(recept
si oblíbilo 19 návštěvníků)
Rýžový nákyp se švestkami a jablíčky
Potřebné ingredience
200 g rýže, 1/2 l mléka, 1 polévková lžíce moučkového cukru a 4 lžíce krupicového, špetka soli, lžíce oleje, voda, citronová kůra, vanilkový lusk podélně rozkrojený nebo vanilkový cukr, 10 dkg másla, 3 vajíčka, 1 švestkový kompot, 3 malá nakyslá jablka oloupaná a nastrouhaná, skořice, tuk a strouhanka na vysypání formy
Postup přípravy
Rýži propláchnu a uvařím v papiňáku - klasicky s vodou, lžíce oleje a trocha soli ....vařím o chvilku déle, než když ji vařím jako přílohu. Po uvaření zaliju 1/2 litrem mléka a s vanilkovým luskem ještě 5 minut již odkrytou vařím - míchám, aby se nepřichytila .... pak vyndám vanilkový lusk a dám vychladit (lze připravit i den předem)
3 žloutky utřu s máslem a se lžící moučkového cukru, přidám citronovou kůru a postupně vmíchám rýži, ze 3 bílků a 4 lžic krupicového cukru našlehám velmi pevný sníh, který pak vmíchám do rýžové hmoty ... do vysypané formy na dort dám 1/3 rýžové hmoty, rozvrstvím kompot, dám další 1/3 rýže a navrstvím pokrájená jablka, která můžete posypat skořicí a jsou-li hodně kyselá vanilkovým cukrem, kdo má rád rozinky, tak si přidá a poslední vrstva je opět rýžová hmota ....dáme do dobře vyhřáté trouby a při 180 stupních peču téměř hodinu ....záleží ovšem na troubě ...
Obvykle pojídáme pocukrovaný a chlapi ještě politý šťávou ze švestkového kompotu. Pokud máte raději meruňky, tak si upečte z nich, ale nejlepší je s kompotem ze špendlíků.
3 žloutky utřu s máslem a se lžící moučkového cukru, přidám citronovou kůru a postupně vmíchám rýži, ze 3 bílků a 4 lžic krupicového cukru našlehám velmi pevný sníh, který pak vmíchám do rýžové hmoty ... do vysypané formy na dort dám 1/3 rýžové hmoty, rozvrstvím kompot, dám další 1/3 rýže a navrstvím pokrájená jablka, která můžete posypat skořicí a jsou-li hodně kyselá vanilkovým cukrem, kdo má rád rozinky, tak si přidá a poslední vrstva je opět rýžová hmota ....dáme do dobře vyhřáté trouby a při 180 stupních peču téměř hodinu ....záleží ovšem na troubě ...
Obvykle pojídáme pocukrovaný a chlapi ještě politý šťávou ze švestkového kompotu. Pokud máte raději meruňky, tak si upečte z nich, ale nejlepší je s kompotem ze špendlíků.
Tentokrát s meruňkami
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
ililina
(upraveno)
2. 5. 2016, 13:10
Právě jsem dojedla Váš vynikající nákyp, dělala jsem z mražených švestek a jiný již dělat nebudu
krišon
(upraveno)
3. 5. 2016, 14:45
@ililina
Pokud vám chutnal, tak mám radost
Nanja
(upraveno)
26. 2. 2016, 11:58
Nákyp je opravdu LUXUSNÍ!!!!! Místo kompotu jsem dala sušené švestky bez pecek, byla to pochoutka. Děkuji!!!
krišon
(upraveno)
26. 2. 2016, 22:04
@Nanja
Díky
kurel
(upraveno)
25. 2. 2016, 7:45
Mám zmražené švestky.. mohu je použít místo kompotu?
krišon
(upraveno)
25. 2. 2016, 13:28
@kurel
Určitě, asi bych je nechala povolit, nedávala bych je tam na kost zmrzlé
Sobtik1
(upraveno)
25. 2. 2016, 1:15
Ten Váš nákyp je super, luxus, dělam již po několikáté a je to mnamka, vždycky mají kuci boule za ušima a já s nima, děkuji za tak užasnou dobrotu a hlavně recept. Alča
krišon
(upraveno)
26. 2. 2016, 20:00
@Sobtik1
Mám radost, že chutná
NikaV
(upraveno)
26. 9. 2015, 21:43
Tak já vezmu rejži, že ji uvařím jako vždycky.... Takže trocha oleje, opražit rejži, zalít vodou, osolit.... Doprčič, musím k tomu upéct kuře. Nákyp bude jindy.
Kacer z Prahy
(upraveno)
25. 9. 2015, 9:28
krišon
(upraveno)
26. 9. 2015, 14:42
@Kacer z Prahy
Pokud jste si pochutnali, tak mám radost ....
laskonka333
(upraveno)
24. 9. 2015, 14:49
gabb
(upraveno)
23. 9. 2015, 18:30
krišon
(upraveno)
24. 9. 2015, 14:06
@gabb
Dobrota
Nadys
(upraveno)
23. 9. 2015, 14:20
krišon
(upraveno)
24. 9. 2015, 7:37
@Nadys
U nás jednička, co se sladkých jídel týče ....
Ovečka
(upraveno)
29. 12. 2014, 21:57
Ježíšek přinesl Pečenku od Ety a já pořád přemýšlím, na čem ji vyzkouším - tak už vím Dělám ho úplně jinak, ale tenhle vypadá luxusně, nadýchaně
krišon
(upraveno)
30. 12. 2014, 18:21
@Ovečka
Lucko je to nadýchaný rýžový dort, nebudeš zklamaná a studenej je moc dobrý
žingi
(upraveno)
30. 12. 2014, 19:46
@krišon
taky na to chodím i za studena
lidare
(upraveno)
28. 12. 2014, 21:00
mňam
krišon
(upraveno)
29. 12. 2014, 8:24
@lidare
Souhlasím, šťavnatý, teplý vynikající a studený ještě lepší
plamenek
(upraveno)
28. 12. 2014, 19:42
Dělám hodně podobně, jen dělám více, dávám do velkého pekáče.Mě nebaví vařit málo, aby snědli a nebylo nic.Vařím brambory na knedlíky a rozmrazuji kachnu, abych si ji nasolila přes noc. Do ní taky cpu jablka.
krišon
(upraveno)
28. 12. 2014, 23:02
@plamenek
Taky jsem dnes dělala víc, protože jsem chtěla, aby mi zbylo k snídani ... mám ráda studený a nezbylo
žingi
(upraveno)
28. 12. 2014, 19:19
krišon
(upraveno)
28. 12. 2014, 19:26
@žingi
Jani, ty ho taky děláš, si tak trochu vzpomínám ....
žingi
(upraveno)
28. 12. 2014, 19:29
@krišon
jasně,dělám,ale teď nemám doma chlapečka,který jediný to se mnou jí
taba
(upraveno)
28. 12. 2014, 18:26
Sakra, dala bych si, ale kdyby mi ho tak někdo udělal....
krišon
(upraveno)
28. 12. 2014, 19:28
@taba
Včera chlapi prohlásili, že jsem přestala dělat některá. "dobrá jídla". No a mezi vyjmenovanými byl rýžový nákyp a vdolky s hruškovými povidly. Hrušková povidla nemám, ale švestkových kompotů plno - tak jsem jim udělala radost.
taba
(upraveno)
28. 12. 2014, 19:40
@krišon
..ti mají ale hodnou maminku!!