Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 27 návštěvníků)

KŘEHKÝ LANGOŠ

0.0
KŘEHKÝ LANGOŠ

Potřebné ingredience

Těsto: 300 g hladké mouky, 100 ml vlažného mléka, 100 ml vlažné vody, 1 vrchovatá polévková lžíce zakysané smetany, nebo bílého jogurtu, 1 celé vejce, 20 g čerstvého droždí, 1 čajová lžička oleje, 1 špetka soli, 1 špetka cukru na kvásek. Na potření a dozdobení jsou možné různé slané i sladké varianty: Slaný česnekový nálev-kečup-zakysaná smetana-tatarská omáčka-strouhaný sýr-nebo džem-marmeláda-povidla-ovocné omáčky-dochucená zakysaná smetana-šlehačka-strouhaná čokoláda-granko-nutela…

Postup přípravy

Receptů na tohle báječné jídlo z kynutého těsta je bezpočet. Dlouho, předlouho jsem ale hledala recept na ten pravý stánkový langoš - měkký, ale křehký a křuplavý zároveň. Postupně po mnoha pokusech a ochutnávek vznikl tento recept, který zde předkládám a který již zřejmě nikdy neopustím.

Postup-kvásek: Droždí nadrobíme do misky, pocukrujeme, zalijeme trochou teplého mléka, promícháme, mírně po vrchu zasypeme moukou, přikryjeme talířkem a necháme v pokojové teplotě 10 minut nakynout. Všechny suroviny do kvásku odebíráme z předepsaných surovin.

Postup-těsto: Do mísy nasypeme hladkou mouku, prosolíme a dobře promícháme. Přidáme ostatní suroviny, včetně kvásku a zpracujeme vláčné těsto. Pokud je lepivé, přidáme hladkou mouku.
Těsto se snažíme vypracovat raději měkčí a jemnější, než tuhé - langoše jsou pak po usmažení křehké a současně i křupavé.

Jsou možné 2 způsoby kynutí těsta. Pokud chceme do hodinky jíst, těsto necháme pod utěrkou půlhodinu nakynout, pak ho rozdělíme zhruba na 10 kousků, zapracujeme do kouliček a na pomoučeném vále pod utěrkou necháme odpočívat další půlhodinku – pak můžeme smažit.

Další možnost, kterou doporučuji - připravit si v míse těsto den předem-stačí večer- a ihned po zpracování ho uložit pod potravinovou fólií do ledničky/ ne do mražáku/. Další den pak minimálně hodinu předem těsto rozdělíme na 10 koulí, každou zvlášť vypracujeme na pomoučené desce, lehce poprášíme moukou a v pokojové teplotě pod utěrkou necháme odpočívat.

Dokončení:
Před smažením pak každý kousek těsta roztáhneme od středu ke krajům na požadovanou velikost a setřepeme přebývající mouku. Pokud se placka trochu roztrhne, nevadí, v tom místě bude pak křupavější.
Smažíme na mírně rozpáleném oleji, ne prudce - tohle je velmi důležitý moment pro výsledek.

Langoše po usmažení změknou, ale přesto jsou křehké a křupavé-nejlepší jsou samozřejmě horké.

Přeji dobrou chuť.

Nejoblíbenější varianta dochucení hotového langoše je potření česnekovým nálevem, hustě zasypat strouhaným sýrem a zastříknout kečupem – viz foto. Česnekový nálev připravíme tak, že několik oloupaných stroužků česneku utřeme se solí na kašičku, vložíme do misky a zakápneme vodou /je to síla/. Podle chutí ještě dosolíme, nebo doředíme vodou a kuchyňským štětečkem ještě horký langoš potřeme. Přeji chutný výsledek.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

kalvíno 5. 8. 2020, 23:07
Určitě vyzkouším,langoše mám moc ráda.Hanka (F)
pišáček 3. 8. 2020, 22:30
Super recept
mimicek 31. 5. 2020, 12:41
(Y) (Y) (Y)
Evula.U 28. 8. 2016, 7:39
Velice chutny (clamp) (clamp) (clamp)
laskonka333 25. 2. 2016, 23:16
(Y)
yarkal 27. 4. 2016, 12:15
@laskonka333 (Y) (Y)
lenule11111 25. 2. 2016, 23:10
Langošů jsem dělala už mnoho, tak i tento vyzkouším (Y)
yarkal 12. 4. 2016, 14:12
@lenule11111 (Y) (Y)
Vera N 13. 11. 2015, 18:31
(Y) (Y)
yarkal 28. 11. 2015, 19:07
@Vera N (Y) (Y)
Evula.U 17. 10. 2016, 20:17
@yarkal (Y) (Y) (Y)
yarkal 28. 11. 2015, 19:04
@Vera N Věrušce posílám taky palečky.
yarkal 9. 11. 2015, 21:22
Děkuji, vyzkoušejte a dejte vědět (Y)
lidare 9. 11. 2015, 13:06
(Y) :-)lákavý :-)
yarkal 25. 2. 2016, 21:40
@lidare (Y) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie