(recept
si oblíbilo 589 návštěvníků)
ŽLOUTKOVÉ KŘEHULKY
Potřebné ingredience
4 žloutky, 150g moučkového cukru, 1 lžička vanilkového cukru, několik kapek citronové šťávy, tuk na vymazání formiček.
Postup přípravy
Žloutky, cukr, vanilkový cukr a citronovou šťávu šleháme, dokud hmota nezhoustne, nezesvětlá a nenabude. Formičky vymažeme tukem /já dávám olej/ a nalejeme do nich těsto- dává se tak polovina formičky, protože těsto vyskočí. Jakmile křehulky naběhnou, stáhneme a dosušíme . Ještě teplé vyklepneme z formiček.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.
Je to obdoba rakviček, ale v malém. Pečeme je už několikátý rok a synovi chutnají nejvíc. Peču tak na 150 °C , pak stáhnu tak na 70-50°C a pak vyzkouším jednu a když jde vyklepnout, vytáhnu celý plech. Z celé dávky je tak 60-65kousků, já mám na talířku na fotografii necelou polovinu.
Dnes jsem opět křehulky pekla a přidala jsem teplotu, takže v horkovzdušné troubě bylo 170°C a zdá se mi to lepší, křehulky šly pak krásně vyklápět a už jsem nedopékala na snížené teplotě. Takže zkuste, jak vám to bude nejlépe vyhovovat.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Marsha5
(upraveno)
19. 12. 2012, 21:18
Tak jsem taky vyzkoušela a opravdu výborné cukroví. Včechno cukroví se krásně vyklopilo, žádný problém. Formičky jsme vymazala sádlem a na plechu šoupla do lednice, pak si teprve pripravila hmotu.
Ivanka1
(upraveno)
17. 12. 2012, 10:31
Tak mně se letos povedly opravdu luxusně, z celé várky jsou špatné jen dvě Předehřála jsem si troubu, tam jsem šoupla vymazané formičky olejem, poté jsem ušlehala hmotu, vyndala formičky, nandala hmotu a šup s tim do trouby na 170 stupňů horkovzduch, poté co se vyboulily, tak jsem stáhla na 70 stupňů horkovzduch a po pár minutách jsem vyndavala a jak už jsem psala, vyklopit šly skvěle a překvapivě žádná nepopraskala Tak pečení zdar
slunickohanule
(upraveno)
17. 12. 2012, 8:15
Musím pochválit, opravdu jako rakvičky, taky mi trošička vylezla ven,ale super
molatko
(upraveno)
16. 12. 2012, 21:55
Tak zkoušela jsem to několikrát, dávala do formiček i do košíčků, měnila jsem teploty, dělala jsem to normálně i na horký vzduch a pokaždé se nafouknou do špičky, pak ta špička praskne a vylije se trochu toho vnitřku, vypadá to přesně jako sopka, už jsem z toho nešťastná a nevím co dělat, jestli to mám málo našlehané nebo co
lase
(upraveno)
17. 12. 2012, 7:52
@molatko
Radko, mně se to taky stalo, taky nevím, v čem byla chyba, nebylo to u všech, ale u pár ano. Možná je to tím, že té hmoty je v té fortičce hodně, nevím, taky to nemám ještě vychytané
kari
(upraveno)
12. 12. 2012, 12:53
Prosím,jak dlouho je asi pečete na 170 a pak sušíte?moc děkuji vypadají super,tak je chci vyzkoušet
lase
(upraveno)
12. 12. 2012, 18:08
@kari
Karin, mrkněte na jednotlivé příspěvky, určitě tam odpověď najdete
Bylinka1
(upraveno)
8. 12. 2012, 23:51
Zrušený účet
(upraveno)
8. 12. 2012, 23:08
vyzkouším
P.A.V.L.A
(upraveno)
31. 10. 2012, 18:16
tulipanka
(upraveno)
31. 10. 2012, 17:20
Bibiána H.
(upraveno)
31. 10. 2012, 16:55
weissova
(upraveno)
17. 12. 2011, 23:29
KŘEHULKY LADUŠKO SUPER, PŘÍŠTĚ ALE ASI NA MEŠI TEPLOTU MĚLA JSEM JE ZEVNITŘ TŘOŠKU HNĚDÉ,A VY JE MATE TAK KRASNÉ, JE TŘEBA ODHADNOUT ASI ČAS ALE ABY NEBYLI ZEVNIŘ SYROVÉ
lase
(upraveno)
18. 12. 2011, 8:42
@weissova
Děkuji za pochvalu, také jsem včera pekla a opravdu je lepší si křehulky pohlídat, jakmile vyběhnou, teplotu stáhnout na těch 60stupňů a dosušit. Nepopraskají, jsou udělané uvnitř a jdou krásně vyklepnout
laccenka
(upraveno)
15. 12. 2011, 9:29
Tak letos poprvé a jsou naprosto dokonalé!!! Teda už bohužel nejsou, ale mám v plánu to zkusit ještě jednou, protože nemají chybu. A propo podařilo se mi vyklopit úplně všechny a popraskaných bylo minimum. Podle mě to chce mít hodně rozpálenou troubu, aby se těsto zatáhlo a nepřilepilo na dobře vymazanou formičku. Pak ztlumit a dopékat. Taky se nemusí dopéct úpně na 100% bo tím jak budou chladnout malinko dojdou i venku...ale fakt jen malinko...no asi jsme měla štěstí jak to tady ty komentáře čtu. Vyzkouším fakt ještě jednou protože jsou delikátní!
lase
(upraveno)
15. 12. 2011, 19:53
@laccenka
Děkuji za postřehy, taky už se na ně o víkendu chystám
kosmoska
(upraveno)
12. 12. 2011, 10:22
Díky za super recept povedlo se,jen je mám trošku hnědší malej mě tady prudil,takže ten správnej moment vyndání z trouby jsem prošvihla ale je to tak žravý,že jedna dávka je proklatě málo takže budu pokračovat až na to budu mít klid....a z bílků udělám kokosky,ikdyž nebyly v plánu Gábina + +
jolča
(upraveno)
1. 12. 2011, 15:41
Můžou se péct už teď, není brzo??
lase
(upraveno)
1. 12. 2011, 20:13
@jolča
Podle mě je brzo... já bych ještě počkala, já peču tak týden před Vánoci, nač to zbytečně dlouho skladovat, však je to rychlovka
vlasťulka
(upraveno)
22. 11. 2011, 21:46
vloni jsem je dělala tady podle receptu-VÝBORNÉ
Dada34
(upraveno)
22. 11. 2011, 18:33
DRNDA 85
(upraveno)
22. 11. 2011, 17:17
Chtěla bych se zeptat holky - jaký je rozdíl mezi pečením v troubě klasicky na spodní + horní ohřev a mezi pečením v horkovzduchu? Liší se to i teplotou? Mám novou troubu s horkovzduchem, a doted jsem byla zvyklá na klasiku. Prý je ten horkovzduch lepší ...
lase
(upraveno)
22. 11. 2011, 21:25
@DRNDA 85
No, liší se to právě tou teplotou, když je horkovzduch, tak stačí míň než v klasické troubě. I když se podíváte na návody u polotovarů na pečení, tak tam píší, že v klasické troubě stupňů víc, v horkovzuchu míň. Lepší je ale vyzkoušet, každá ta trouba funguje fakt jinak, i ty horkovzdušné
DRNDA 85
(upraveno)
23. 11. 2011, 7:54
@lase
Moc děkuji za info. vyzkouším
upirizub
(upraveno)
14. 5. 2011, 19:01
Dnes jsem dělala cukrovíčko poprvé a mužu říci super super super.Ani jsem teplotně nehlídala troubu.Šlo to samo jsem nadšená..
lase
(upraveno)
25. 5. 2011, 20:09
@upirizub
Katuš, moc děkuji, jsem ráda, že se podařilo
šimi
(upraveno)
22. 12. 2010, 15:07
Tak jsem včera zkusila aspoň z poloviční dávky, formičku je dobré vymazat až přes okraje, kde nebylo máznuto se to přichytilo. Bohužel mám jen košíčky, asi moc velké, dokud měly super barvičku byly uvnitř syrové a pak už se mi připálily. Mám starou plynovou troubu, tak to snad vychytáme
bednicka
(upraveno)
18. 12. 2010, 22:44
můžu poprosit o radu? dělala jsem je poprvé a vůbec mě to nešlo našlehat a jak to dáváte do formyček já jsem to dávala malou lžičkou a některé se mě neroztekly no nakonec jsem je spálila vzbudil se mě malý tak skončily v koši