Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 34 návštěvníků)

Nadýchané nivové housky - briošky

0.0
Nadýchané nivové housky - briošky

Potřebné ingredience

300 ml mléka, 50 g změklého nebo rozpuštěného másla, 100 g strouhané nivy, 300 g hladké mouky, 200 g žitné chlebové mouky (může být i celozrná), 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1,5 lžičky sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého), 2 lžíce lístků tymiánu, hrubá sůl a provensálské koření na posypání

Postup přípravy

Těsto připravíme klasickým způsobem nebo v domácí pekárně na program těsto. Po vykynutí rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu opět na poloviny a zase, až máme 8 stejných dílků, ze kterých vytvarujeme koule, které nahoře nařízneme nebo nastřihneme do kříže. Necháme ještě cca 10 minut kynout. Poté pomažeme vodou nebo olejem a posypeme hrubou solí a provensálským kořením.
Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 25 minut.

na plechu před pečením

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Zdenulinka 20. 11. 2009, 13:22
Dobrý de,chtěla bych se prosím zeptat,jak se dávají suroviny po sobě do pekárny? Mám ji novou,tak to ještě neznám. Díky Zdenka (Y)
kalimera 20. 11. 2009, 13:39
@Zdenulinka Dobrý den, Zdeni. Do pekárny se dávají nejdříve tekuté přísady a pak sypké. Někdo ještě dává cukr do jednoho rohu, sůl do druhého a droždí do jiného nebo doprostřed. Ale myslím, že ve finále se to povede tak, či tak ;-). Hlavní je nemít staré nebo vlhké droždí nebo nepřidat příliš horkou přísadu (např. rozpuštěný tuk), který by buď spálil droždí, nebo by těsto příliš rychle vykynulo a pak splasklo :-$. Doufám, že jsem trošku pomohla a ať se Vám pečení v DP daří (Y), určitě si postupy časem "vychytáte" |:o).
bozdíška 10. 11. 2009, 18:43
Dnes byly k večeři k dušené zelenině. Něco tak dobrého už jsem dlouho nejedla. (pl) Jedna báseň. (clamp) Jsou tak dobré, že jsem si je dala i ke kávičce. (C) Díky za super receptík (Y)
kalimera 10. 11. 2009, 20:16
@bozdíška Tak to mám velikou radost |:o) (radost), moc děkuji. A máte pravdu, někdy předčí i dobrý zákusek ke (C) ;-). V létě jsem je podávala ke grilovanému masu, taky senzační kombinace |:o).
alfleila 8. 11. 2009, 19:58
Dnes jsem houstičky upekla a krásně provoněly celý domeček (Y) Jsou nadýchané, voňavoučké po bylinkách a chutnají až nebezpečně dobře!! ;-) Moc Ti děkuji za receptík, určitě se k nim budu vracet! (L)
kalimera 8. 11. 2009, 20:43
@alfleila Ahoj, Ivuško (hello). Moc děkuji za vyzkoušení a za chválu, od takové kuchařky to je čest (radost). Já zase pravidelně dělám tvoje ovesné bochánky, milujeme je |:o) (Y) |:o). Krásný večer (D).
stencon 13. 9. 2009, 18:26
Tak musím poznamenat, že tydle houstičky jsou úplně famózní (clamp) (clamp) (clamp) Strašně nám všem chutnaly (Y) (Y) (Y) Jen se po nich zaprášilo. Jsou nadýchané a ten tymián je v tom úplně (Y) (Y) Moc děkuji za recept. Brzy zopakuji ;-) ;-) ;-) (L)
kalimera 17. 9. 2009, 15:31
@stencon Tak to mám obrovskou radost (radost), děkuji za vyzkoušení. U nás se po nich také vždy zapráší ;-).
Ilonáček 10. 5. 2009, 11:20
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
kalimera 10. 5. 2009, 11:22
@Ilonáček Moc děkuji (F).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie