(recept
si oblíbilo 42 návštěvníků)
DOKONALÁÁÁ ZELŇAČKA !!!!!!! Pravá Valašská-zaručuju,že se bude manžel olizovat !!:-))
Potřebné ingredience
Pytlik kysaneho zelí(ovsem i v tech je velky rozdil,ja kupuji firemni-Hypernova,albert nebo Billa.3-4 velké brambory,dobrou klobasu,smetanu ke šlehani a 2 zakysane smetany,sadlo,cibuli,hladkou mouku.
Postup přípravy
Zeli uvarit do mekka asi tak v 3-4 litr.hrnci.Brambory na malinke kosticky dat varit zvlast,ale pozor-jen chvilku-jsou malinke,jsou hned a staci do polomekka,budou se pak provarovat jeste se vsim chvilku dohromady,tak aby nebyly rozvarene.Na panvi na sadlwe zpenime cibulku,na to pokrajenou klobasu(dve nohy) ,orestujeme a cely to vyklopime do uvareneho zeli,ktere NEZCEZUJEME-ta kysela voda je to nejdulezitejsi!!!!,k tomu vyklopime zcezene zemaky.Na tutez panev dame trochu sadla a udelame s hladkou moukou svetlou zasmasku,kterou vlijeme dovarici polivky,aby zhoustla.Pote bysme meli vlit smetanu ke slehani,ale pokud je polivka hodne ridka,tak zakvedlame do smetany trochu mouky a vlijeme.Pak dostatecne osolime,odstavime a vmichame dve zakysane smetany.Je toho plnej hrnec,ma dcera sni na posezeni 2 plne talire a o chlapech ani nemluvim,Kdyz nahodou zbyde,tak je druhy den jeste lepsi!:-)Kysane zeli dela zelnacce tu spravnou nakyslou chut.Takovou dostane jen ve valasskym muzeu v Roznove pod Radhostem:-)) a pak u vas doma,pokud ji vyzkousite:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
RENDA 75
(upraveno)
25. 2. 2010, 7:39
výborná
Cindy31
(upraveno)
14. 2. 2010, 12:25
Paní Eliško, je prostě dokonalá. Děkuji za recept. Martina
volcicka
(upraveno)
13. 8. 2008, 8:38
když prava valašska nebylo by lepší domací tlačene kysané zeli to mam zas ja skušenosti a ty nejlepší hlavně u toho tlačení svařené teče proudem
eliskaXL
(upraveno)
20. 8. 2008, 8:17
@volcicka
Petro,tak to kazdopadne!!!
Luníček
(upraveno)
13. 8. 2008, 7:55
zelnačku máme moooc rády. díky.
eliskaXL
(upraveno)
27. 8. 2008, 12:52
@Luníček
hlavne v zimnich mesicich po lyzovani ji muzu mit navareny 15l hrnec...hruuuza