(recept
si oblíbilo 6 návštěvníků)
Vědro s vínem - dia dort
Potřebné ingredience
Můj první pokus o dort pro diabetika, snad se povedl, ale těch receptů a rad co jsem prošla a vyslechla, než jsem se odvážila do něj pustit, tak Vám to třeba taky k něčemu bude.
Postup přípravy
Korpus - 6 vajec, 150 gr pol.mouky, 100 gr mletých oříšků, 180 gr sypkého Sorbitu se sacharinem, špetka prášku do pečiva, olej. Ušleháme sníh, zvlášť žloutky se sorbitem a troškou vlahé vody, do žloutků přidáme 3 lžíce oleje, nakonec mouku s prdopečem a oříšky. Promícháme a vmícháme lehce sníh. Nalijeme do vymazané formy a pečeme asi na 150 stupňů 40 min., je nutno zkusit špejlí.
Krém - máslo rozetřeme se sorbitem - asi 20 dkg sorbitu - toto sladidlo je jedno z mála, kde poměr sladivosti odpovídá cukru 1 :1, takže nemusíte nic přepočítávat. V troše mléka si rozmíchat čokoládový pudink se dvěma lžícemi kakaa a vlít do vařícího čtvrtlitru mléka. Zchladlý pudink vyšleháme s máslem.
Vrchní krém pod víno - 1 tvaroh, 1 šlehačka a želatinový ztužovač - ztužovač rozmíchat v deci vlahé vody, pak přidat šlehačku, ušlehat a nakonec tvaroh. Osladit dle chuti opět sorbitem.
Modelovací čokoláda na listy, obruče a číslice je z dia čokolády - na 100 gr čoklády jsem dala dvě rovné lžíce kukuřičnoječného sirupu, vytvořila se perfektní hmota - snad ještě lepší než z klasické čokolády.
Kolem dortu jsou dortové oplatky, bohužel dia sušenky, které by trochu tvarově odpovídaly velikosti dortu asi neexistují. Mají jen strašně malé a taky pěkně drahé.
Ještě jsem zapomněla dopsat, že mezi patra dortu na pudinkový krém jsem dala pokrájené dia kompotované hrušky:-)
Krém - máslo rozetřeme se sorbitem - asi 20 dkg sorbitu - toto sladidlo je jedno z mála, kde poměr sladivosti odpovídá cukru 1 :1, takže nemusíte nic přepočítávat. V troše mléka si rozmíchat čokoládový pudink se dvěma lžícemi kakaa a vlít do vařícího čtvrtlitru mléka. Zchladlý pudink vyšleháme s máslem.
Vrchní krém pod víno - 1 tvaroh, 1 šlehačka a želatinový ztužovač - ztužovač rozmíchat v deci vlahé vody, pak přidat šlehačku, ušlehat a nakonec tvaroh. Osladit dle chuti opět sorbitem.
Modelovací čokoláda na listy, obruče a číslice je z dia čokolády - na 100 gr čoklády jsem dala dvě rovné lžíce kukuřičnoječného sirupu, vytvořila se perfektní hmota - snad ještě lepší než z klasické čokolády.
Kolem dortu jsou dortové oplatky, bohužel dia sušenky, které by trochu tvarově odpovídaly velikosti dortu asi neexistují. Mají jen strašně malé a taky pěkně drahé.
Ještě jsem zapomněla dopsat, že mezi patra dortu na pudinkový krém jsem dala pokrájené dia kompotované hrušky:-)
čokoláda - za pár minut hotová a po asi čtvrthodině chladnutí se s ní dalo krásně pracovat.
Sorbit se sacharinem - německý výrobek koupený v Kauflandu za 65 kč - je ho půl kila, tedy žádná levná záležitost, ale na druhou stranu dia dort zas nepeču každý den a krém i piškot s tímto sladidlem chutná úplně stejně jako s cukrem.
ještě detail
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
janina74
(upraveno)
27. 11. 2008, 1:30
to je nápad geniální jako vždy
Init
(upraveno)
27. 11. 2008, 15:00
@janina74
Jani děkuju
Zrušený účet
(upraveno)
26. 11. 2008, 20:23
Oli je to hodně těžké, když musíš dodržovat takováto omezení. Ale poradila jsi si s tím skvěle.
Init
(upraveno)
26. 11. 2008, 21:57
@
Díky Marcelko, zbylý krém syn zblajznul dia nedia, nic nepoznal
Zrušený účet
(upraveno)
24. 11. 2008, 10:58
Oli, to je krááááááááááásy najednou. Moc se Ti to povedlo - ostatně - jak jinak, u Tebe je to standartní záležitost, že je dort dokonalý
Init
(upraveno)
24. 11. 2008, 17:45
@
Helenko děkuju, tohle není vůbec moje parketa, ale paní ho nikde mechtěli prý upéct, a tak byla ráda, že jednoho blázna našla - stálo mě to pár dní studia Zas se člověk něco dozví
akin77
(upraveno)
22. 11. 2008, 10:00
je super, obdivuju, že jsi se do toho pustila, měla bych strach...
Init
(upraveno)
22. 11. 2008, 13:31
@akin77
Díky, taky jsem měla, ale kupodivu to šlo docela dobře, jen ty přípravné práce byly dlouhé
Zrušený účet
(upraveno)
22. 11. 2008, 3:05
Tak ten je úžasnej moc se ti povedl
Init
(upraveno)
22. 11. 2008, 7:33
@
Děkuju Hani
jitkaad
(upraveno)
21. 11. 2008, 22:49
Oli,tohle je jak skvělý nápad tak velmi parádní zpracování taky máme v rodině diabetiky a už přemýšlíme jaké cukroví na vánoce ať si taky smlsnou,tak si tohle uložím
Init
(upraveno)
22. 11. 2008, 7:34
@jitkaad
Jitko děkuju, jsem ráda, že se někomu může hodit
IJohny
(upraveno)
21. 11. 2008, 22:04
Oli krásný A zdarvoučký
Init
(upraveno)
22. 11. 2008, 7:34
@IJohny
Děkuju Iveto, krémy chutnaly i mému zmlsanému synkovi
Anelis
(upraveno)
21. 11. 2008, 22:00
Oli, ten vypadá kouzelně a ten nápad s těmi oplatkami je super , moc moc se mi to vše líbí
Init
(upraveno)
22. 11. 2008, 7:35
@Anelis
Děkuju Ali, ty oplatky mi daly, chtěla jsem slepované, ale takhle velké dia neexistují, tak musí stačit dortové
MAMEMIMOMU
(upraveno)
21. 11. 2008, 21:27
No to je, Oli, super. ZA prvé je nádherný a za druhé jsi zlatíčko, že máš recept na dia dortík Jsi šikulka a určitě udělá velikou radost.
Init
(upraveno)
22. 11. 2008, 7:33
@MAMEMIMOMU
Míšo děkuju, posháněla jsem informace kde se dalo
lejča
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:24
Oli..ten je teda parádní. .Mám taťku diabetika,tatže dortík ukládám pro pozdější inspiraci
Init
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:41
@lejča
Děkuji Leo, to jsem ráda, že se někomu bude hodit
akr
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:23
Oli moc krásné vědro hezké listy
Init
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:40
@akr
Díky Leni, ta čokoláda tomu trošku dodá šmrnc
akdar
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:11
Oli, úžasný Moc díky za recept, už se mě taky ptali, jestli by šel diadort a já zatím nikde nic nenašla, takže
Init
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:21
@akdar
Radko díky, tak snad se ti bude něco z toho hodit
Spein
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:10
famózní
Init
(upraveno)
21. 11. 2008, 20:21
@Spein
Děkuji