Zobrazit přihlášovací formulář
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Pečené kuře

Pečené kuře

Potřebné ingredience

Kuže chalzené (ideálně tzv. Zlaté kuře, farmářské kuře) cca 1200 - 1400 g, směs bylinek dle stavu "zahrádky" (tymián, dobromysl, rozmarým, estragon, majoránka) česnek, cibule, slanina (za studena uzená), sůl, máslo, bílé víno (veltlínské zelené), drobné brambory.

Postup přípravy

Kuře osolíme jak po povrchu tak v tělní dutině. Opatrně prsty uvolníme kůži na prsou, vnitřní část stehen a dle možnosti i kůži na vnější části stehen. Připravíme si snítky…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Risotto s chobotnicí

Risotto s chobotnicí

Potřebné ingredience

Chobotnice mražená (min 1 kg, raději více), olivový olej, suché bílé víno (malvazia istriana, chardonay, veltlínské zelené), rýže arborio (jiná vhodná), sýr pecorino romano (jiný podobného typu), tymiám, petrželka, cibule šalotka, česnek, bobkový list, černý pepř, + (cibule, mrkev, petržel kořen), máslo, citron.

Postup přípravy

Večeře pro 3 - 6 osob.
Chobotnici (min. 1 kg) necháme pozvolna rozmrazit a pak vložíme do tlakového hrnce spolu s bobkovým listem, petrželkou, tymiánem a několika kuličakmi…

Zobrazit více...
ZVĚŘINA
Daňčí kýta na víně

Daňčí kýta na víně

Potřebné ingredience

Vykostěná kýta z mladého daňka (cca 2+ kg po vykoštění), špek uzený za studena (kološvárská slanina), červené víno (Frankovka, Mordý portugal), tymián, rozmarýn, jalovec, černý pepř, sůl, kořenová zelenina, bobkový list, ostružinový džem, brambory, červená cibule, máslo (olej).

Postup přípravy

Kýtu vykostíme. Nahrubo rozrtíme cca 10 - 12 kuliček jalovce a stejné množství černého pepře a vložíme do hrnce spolu s 2 - 3 snítkami rozmarýnu a kytkou tymiánu. 500 ml červeného…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zapečené brambory se sýrem

Zapečené brambory se sýrem

Potřebné ingredience

Brambory (varný typ B), olej/sádlo, cibule, česnek, směs bylinek (tymián, dobromysl, šalvěj, případně jiné dle stavu "zahrádky"), vývar (hovězí, drůbeží, zeleninový), špek (kološvárská, slanina z mangalice, jiný za studena uzený špek), dobře tavitelný sýr (Blaťácké zlato, Comté, Gruyère).

Postup přípravy

Sytá večeře pro 4 - 6 lidí
Asi 500 - 700 g neoloupaných a omytých brambor krájíme společně s odpovídajícím množstvím cibule na tenké plátky a skládáme "nastojato" do…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Dušené slávky na víně - minimalistický recept

Dušené slávky na víně - minimalistický recept

Potřebné ingredience

Čerstvé slávky (Italské slanější a aromatičtější, Dánské - Jumbo jemnější), olivový olej, cibule (šalotka), česnek, svazek bylinek (tymián, rozmarýn, bobkový list), citronová kůra, suché bílé víno (vlašský ryzlink, malvazia istriana, sauvignon).

Postup přípravy

Malá lehká večeře nebo bohatý předkrm pro čtyři.
Očistíme cca 1 kg slávek (standardní balení). Opláchneme čistou vodou, odstraníme hrubé mechanické nečistoty, vyhodíme otevřené…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Risotto s hřiby a gongonzolou

Risotto s hřiby a gongonzolou

Potřebné ingredience

Rýže (Arborio), vývar (hovězí, drůbeží, zeleninový), Olivový olej, máslo, sýr Gorgonzola (dolce, piccante), sladká smetana, cibule šalotka, česnek, hřiby (sušené, mražené, čerstvé), tymián (čerstvý), šalvěj.

Postup přípravy

Zimní večeře pro čtyřčlennou rodinu:
Do kastrolu (cca 1,5 l) vlít 20 ml olivového oleje, pozahřátí na středním ohni vložit hrst jemně krájené cibule, a po krátkém restování…

Zobrazit více...

Kategorie