Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 366 návštěvníků)

Pařížský dort s banány - VÝBORNÝ A JEDNODUCHÝ :-)

0.0
Pařížský dort s banány - VÝBORNÝ A JEDNODUCHÝ :-)

Potřebné ingredience

250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 240 g cukru krupice, 150 ml oleje, 100 ml vroucí vody, Holandské kakao, 200 g čokolády na vaření, 400 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 3 velké zralé banány

Postup přípravy

KORPUS:
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
Holandské kakao

POSTUP:
Ušleháme napřed zvlášť bílky s polovinou cukru.
V jiné míse větší ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, můžeme přidat i jeden vanilkový. Postupně přiléváme olej, mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a vroucí vodu. Nakonec zamícháme sníh a kakao. Kakaem nešetříme. Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě kolem 150°.

KRÉM:
200 g čokolády na vaření
400 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky

POSTUP:
Šlehačku zahřejeme, nalámeme čokoládu a necháme rozpustit. Mícháme lžící a stále zahříváme až k bodu varu. Když se čokoláda rozpustí, necháme úplně vychladnout. Potom električkým šlehačem na nejvyšší výkon vyšleháme spolu se ztužovačem až do hustého krému. Nemusí se nechávat do druhého dne. (ten ztužovač asi ani není nutný, vždycky na něj zapomenu a nic se neděje:-) )

DÁLE:
Vychladlý korpus rozkrojíme, pomažeme slabě krémem, poklademe banány (překrájenými podél) a potřeme znovu dostatkem krému. Přiklopíme horní díl korupusu a celý ho ještě pomažeme krémem. Můžeme dozdobit podle fantazie :-)

Ještě pohled v řezu :-)

Ten samý, jen jiné ozdobičky - tentokrát pro Barunku k svátku :-)

A tahle slavnostnější verze k šedesátinám :-)

A tenhle dvoupatrový pro Martínka k 1. narozeninám. Už jiný než tento pařížský - kubánský nedělám :-))
Jinak na dvoupatrák je potřeba na pařížský krém 3 šlehačky a tedy i 3 čokolády na vaření.

.......a k 2. narozeninám :-)

A housličky na přání..... spotřeba dvojitá dávka na korpus a na krém ze tří čokolád, aby byla rezerva.....na další zdobení čokoládu a vanilkový krém na dorty..........

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Olynka 14. 12. 2012, 20:00
Udělám na Vánoce. Miluji pařížský dortíky ,-) ,-) ,-)
petra232 16. 7. 2012, 20:58
Dobrý den,recept se mi moc líbí,určitě vyzkouším.Malý nemá rád banány-musí tam být nebo dát třeba jiné ovoce.Poraďte a děkuji Petra
Hanulka2 20. 6. 2012, 10:25
Asi brzy vyzkouším, paříž dort miluju. Mám svůj výborný recept, ale zkusím změnu s banány :-$
Dagi 20. 6. 2012, 9:22
Úplně nejlepší pařížský dort |:o) |:o) |:o) |:o) Jiný už nepečem ,-) ,-) ,-) Když má kdokoliv v rodině narozeniny, tak vždy s tímto dortem sklidíme obr úspěch a navíc to vypadá, jak není složitý a přitom opravdu jednoduché a zvládnou i začátečnící jako my :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ Moc děkuji za receptík (L) (L) (L) (L)
enkka 22. 5. 2012, 13:52
(Y)vypadá nádherně (Y)
rybička2 22. 5. 2012, 13:21
Použila jsem Váš korpus k ovocnému dortu s tvarohovou náplní a byl božský. Vysoký, vláčný, no prostě úžasný. Děkuji za recept Gábina (Y)
vveronika79 2. 2. 2012, 20:08
Tak nevím kde jsem udělala chybu, ale zavařila jsem šlehač když jsem přidávala hl. mouku, těsto se nabalilo na metly a konečná. Tak jsem zbytek vmíchala ručně, korpus se hezky upekl,ale je hrozně nízký, tak 3cm. Doufám, že není zdrcnutý *-) Mám formu průměr 26cm, jakou formu máte prosím Vy? Myslela jsem, že dort bude vyšší..
Gábina31 7. 4. 2012, 22:00
@vveronika79 Tak to opravdu nevím :-( Těsto mám vždy tekuté. Husté, ale tekuté. A z metly jde krásně....Snad jen, zda jste nezapomněla přidat tu vroucí vodu - 100 ml, jednou jsem na ní málem zapomněla, také jsem to měla hrozně nabalené na metle, až pak jsem si projela ještě jednou celý recept a zjistila, že vodu jsem nedala.... Formu mám stejnou, jako Vy.
Madec 4. 1. 2012, 9:30
(Y) vynikájící dortík, snadný a rychlý recept (Y) a u nás byl hned pryč (zajic) (F)
vajli 11. 7. 2011, 15:00
Moc dobrý :-)
Anith 6. 4. 2011, 16:41
Děkujimoc za super recept. Sice jsem zacatecnik (nebo spise pekarske mimino - pecu tak max jednou za rok :D), ale i tak se mi dort krasne povedl. Doufam, ze bude i chutnat. (Y) (Y) (L)
Nikuska18 4. 3. 2011, 16:01
Tak se dívám,že jsem tenhle dort ještě nekomentovala *-) a přitom jiný už nepeču ! (F) (L) Je to doopravdy skvělý dort, jednoduchý a přitom výborný (F) každý si ho jenom pochvaluje, dneska ho peču zase, tak snad bude mít opět úspěch |:o)
Gábina31 8. 3. 2011, 8:22
@Nikuska18 Děkujuuuu (L) taky se na něj zase chystám :-)
origliare 24. 1. 2011, 18:56
ZAjímá mě kolik dáváte toho kakaa?balení mám 100g tak jestli celé,snad se mi povede,jdu na něj:/
Gábina31 8. 3. 2011, 8:21
@origliare Celé, to ne, já dávám tak dvě, někdy tři vrchovaté lžíce.... (L)
MílaHav (upraveno) 18. 8. 2010, 13:50
Dobrý den, vypadá nádherně! Můžu se Vás zeptat, jestli by šel povrch dortu namazat např. nutelou a potahnout marcipánem nebo čokohmotou ..nedokážu si představit tu chuť ..jeslti by to bylo dobré chuťově .. Děkuju moc předem za každou radu :-)
Gábina31 18. 8. 2010, 21:36
@MílaHav Čokoláda, marcipán, banán, pařížský krém.........to vše dohromady je prostě výýýýborný podle mě (child1) Nemazala bych povrch ale asi nutelou, ale jen marmeládou, protože ta oříšková chuť už by tam asi moc nepasovala. To je můj názor (L)
MílaHav 22. 8. 2010, 14:30
@Gábina31 Nevadí, dort budu péct v týdnu, takže Vaši radu uplatním (Y) Děkuji Vám moc, snad se povede :-) (L)
MílaHav 19. 8. 2010, 21:38
@Gábina31 Děkuji Vám moc za odpověď :-) Jen se ještě zeptám na tu marmeládu.. Když dort celý pomažu marmeládou a potahnu buď čokohmotou nebo marcipánem (spíše asi čokohmotou..) nesjede mi to dolů? Budu dělat dortík poprvé, tak se omlouvám za dotazy :-$
Gábina31 22. 8. 2010, 11:29
@MílaHav To já se omlouvám za pozdní odpovědi, nějak si nikdy nevšimnu, že tu mám dotazy :-$ Určitě nesjede, marmeládou se to pomaže jen, aby se vyplnili a vyhladili ty dírky na povrchu korpusu, žádné extra silné vrstvy (child1)
Zrušený účet 7. 7. 2010, 17:43
Děkuji za receptík, dělala jsem k narozeninám dcerky a byl výborný. Jen jsem měla strach, že se mi piškot nikdy nedopeče, pekl se hodně dlouho, ale to je asi tou hladkou moukou. Upekl se, krém se mi taky povedl, jen ve zdobení nejsem vůbec zdatná. To jediné se asi už nikdy nenaučím (H)
kormos 3. 7. 2010, 8:24
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Moc děkuji za receptík.Včera jsem pekla svůj první dort a právě tento. :-) (F) :-)Povedl se skvěle a dnes snad bude chutnat!!!!Ještě jednou díky.Jarka (L)
Kamice 24. 4. 2010, 13:03
Dobrÿ den ...tak ja jsme prave dopekla..a. musim se teda pohanit nevim co jsme delalal ale dort my vybehnul desne nahoru popraskal mi... a kdyz se upekl tak si ehnul zpet tak ted tu mampropadliste uvidim az to vychladne a ja to rozkrojim jinak si to dam odpoledne znova no co se da delat.... jednou za uhera se nemusi povect... to by bylo aby ja strara pekarka jsme tomu neprisla na kloub... tak tento pokusovy nechame nam do hubicky a strejdovy upeceme novy...
Gábina31 12. 5. 2010, 13:32
@Kamice Tééda, to mě mrzí :´( Mně se opravdu povede vždycky.....peču v horkovzdušné troubě......někdy taky trošku vyběhne uprostřed, to seřezávám. Po nalití do formy hezky od středu těsto trošku rozprostřu do stran. Možná, že to byl nějaký superaktivní prášek do pečiva ,-) Ale přeju příště, jestli se do něj ještě pustíte, aby dopadl lépe (F) (F) (F)
Lidus1 18. 1. 2010, 11:48
Gábi dortík je krásný dneska sem se ho rozhodla vyzkouset manžílkovi k zitřejším narozkam.a taksem se chtěla zepatt jestli stenahodou do slehacky nezkousela dat kastany.mlsny manžel mi včera slupnul jednu cokosku ;-) ;-)tak abych nemusela letet do obchoduDíky za odpoved Lidka
Gábina31 12. 5. 2010, 13:33
@Lidus1 Liduško, tak jsem odpověď tak trochu nestihla :-D ale určitě to musí být dobré i s těma kaštanama (F) (F)
jahna 30. 10. 2009, 17:15
Tak jsem ho taky prubla a byl super (Y) (Y) (Y). Za pár dnů jsem ho musela pro velký úspěch péct znova (clamp) (clamp). Děkuji za prima rychlý a dobrý recept (^)
cokapik 19. 6. 2009, 18:36
tak nechapu z tolika pochval me jedine nevysel, nejen , ze mi dortova forma pretekla, ale i krem byl na odpis. A to jsem delala vse podle popisu to nechapu, pritom nejsem zacatecnik. :-@ *-)
Gábina31 14. 8. 2009, 14:08
@cokapik Věrko, tak to mě mrzí a nechápu to :-( Snad jen tedy doplním, že já mám formu na korpus o průměru 25 cm a vždycky je tam ještě rezerva, nikdy těsto nepřeteklo. A krém se také nepovedl? Musí to být z kvalitní klasické šlehlačky ke šlehání, a po rozpuštění té čokolády na vaření se musí naprosto vychladit do studena. A pak se to šlehá elektrickým šlehačem na plný výkon, a to dlouho a dlouho, než krém zhoustne. Snad se příště podaří, jestli se tedy do něj ještě někdy pustíte :-$ :-$
dadiš 14. 5. 2009, 8:15
dobrýý povedl se (L) (L) (L)děkuji (Y) (Y) (Y) (Y) (hello)
Gábina31 14. 5. 2009, 12:00
@dadiš Tak to jsem moc ráda (L) (child1) (child1)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie