Mřížkový koláč z bramborového těsta
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g nastrouhaných brambor, 250 g polohrubé mouky, 150 g cukru moučka, 70 g tuku (u mě Zlatá Haná), 1 vejce, ½ prášku do pečiva. Dále: švestková povidla (v receptu je malinová marmeláda), hrst sekaných vlašských ořechů.
Postup přípravy
Brambory, nejlépe den předem vařené ve slupce, oloupeme a najemno nastrouháme přímo na vál. Přidáme prosátou mouku s práškem, cukr, vejce a tuk a zpracujeme těsto. Vymazanou…
Tvarohový koláč s broskvemi a čokoládou
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g hladké mouky, 20 g kakaa, 70 g cukru moučka, 140 g Hery, 1 žloutek. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 50 g másla, 50 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 3 vejce + 1 bílek. Dále: 1 - 2 broskve, hořká čokoláda, kousek 100 % tuku.
Postup přípravy
Suroviny na těsto zpracujeme na vále a těstem vyložíme dno i okraj vymazané dortové formy (zde průměr 24 cm). Žloutky s máslem a cukrem vyšleháme, přimícháme tvaroh a lehce…
Žabí huby plněné jablky
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 250 g Hery, 1 vejce, špetka soli, 4 PL mléka, 1 lžička cukru, 25 g droždí. Náplň: jablka, podušená s cukrem, ořechy, skořicí a vanilkou.
Postup přípravy
Z mléka, cukru a droždí uděláme kvásek, přidáme ho k ostatním surovinám na vále a vypracujeme těsto. Vyválíme plát, vykrajujeme větší kolečka, plníme jablky a upečeme. Teplé dobře…
Bábovka z cukety
Potřebné ingredience
Těsto: 2 skleničky najemno nastrouhané oloupané cukety, 2 skleničky polohrubé mouky, ½ skleničky cukru krupice, ¾ skleničky oleje, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 lžička skořice. Dále: čokoláda nebo poleva
Postup přípravy
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny a přimícháme ostatní suroviny. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme na 180°C asi 40 – 45 minut. Propečení zkusíme špejlí. …
Královské řezy
Potřebné ingredience
Tmavé těsto: 6 vajec, 200 g cukru moučka, 50 g kakaa, 70 g strouhaných ořechů. Krém: 500 ml mléka, 1 a půl sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 lžíce cukru, 70 g másla, 250 g vaničkového tvarohu. Dále: 1 listové těsto (500 g), trošku rozpuštěné čokolády, hrst sekaných ořechů.
Postup přípravy
Listové těsto rozkrojíme na 2 díly, jeden díl rozválíme, popícháme vidličkou a upečeme na plechu 30 x 40 cm s pečícím papírem. Pečeme na 200°C. Z bílků a části cukru vyšleháme…
Jablečný koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 80 g cukru moučka, 1 žloutek, 125 g másla, 100 ml mléka. Náplň: 750 g nahrubo nastrouhaných jablek, 1 skořicový cukr, hrst nasekaných ořechů (dala jsem místo nich hrst rozinek). Tvarohová směs: 500 g měkkého tvarohu (alobal), 2 vejce, 1 vanilkový pudinkový prášek, 250 ml mléka, 5 PL cukru krupice.
Postup přípravy
Na vále vypracujeme těsto, zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinku do ledničky. Na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem rozválíme těsto, pokryjeme jablky (hodně šťavnatá…
Cuketové řezy se šlehačkou
Potřebné ingredience
Těsto: 350 g oloupané a nahrubo nastrouhané cukety, 250 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 100 ml mléka, 2 vejce, 1 zarovnaná lžíce skořice, 50 ml oleje, 350 g prosáté polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva. Dále: marmeláda, 400 ml smetany ke šlehání
Postup přípravy
Všechny suroviny v míse dobře promícháme, nalijeme do pekáčku nebo na menší plech (24 x 30 cm), vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme na 180°C asi 25 - 30 minut. …
Snadný a rychlý letní koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 180 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr,1/2 prášku do pečiva, 1 vejce, 100 ml mléka, 100 g Hery nebo másla. Náplň: 250 g vaničkového tvarohu, 3 PL zakysané smetany, 3 vanilkové cukry. Dále: několik čerstvých jahod, lze dát i jiné ovoce.
Postup přípravy
V misce smícháme mouku, cukry, prášek do pečiva. Přidáme vejce, mléko a rozpuštěný vlažný tuk. Těsto jen zamícháme, nalijeme do vymazané koláčové formy (mám průměr 28 cm). Tvaroh…
Jahodové kopečky
Potřebné ingredience
Korpus: 2 vejce, 60 g cukru krupice, 60 g hladké mouky. Náplň: 250 g jahod, 500 g vaničkového tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 70 g cukru moučky, 20 g mleté želatiny, 100 ml vody. Nahoru: asi 500 g jahod, 1 čiré dortové želé, 2 PL cukru, 250 ml vody.
Postup přípravy
Korpus: Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny, vmícháme prosátou mouku. Těsto rozetřeme na pečící papír a upečeme na 180°C asi 8 minut. Z korpusu vykrájíme kolečka potřebné…
Domácí tatranky nebo cukroví z dortových oplatek
Potřebné ingredience
obdélníkové dortové oplatky neplněné, 100 g másla, 2 vrchovaté PL cukru moučka, 1 PL kakaa, rybízová marmeláda, čokoláda s kouskem 100% tuku
Postup přípravy
Změklé máslo, cukr a kakao smícháme, až se spojí a vyšleháme do krému. Dortové oplatky mažeme střídavě marmeládou a krémem, na chvíli zatížíme, pokrájíme, konce máčíme v čokoládě…