(recept
si oblíbilo 34 návštěvníků)
Nadýchané nivové housky - briošky
Potřebné ingredience
300 ml mléka, 50 g změklého nebo rozpuštěného másla, 100 g strouhané nivy, 300 g hladké mouky, 200 g žitné chlebové mouky (může být i celozrná), 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1,5 lžičky sušeného droždí (nebo půl kostky čerstvého), 2 lžíce lístků tymiánu, hrubá sůl a provensálské koření na posypání
Postup přípravy
Těsto připravíme klasickým způsobem nebo v domácí pekárně na program těsto. Po vykynutí rozdělíme na dvě poloviny, každou polovinu opět na poloviny a zase, až máme 8 stejných dílků, ze kterých vytvarujeme koule, které nahoře nařízneme nebo nastřihneme do kříže. Necháme ještě cca 10 minut kynout. Poté pomažeme vodou nebo olejem a posypeme hrubou solí a provensálským kořením.
Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 25 minut.
Pečeme při teplotě 200 stupňů cca 25 minut.
na plechu před pečením
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Zdenulinka
(upraveno)
20. 11. 2009, 13:22
Dobrý de,chtěla bych se prosím zeptat,jak se dávají suroviny po sobě do pekárny? Mám ji novou,tak to ještě neznám. Díky Zdenka
kalimera
(upraveno)
20. 11. 2009, 13:39
@Zdenulinka
Dobrý den, Zdeni. Do pekárny se dávají nejdříve tekuté přísady a pak sypké. Někdo ještě dává cukr do jednoho rohu, sůl do druhého a droždí do jiného nebo doprostřed. Ale myslím, že ve finále se to povede tak, či tak . Hlavní je nemít staré nebo vlhké droždí nebo nepřidat příliš horkou přísadu (např. rozpuštěný tuk), který by buď spálil droždí, nebo by těsto příliš rychle vykynulo a pak splasklo . Doufám, že jsem trošku pomohla a ať se Vám pečení v DP daří , určitě si postupy časem "vychytáte" .
bozdíška
(upraveno)
10. 11. 2009, 18:43
Dnes byly k večeři k dušené zelenině. Něco tak dobrého už jsem dlouho nejedla. Jedna báseň. Jsou tak dobré, že jsem si je dala i ke kávičce. Díky za super receptík
kalimera
(upraveno)
10. 11. 2009, 20:16
@bozdíška
Tak to mám velikou radost , moc děkuji. A máte pravdu, někdy předčí i dobrý zákusek ke . V létě jsem je podávala ke grilovanému masu, taky senzační kombinace .
alfleila
(upraveno)
8. 11. 2009, 19:58
Dnes jsem houstičky upekla a krásně provoněly celý domeček Jsou nadýchané, voňavoučké po bylinkách a chutnají až nebezpečně dobře!! Moc Ti děkuji za receptík, určitě se k nim budu vracet!
kalimera
(upraveno)
8. 11. 2009, 20:43
@alfleila
Ahoj, Ivuško . Moc děkuji za vyzkoušení a za chválu, od takové kuchařky to je čest . Já zase pravidelně dělám tvoje ovesné bochánky, milujeme je . Krásný večer .
stencon
(upraveno)
13. 9. 2009, 18:26
Tak musím poznamenat, že tydle houstičky jsou úplně famózní Strašně nám všem chutnaly Jen se po nich zaprášilo. Jsou nadýchané a ten tymián je v tom úplně Moc děkuji za recept. Brzy zopakuji
kalimera
(upraveno)
17. 9. 2009, 15:31
@stencon
Tak to mám obrovskou radost , děkuji za vyzkoušení. U nás se po nich také vždy zapráší .
Ilonáček
(upraveno)
10. 5. 2009, 11:20
kalimera
(upraveno)
10. 5. 2009, 11:22
@Ilonáček
Moc děkuji .