Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept
(recept si oblíbilo 589 návštěvníků)

ŽLOUTKOVÉ KŘEHULKY

0.0
ŽLOUTKOVÉ KŘEHULKY

Potřebné ingredience

4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.

Postup přípravy

Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude. Formičky vymažeme tukem /já dávám olej/ a nalejeme do nich těsto- dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Jakmile křehulky naběhnou, stáhneme a dosušíme . Ještě teplé vyklepneme z formiček.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Marsha5 19. 12. 2012, 21:18
Tak jsem taky vyzkoušela a opravdu výborné cukroví. Včechno cukroví se krásně vyklopilo, žádný problém. Formičky jsme vymazala sádlem a na plechu šoupla do lednice, pak si teprve pripravila hmotu.
Ivanka1 17. 12. 2012, 10:31
Tak mně se letos povedly opravdu luxusně, z celé várky jsou špatné jen dvě |:o) Předehřála jsem si troubu, tam jsem šoupla vymazané formičky olejem, poté jsem ušlehala hmotu, vyndala formičky, nandala hmotu a šup s tim do trouby na 170 stupňů horkovzduch, poté co se vyboulily, tak jsem stáhla na 70 stupňů horkovzduch a po pár minutách jsem vyndavala a jak už jsem psala, vyklopit šly skvěle a překvapivě žádná nepopraskala (Y) Tak pečení zdar :-$
slunickohanule 17. 12. 2012, 8:15
(Y)Musím pochválit, opravdu jako rakvičky, taky mi trošička vylezla ven,ale super ,-)
molatko 16. 12. 2012, 21:55
Tak zkoušela jsem to několikrát, dávala do formiček i do košíčků, měnila jsem teploty, dělala jsem to normálně i na horký vzduch a pokaždé se nafouknou do špičky, pak ta špička praskne a vylije se trochu toho vnitřku, vypadá to přesně jako sopka, už jsem z toho nešťastná a nevím co dělat, jestli to mám málo našlehané nebo co :-(
lase 17. 12. 2012, 7:52
@molatko Radko, mně se to taky stalo, taky nevím, v čem byla chyba, nebylo to u všech, ale u pár ano. Možná je to tím, že té hmoty je v té fortičce hodně, nevím, taky to nemám ještě vychytané (F)
kari 12. 12. 2012, 12:53
Prosím,jak dlouho je asi pečete na 170 a pak sušíte?moc děkuji vypadají super,tak je chci vyzkoušet
lase 12. 12. 2012, 18:08
@kari Karin, mrkněte na jednotlivé příspěvky, určitě tam odpověď najdete (F)
Bylinka1 8. 12. 2012, 23:51
(Y) (Y) (Y)
Zrušený účet 8. 12. 2012, 23:08
vyzkouším (Y)
P.A.V.L.A 31. 10. 2012, 18:16
(Y) (Y) (Y)
tulipanka 31. 10. 2012, 17:20
(Y) (Y) (Y)
Bibiána H. 31. 10. 2012, 16:55
(Y) (Y) (Y) (Y)
weissova 17. 12. 2011, 23:29
(Y) (Y)KŘEHULKY LADUŠKO SUPER, (Y)PŘÍŠTĚ ALE ASI NA MEŠI TEPLOTU MĚLA JSEM JE ZEVNITŘ TŘOŠKU HNĚDÉ,A VY JE MATE TAK KRASNÉ, *-) *-)JE TŘEBA ODHADNOUT ASI ČAS ALE ABY NEBYLI ZEVNIŘ SYROVÉ :-S :-S
lase 18. 12. 2011, 8:42
@weissova Děkuji za pochvalu, také jsem včera pekla a opravdu je lepší si křehulky pohlídat, jakmile vyběhnou, teplotu stáhnout na těch 60stupňů a dosušit. Nepopraskají, jsou udělané uvnitř a jdou krásně vyklepnout (Y)
laccenka 15. 12. 2011, 9:29
Tak letos poprvé a jsou naprosto dokonalé!!! Teda už bohužel nejsou, ale mám v plánu to zkusit ještě jednou, protože nemají chybu. A propo podařilo se mi vyklopit úplně všechny a popraskaných bylo minimum. Podle mě to chce mít hodně rozpálenou troubu, aby se těsto zatáhlo a nepřilepilo na dobře vymazanou formičku. Pak ztlumit a dopékat. Taky se nemusí dopéct úpně na 100% bo tím jak budou chladnout malinko dojdou i venku...ale fakt jen malinko...no asi jsme měla štěstí jak to tady ty komentáře čtu. Vyzkouším fakt ještě jednou protože jsou delikátní!
lase 15. 12. 2011, 19:53
@laccenka Děkuji za postřehy, taky už se na ně o víkendu chystám (L)
kosmoska 12. 12. 2011, 10:22
Díky za super recept (F) (F) (F) povedlo se,jen je mám trošku hnědší :-D malej mě tady prudil,takže ten správnej moment vyndání z trouby jsem prošvihla +o( ale je to tak žravý,že jedna dávka je proklatě málo 8o| 8o| 8o| takže budu pokračovat až na to budu mít klid....a z bílků udělám kokosky,ikdyž nebyly v plánu ,-) ,-) ,-) Gábina + (X) + (child5)
jolča 1. 12. 2011, 15:41
Můžou se péct už teď, není brzo?? :-o
lase 1. 12. 2011, 20:13
@jolča Podle mě je brzo... já bych ještě počkala, já peču tak týden před Vánoci, nač to zbytečně dlouho skladovat, však je to rychlovka (F)
vlasťulka 22. 11. 2011, 21:46
vloni jsem je dělala tady podle receptu-VÝBORNÉ (Y) (Y) (Y)
Dada34 22. 11. 2011, 18:33
(Y) (Y) (Y)
DRNDA 85 22. 11. 2011, 17:17
Chtěla bych se zeptat holky - jaký je rozdíl mezi pečením v troubě klasicky na spodní + horní ohřev a mezi pečením v horkovzduchu? Liší se to i teplotou? :^) Mám novou troubu s horkovzduchem, a doted jsem byla zvyklá na klasiku. Prý je ten horkovzduch lepší ... *-)
lase 22. 11. 2011, 21:25
@DRNDA 85 No, liší se to právě tou teplotou, když je horkovzduch, tak stačí míň než v klasické troubě. I když se podíváte na návody u polotovarů na pečení, tak tam píší, že v klasické troubě stupňů víc, v horkovzuchu míň. Lepší je ale vyzkoušet, každá ta trouba funguje fakt jinak, i ty horkovzdušné (F)
DRNDA 85 23. 11. 2011, 7:54
@lase Moc děkuji za info. vyzkouším ,)
upirizub 14. 5. 2011, 19:01
Dnes jsem dělala cukrovíčko poprvé a mužu říci (Y) (Y) (Y) super super super.Ani jsem teplotně nehlídala troubu.Šlo to samo jsem nadšená..
lase 25. 5. 2011, 20:09
@upirizub Katuš, moc děkuji, jsem ráda, že se podařilo |:o)
šimi 22. 12. 2010, 15:07
Tak jsem včera zkusila aspoň z poloviční dávky, formičku je dobré vymazat až přes okraje, kde nebylo máznuto se to přichytilo. Bohužel mám jen košíčky, asi moc velké, dokud měly super barvičku byly uvnitř syrové a pak už se mi připálily. Mám starou plynovou troubu, tak to snad vychytáme ,-)
bednicka 18. 12. 2010, 22:44
můžu poprosit o radu? dělala jsem je poprvé a vůbec mě to nešlo našlehat a jak to dáváte do formyček já jsem to dávala malou lžičkou a některé se mě neroztekly no nakonec jsem je spálila vzbudil se mě malý tak skončily v koši :-(

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie