Zobrazit přihlášovací formulář

Bezmasá jídla

Přidat recept

Risotto s hřiby a gongonzolou

0.0
Risotto s hřiby a gongonzolou

Potřebné ingredience

Rýže (Arborio), vývar (hovězí, drůbeží, zeleninový), Olivový olej, máslo, sýr Gorgonzola (dolce, piccante), sladká smetana, cibule šalotka, česnek, hřiby (sušené, mražené, čerstvé), tymián (čerstvý), šalvěj.

Postup přípravy

Zimní večeře pro čtyřčlennou rodinu:
Do kastrolu (cca 1,5 l) vlít 20 ml olivového oleje, pozahřátí na středním ohni vložit hrst jemně krájené cibule, a po krátkém restování redukci objemu přidat 1 - 2 jemně sekané stroužky česneku a ještě krátce restovat. Pak vmícháme hřiby. Pokud používáme sušené houby, spaříme je předem vroucí vodou a tekutinu uschováme. Poté přidat cca 1 větší hrnek rýže Arborio (preferuji, lze i jinou vhodnou), bylinky (v množství dle chuti) a opět krátce restujeme. Rýži zalijeme vývarem a případně u tekutinou ze spařených hub a pomalu vaříme na mírném ohni. Postupně doléváme vývar, dokud není rýře téměř měkká (al dente). Konzistence rissota má být kašovitá. Pak vlejeme smetanu 100 - 200 ml a vmícháme minimálně 100 g gongonzoly (dle chuti lze i více). Necháme ještě chvíli na mírném ohni za stálého míchání probublávat. Pokud je risotto příliš husté, zředíme vývarem a případně dochutíme solí a jemně i pepřem. Odstavíme, vmícháme polévkovou lžíci másla a necháme několik minut odpočinout. Servírujeme čerstvé a horké. Pro děti může dát k zapití jablečný mošt, pro dospělé taky. A nebo plné suché bílé víno (Furmint, Rulandské šedé).
Rozpočet: Rýže 20-30 kč, olej 4 kč, vývar 20 kč, náslo 5 kč, Gorgonzola 30 - 50 kč, sladká smetana 5 kč, cibule, česnek, bylinky 15 kč, hřiby zdarma. cca 30 kč na porci.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie