháme metlou,přidáme koření,osolíme,vsypeme vločky,přivedeme k varu a vaříme doměkka asi čtvrt hodiny.Pak vyjmeme bobkový list,vmícháme protlaky,řádně rozmícháme,provaříme a dochutíme dle potřeby solí,cukrem,vsypeme zelené natě.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
obchodnice 16
(upraveno)
2. 5. 2019, 13:25
Dovolím si napsat,že vařím tuto polévku bez mouky.....na oleji osmažím ovesné vločky lehce dohněda, přidám rajčatovou šťávu,přidám kostku bujonu,převařenou vodu nebo vývar(už nedávám bujon) a vařím cca 15min,přidám skořici a cukr,dle chti i sůl...nechám chvilku a podávám.Vařím pro syna-necelé 2 roky a chutná i dospělákům
KáKá
(upraveno)
14. 8. 2019, 9:28
@obchodnice 16
Mouku už nepoužívám pět let,nahrazuji Jizerkou,bujon nepoužívám vůbec,není potřeba,stačí sůl a koření
jane100
(upraveno)
18. 5. 2016, 18:09
Díky,MMB mě naučí vařit ,Jana
lidare
(upraveno)
22. 5. 2014, 13:39
právě jsem ji dovařila,je dobrá
martina hřebačková
(upraveno)
4. 5. 2014, 11:05
tak polévka se vaří,už se na ni chutím,mňam!!!!
killer
(upraveno)
14. 4. 2014, 21:55
Zítra bude..jen ještě ke koření přidávám hřebíček a u nás s rýží
zdenakucerova
(upraveno)
9. 4. 2014, 13:23
Díky za vložení, jednou jsem se vás na tento recept s vločkami ptala, protože mě zaujal, tak jsem se dočkala. Dělám polévku trochu jinak, ale zkusím jí právě kvůli těm vločkám.
KáKá
(upraveno)
9. 4. 2014, 13:51
@zdenakucerova
V diskuzi co dnes vaříte jsem to četla,ale to jsem nebyla já,které jste se ptala.Já vložila dneska,občas tuto vařím z protlaku,hlavně v zimě a v době kdy rajčata ještě ani nevoní,ani nemají chuť.Jinak samozřejmě máme v létě radši z čerstvých rajčat
zdenakucerova
(upraveno)
9. 4. 2014, 14:02
@KáKá
Aha, tak to se omlouvám, spletla jsem se. Ale aj tak dík. Já si dělám takový polotovar ze svých rajčat na konci léta nebo mám na polévky a omáčky rajčata v mrazáku. Vločky doma dost používám ale do rajské polévky mě to nenapadlo, zkusím...už mám pěkný čerstvý tymián na zahradě, tak to bude trochu "po italsku"
KáKá
(upraveno)
9. 4. 2014, 14:27
@zdenakucerova
do letní z rajčat dávám bazalku můžu se zeptat JAK mrazíte rajčata?Já myslela,že to nejde když mají moc vody....Oloupaná vařená?
zdenakucerova
(upraveno)
9. 4. 2014, 14:34
@KáKá
Omyju, neloupu osuším a dám do krabice nebo pevného sáčku. A ještě lepší je nechat je zmrznout je jednotlivě a skladovat až pak, nelepí se k sobě a odeberu pak jen po kusech co potřebuji. Spíš používám ty menší a stejně velké. Když z nich pak vařím, dám je celá mražená k zeleninovému základu a použiju jako čerstvá, slupky a jadérka pak přecedím. A nebo rajčata pokrájím na kusy, rozvařím, přecedím, maličko osolím a tu šťávu zavařím a pak už jen použiju jak je potřeba. Rajčata tím zmrazením ani moc neztratí barvu, sice jsou pak měkká a třeba na lečo nejdou, ale na rozvaření v polévce nebo omáčce je to ideální když je potřeba zužitkovat přebytek. Máme velký mrazák, mít jen malý tak to kvůli místu nedělám.
KáKá
(upraveno)
9. 4. 2014, 14:40
@zdenakucerova
děkuji,já má mmrazák jen tři šuplíky,takže asi nic jinak jednotlivě mrazím i jahody na tácu,pak je sesypu dohromady
krišon
(upraveno)
9. 4. 2014, 12:37
Miluju rajskou polévku i omáčku, dělám stejně, ale s rýží, či nokama ... ovesné vločky máme rádi jen v sušenkách a musli ....můj muž sní i ovesnou kaši ....
KáKá
(upraveno)
9. 4. 2014, 12:42
@krišon
My děláme buď s těstovinou kapáním, rýží nebo vločkami a v létě samozřejmě z čerstvých rajčat Tohle je verze,kdyv zimě rajčata nemají žádnou chuť.Manžel sní vše,vločky dávám kvůli malé
krišon
(upraveno)
9. 4. 2014, 13:31
@KáKá
Taky jsem kdysi dětem zahušťovala zeleninové polévky vločkama, připadalo mi to zdravější než jíška ....ale to už je fakt dávno
KáKá
(upraveno)
9. 4. 2014, 13:49
@krišon
používám i nasucho opražené mleté- http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=150699&user=157858 http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=102805&user=157858