(recept
si oblíbilo 104 návštěvníků)
Kynuté škvarkové placky se zelím
Potřebné ingredience
Těsto: 1 kostka droždí, 1/2 kg polohrubé mouky, 1 větší vejce nebo 2 malá, 150 ml vlažného mléka, 2 PL krystal. cukru, 1 ČL soli, 80 g Hery, 1 PL oleje..........300 g škvarků, 1/2 pytlíku kysaného zelí a 1 vejce na potření !!!Já po letech zkušeností s tímto těstem, a protože to vždy dělám z 1kg mouky, tak na 1kg mouky dávám 120g Hery, 40g sádla, 2PL oleje, prostě uberu trochu Hery a nahradím sádlem!!!
Postup přípravy
Zaděláme si kvásek: droždí, 1 PL cukru a 1 PL mouky, trochu vlažného mléka....necháme kvásek vzejít
Mouku, vejce, cukr, sůl, Heru a olej si připravíme do mísy, přidáme vlažné mléko a přidáme kvásek. Zaděláme na tužší těsto, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si pokrájíme škvarky na kostičky a ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, aby těsto nebylo příliš mokré. Po vykynutí přidáme škvarky a zelí a dáme ještě tak na 30 minut kynout. Po vykynutí uděláme placky, které dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, pečte podle vlastních zkušeností s troubou. Solíme placky podle toho, jestli máme škvarky už slané nebo ne. Já je raději moc nesolím, ale to poznáte...když tak je možné je raději dosolit hotové. Dlouho jsem se snažila upéct takové škvarky, jaké jsem kdysi jedla na jedné slavnosti na Chodsku, podařily se mi takové udělat asi až na 6 pokus.
Mouku, vejce, cukr, sůl, Heru a olej si připravíme do mísy, přidáme vlažné mléko a přidáme kvásek. Zaděláme na tužší těsto, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si pokrájíme škvarky na kostičky a ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, aby těsto nebylo příliš mokré. Po vykynutí přidáme škvarky a zelí a dáme ještě tak na 30 minut kynout. Po vykynutí uděláme placky, které dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, pečte podle vlastních zkušeností s troubou. Solíme placky podle toho, jestli máme škvarky už slané nebo ne. Já je raději moc nesolím, ale to poznáte...když tak je možné je raději dosolit hotové. Dlouho jsem se snažila upéct takové škvarky, jaké jsem kdysi jedla na jedné slavnosti na Chodsku, podařily se mi takové udělat asi až na 6 pokus.
Takto vypadá těsto před kynutím, do kterého jsem už přidala škvarky a zelí
uděláme si placky a potřeme vajíčkem
Už se pečou
Upečeno...nedělám je moc tenké, naši kluci mají rádi takové vyšší
HOTOVO !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
krieglen
(upraveno)
17. 2. 2009, 10:40
Právě jsem dopekla Vaše placky......jsou úžasné...i naše malá se po nich může utlouci . Jen jsem neměla škvarky, tak jsem do toho dala škvarkovou pomazánku a byly vynikající..........díky a já jdu na druhou várku neb na oběd nic nezbylo .
Zdenikv
(upraveno)
17. 9. 2008, 10:45
Jsou výborné, dělala jsem je včera k večeři a byl problém, aby mi zbylo dnes ke svačině . Kolegyně v práci dostaly ochutnat a všechny vyloudily recept. Fakt super
cicmoši
(upraveno)
19. 8. 2008, 14:17
výborné robila som ich v DP a polovicu múky som dala celozrnnú a sú jak dušičky - perfektné a decka sa nim ládujú, len tak fukoce katka
Karelia
(upraveno)
25. 8. 2008, 12:35
@cicmoši
Katko, jsem ráda, že jste si pošmákli. Já je dělám fakt minimálně 1x do měsíce a pořád je to málo. Ti moji chlapi se toho asi nikdy nepřejí
Leni33
(upraveno)
8. 2. 2008, 20:58
Naprosto dokonalé. Dopekla jsem o půl osmé a už jich moc nezbývá. Dělala jsem také v pekárně a super. Díky za skvělý recept !
Karelia
(upraveno)
9. 2. 2008, 10:51
@Leni33
Díky Leni za pochvalu, my je děláme snad každých 14 dnů, u nás jsou velice oblíbené
Lenďour
(upraveno)
3. 12. 2007, 20:37
Jsou naprosto výborné, zkusila jsem zadělat těsto v domácí pekárně a povedly se také na jedničku. Doporučuji!!!
Karelia
(upraveno)
3. 12. 2007, 21:02
@Lenďour
Jsem ráda, že chutnaly. My je snad děláme každý víkend! V sobotu jsem tu měla návštěvu ze Švýcarska a to teda byl úspěch , ani jsem to nečekala.
backa
(upraveno)
30. 10. 2007, 20:26
Se mi zbíhají sliny hned bych si dala k tomu dobré vínko
Karelia
(upraveno)
30. 10. 2007, 20:35
@backa
Jak já Vám rozumím !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hyzule
(upraveno)
29. 10. 2007, 22:10
To vypadá báječně.100% vyzkouším.Jednou jsem pekla něco podobného a měla jsem to pakt tvrdé.Nevíte čím to může být?Mám plynovou troubu.děkuji Marcela
Karelia
(upraveno)
29. 10. 2007, 22:33
@Hyzule
Marcelko, mě poradila jedna babička právě z toho Chodska, že dělají tuhé kynuté těsto...je to fakt tím těstem, hodně ho hnětu hnětačem, abych do něj dostala dost vzduchu a pak je právě peču vyšší...jsou fantastické!!!! Zkuste....jsou báječné. Peču je všude, kam přijedu, každý je miluje. Psala jsem v receptu, že jsem je dlouho zkoušela, než jsem na to přišla. Doufám, že se Vám povedou hned napoprvé , držím palečky
Hyzule
(upraveno)
29. 10. 2007, 22:22
@Karelia
Jste hodná.Děkuji.Pak písnu jak to dopadlo.
Karelia
(upraveno)
29. 10. 2007, 22:27
@Hyzule
Písněte Marcelko...jo a já mám horkovzdušnou, ale troubou to podle mě určitě nebude.