Zobrazit přihlášovací formulář

Co dům dal

Přidat recept
(recept si oblíbilo 31 návštěvníků)

RECEPT NA VÝROBU DOMÁCÍHO PRACÍHO PROSTŘEDKU

0.0
RECEPT NA VÝROBU DOMÁCÍHO PRACÍHO PROSTŘEDKU

Potřebné ingredience

Soda na praní(nejlépe práškové balení,existuje i krystalická soda), velmi horkou vodu,obyčejné mýdlo na praní(Jelen,jádrové mýdlo-175g),vařečká s delší rukojetí,větší kbelík,kuchyňské struhadlo,párátko.

Postup přípravy

Nejdříve si vezmete mýdlo a na struhadle ho nastrouháte na malé kousky(strouhejte na co nejmenší kousky,je to pracnější,ale zato se Vám pak mýdlo velice brzo rozpustí v horké vodě,protože se Vám velice brzo vytvoří nános na struhadle,který tam bude držet tak použijte parátko a nános na struhadle odstraňujte páratkem).Nastrouhané mýdlo dejte do většího kbelíku a zalíjte horkou vodou(přibližně 1L horké vody),poté mýdlo musíte míchát do té doby ,než se Vám zcela rozpustí.Po rozpuštění mýdla si připravte kelímek sody na praní(kelímek-je 250 ml).Dále začněte postupně do mýdlového roztoku vlévat horkou vodu(horká voda-já nalévám co nejteplejší vodu z kohoutku a pak ještě přihřeju v rychlovarné konvici a konvici vypínám těsně před bodem varu) při postupném vlévání vody do kbelíku se pomalu a též postupně vsypává soda,neustále míchejte(do kbelíku postupně musíte nalít 9-10 litrů horké vody).Celý proces trvá asi 20 minut.Směs, která Vám vznikne musíte nechat asi tak na 15 hodin odstát(občas promíchejte).Postupně se Vám směs promění v gel.
Tak a teď,můžete začít prát.Do pračky dávám(přímo na prádlo do bubnu)dva kelímky tohoto gelu.
Experimentujte,staňte se malými alchymisty a vyzkoušejte jiný poměr,časem třeba zjistíte,že Vám vyhovuje přidat více mýdla,či sody nebo naopak méně vody a podobně...:-))

Vlastnosti sody na praní-soda změkčuje vodu a odmašťuje(čím měkčí voda,tím lépe se pere špinavé prádlo)
Vlastnosti mýdla na praní-účině odstraňuje skvrny a špínu,chrání vlákna a barvy.

Ceny-obyčejné mýdlo na praní pořídíte zhruba již od 5-45,-Kč(záleží na výrobci a na marži,kterou si prodejce nasadí)
Sodu na praní seženete zhruba do 20,-Kč(prášková-500g,prášková 300g)

Milé dámy, vyzkoušejte a napište jak jste dopadly :-))
S pozdravem Marcelka

Ilustrační fotografie.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

SyMa 26. 5. 2008, 19:13
Dobrý den Marcelko. Dnes jsem začala vyrábět váš gel. Vše jsem udělala podle postupu, ale když jsem se na gel po několika hodinách podívala, tak se nahoře z mýdla utvořil silný škraloup :-o :-o Nevíte co jsem udělala špatně *-) Rozhňácala jsem ten škraloup rukama, ale zůstaly tam žmolky. Zítra zkusím vyprat prádlo a pak písnu jak to dopadlo.
Marqetka 22. 7. 2013, 10:16
@SyMa TAké se mi to stává. Myslím, že tehdy, když se mýdlo dobře nerozpustí před utuhnutím. Je potřeba nastrouhané mýslo ve vodě rozmíchávat do úplného rozpuštění.
sharien 19. 4. 2008, 19:21
uz ve slizu peru dlouho... instantni se mi nelibi, peru na 40 a mydlo se ne vzdy rozpusti dokonale a na cernem to jde videt... jinak ja naleju do pracky teplou vodu po koupani mimina, hodim sliz, naleju ocet a kapnu 7 kapek vonneho olejicka, dam pradlo a je to :-) a i voni :-p
Zrušený účet 19. 4. 2008, 19:40
@sharien Pavli a můžu se zeptat jaké olejíčky používáte?myslím jaké vůně? *-)
sharien 21. 4. 2008, 11:08
@ ted zrovna Salus hermanek... ty, co se davaj do aromalampy
karca90 18. 4. 2008, 22:28
ty bláho....... :-o :-o :-o že bych to taky zkusila????? *-) *-) *-) jinak recept na ten sliz je tady: http://www.mimibazar.cz/recepty.php?user=0
2xalex 18. 4. 2008, 14:57
Teda to je ale nápad! To určitě vyzkouším. :-) Jenom bych ještě měla dotaz, jak dlouho může takový gel/sliz vlastně stát? Přece jen, než se spotřebuje celý kýbl, to asi nějakou dobu potrvá... Nezačne se kazit? *-)
Magami 18. 4. 2008, 22:20
@2xalex Nám vydrží gel jen jeden týden(maximálně dva týdny).Aby vám moc nevyschl tak ho můžete třeba dát do těch kyblíku od barev na malování ty se dají uzavřít a nebo jednoduše přehodit kus igelitu(sáčku, to je jedno).My ho máme vždy rychle vypotřebovaný tak to zas tak nějak do detailů neřeším... (child2) (flower) (hello)
alimama 2. 4. 2008, 11:33
Marci - a proč tak složitě? Úplně stačí nastrouhat mýdlo na co nejhrubším struhadle (trvá to asi dvě minuty) a naházet spolu se sodou do kýblu s horkou vodou z kohoutku a promíchat. Do rána mýdlo nabobtná a je to. Sice se neutvoří dokonalý gel, ale úplně to tak stačí - roztok je lepší nalít přímo do bubnu na prádlo, abychom neměli zbytečně "zasoplenou" pračku. Pokud chcete mít dokonalý gel, lehce směs rozmixujete ponorným mixérem a hotovo. Celý proces mi zabere dohromady asi tak tři minuty. (Y) (L)
nelinka11 2. 4. 2008, 11:47
@alimama Můžu se zeptat kolik toho mýdla dáváte nabobtnat na jedno praní? Díky, moc mně to zaujalo.
alimama 2. 4. 2008, 12:14
@nelinka11 Používám tento recept: http://www.ds-soft.info/mimino/view.php?cisloclanku=2006092001 a protože jsem líná, tak to tam naházím všechno najednou.. :-p A jak píše Marcelka, během prvních pokusů si to stejně upravíte podle sebe (množství sody podle tvrdosti vaší vody, nebo třeba jen polovinu vody = větší koncentrát = menší dávkování) (child8) Jo - a taky někdo používá "instantní sliz": http://www.rodina.cz/scripts/journal/article.asp?id=46175 ale to jsem zatím nezkoušela.. *-)
nelinka11 2. 4. 2008, 19:54
@alimama Moc děkuju,určitě to vyzkouším.Super
Monnni 2. 4. 2008, 10:53
Taky znám jako sliz a peru v něm od té doby,co má syn ekzém.Je to levné,dokonce i voní (Y)a hlavně máme ekzém pod kontrolou.
petrulka 2. 4. 2008, 10:49
Já to znám jako "sliz" a peru už jedině v něm, neuvěřitelně to pomohlo odbourat dětem ekzém. Navíc máchání v octě nádherně změkčí prádlo, kam se hrabe aviváž (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Hyzule 2. 4. 2008, 10:56
@petrulka a nesmrdí to po octu? *-)
petrulka 2. 4. 2008, 11:01
@Hyzule Používám jablečný, na mokrém trochu cítit je, ale při schnutí to vyvane a cítit není. Akorát prádlo není navoněné ;-) ale naprosto fantasticky se žehlí |:o)
sverunka 2. 4. 2008, 10:46
já v mýdlových vločkách prala plíny a dupky s košilkama,byly nádherně bílé a bylo to jedině ,co mého malého alergika nedráždilo (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie