Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 589 návštěvníků)

ŽLOUTKOVÉ KŘEHULKY

0.0
ŽLOUTKOVÉ KŘEHULKY

Potřebné ingredience

4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.

Postup přípravy

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude. Formičky vymažeme tukem /já dávám olej/ a nalejeme do nich těsto- dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Jakmile křehulky naběhnou, stáhneme a dosušíme . Ještě teplé vyklepneme z formiček.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Andaaaaa 6. 12. 2014, 14:21
Hezký den, chtěla bych se zeptat, jak dlouho péct před Vánoci? Zda jen pár dní, nebo vydrží déle, čili péct již teď? Děkuji za odpověď
lase 7. 12. 2014, 20:26
@Andaaaaa Odpověď viz. níže. (F)
Adolfita 7. 12. 2014, 19:13
@Andaaaaa Také by mě zajímalo, jestli už můžu upéct ?? *-)
lase 7. 12. 2014, 20:26
@Adolfita Ivi, peču tak týden před Vánocemi, ale pokud budete mít žloutky dříve, tak začněte klidně hned, nemá se na tom co zkazit.
Andaaaaa 8. 12. 2014, 14:32
@lase Také děkuji :-)
Adolfita 8. 12. 2014, 11:58
@lase Děkuji (L)
linees 3. 12. 2014, 8:20
Dobrý den, letos bych chtěla vyzkoušet Vaše křehulky, vypadají nádherně. Jen prosím o radu, ty žloutky s cukrem vyšlehat nad párou nebo ne :-$ ? Díky za odpověď.
lase 4. 12. 2014, 17:57
@linees Míšo, dobrý den, nešlehá se to nad párou, normálně za studena. Budete to pak péct, takže by to bylo nad párou zbytečné. Ať se podaří (Y)
linees 5. 12. 2014, 7:00
@lase Dobrý den, moc děkuji za radu. Už se na ně těším.
DanušaP 21. 11. 2014, 14:47
to je fajn, že ten recept někdo vytáhl.. letos určitě udělám, pracny u nás moc nejedou
anastazka 21. 11. 2014, 14:35
Vyzkoušela jsem a povedly se na sto procent. Děkuji za recept.
bakyka 20. 4. 2014, 22:16
(clamp)super i pro bezlepkovou dietu, díky za recept, musím zkusit pro toho našeho mlsného bezlepkáře (clamp)na zítřejší pomlázku už to ale nestihnu ,-)nevadí, udělám na den dětí (hello)
babkamt 20. 4. 2014, 21:41
Krásne pečivo. Tie formičky mi pripadajú povedomé. Ja mám také miniatúrne. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
march-jr 19. 4. 2014, 23:07
Asi jsem jediný blázen, který peče tohle curkoví na Velikonoce. Ale zbyly mi žloutky, když jsem dělala bílkovou polevu na perníčky a beránka a tohle jsem chtěla vždycky vyzkoušet, protože tohle cukroví miluju a syn se po něm může utlouct. Jsou opravdu vynikající. Jednoduché, šly snadno vyklopit...myslim, že na Vánoce ho zařadíme mezi stálice. http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4570736. Nemám je tak krásné jako Vy, ale koukám, že máme i stejné formičky. Díky moc za recept. (Y)
lase 20. 4. 2014, 21:19
@march-jr Teda, na Velikonoce jsem je ještě nepekla, to mě fakt nenapadlo ,-) ale máte je krásné, opravdu, takové žluťoučké (F) Myslím, že se Vám velmi podařily! Díky za příspěvek.
molatko 20. 12. 2013, 10:41
Jak dlouho se to přibližně šlehá?
lase 22. 12. 2013, 17:08
@molatko Dobrý den Radko, šlehám robotem a je to asi 5minut.
Gejbri 19. 12. 2013, 20:26
Nešlo by to udělat bez formiček? Něco jako pusinky? Děkuji
lase 20. 12. 2013, 7:15
@Gejbri No, asi by to byly placicky podobne piskotům- myslím tvarově, jinak fakt nevím, nezkoušela jsem.
cajac 19. 12. 2013, 20:37
@Gejbri Ja myslim,ze ne-je to tekute *-) *-)
saifrtka 17. 12. 2013, 21:35
Dekuju za recept, nas chlapecek na nich ujizdi, musela jsem je pect dvakrat
Jája 17. 12. 2013, 13:01
(Y) to zkusím :-)
denny.kal 17. 12. 2013, 11:17
právě doděláno a (Y) vyklopit šly super a je to dobrota, díky za recept (Y)
lase 17. 12. 2013, 11:41
@denny.kal Super, holky já vám moc gratuluji (silvestr)
kacis09 (upraveno) 15. 12. 2013, 14:40
Dobrý den Lado,moc vám chci poděkovat za receptík,přečetla jsem skoro všechny komentáře a 3 plech je v troubě,vymazala jsem formičky,předehřála a natavila troubu na 150 stupnů a za 4 minuty stáhla na 70 a dopekla cca 35 minut na horkovzduchu.mám ještě jednu vychytávku a možná někomu pomůžu,nalít do formiček a nechat těsto ještě tak 5 minut ve formičkách než je dáte do trouby aby se nevypoukli. (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
markyta 1 27. 4. 2014, 12:21
@kacis09 35 minut-není to moc? *-) Já peču klasické cukroví cca 15-20 minut :-$
lase 17. 12. 2013, 11:42
@kacis09 Perfektní, díky i za popis práce, alespoň se může od toho někdo další "odpíchnout". |:o)
Rendas371 13. 12. 2013, 0:06
zítra zkusím :-) (Y)
Ája 12. 12. 2013, 10:00
(Y) Hlásím se do klubu - těch, kterým se dílo podařilo :-$ Jsou výborné ^o) Vymazávala jsem pečlivě olejem. Vymazané formičky jsem nahřála v troubě. Plnila jsem pomocí zdobičky. Pekla jsem horkým vzduchem na 160, po vyskočení stáhla na 60. Po pročtení diskuze jsem se trochu bála, ale zadařilo se! Myslím, že může být rozdíl ve velikosti vajec a tím i žloutků... cukráři vejce odvažují, protože každé jejinak velké... Děkuji za recept (hello)
citren 7. 12. 2013, 22:29
zkusím (F)
janatka70 7. 12. 2013, 17:16
Mám hotové,měla jsem z toho obavy,ale povedlo se to (Y) (andel) (banky),jednou jsem to zkoušela a nepovedlo se to,proto jsem říkala,že to nebudu už dělat,jenže manžel škemral !!!No co bych pro něho neudělala.
lase 8. 12. 2013, 19:35
@janatka70 Jste šikulka (F)
šubka 25. 11. 2013, 17:46
Asi je tak vyzkouším (F)
lase 27. 11. 2013, 7:58
@šubka Zkuste, já myslím, že nebudete litovat (hello)
klarisima 13. 11. 2013, 16:50
Ahojky, přemýšlím, že letos upeču Vše křehulky, jak nebo čím se to pak zdobí? Píšete tu, že je to na způsob rakviček, tak na to se musí ještě něco dát, nebo se to jí jen tak? :^) |:o)
lase 27. 11. 2013, 7:58
@klarisima Dobrý den Kláro, až teď jsem si všimla Vašeho dotazu, omlouvám se (F) Křehulky se jí jen tak, ale můžete je třeba "pocákat" čokoládou, ale je to dost sladké i bez toho, takže já bych nechala čisté (hello)
mates29 3. 4. 2013, 10:35
vypadají suprově. Už se vidím, jak je budu před vánocema tady hledat (H)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie