(recept
si oblíbil jeden návštěvník)
Dušené slávky na víně - minimalistický recept
Potřebné ingredience
Čerstvé slávky (Italské slanější a aromatičtější, Dánské - Jumbo jemnější), olivový olej, cibule (šalotka), česnek, svazek bylinek (tymián, rozmarýn, bobkový list), citronová kůra, suché bílé víno (vlašský ryzlink, malvazia istriana, sauvignon).
Postup přípravy
Malá lehká večeře nebo bohatý předkrm pro čtyři.
Očistíme cca 1 kg slávek (standardní balení). Opláchneme čistou vodou, odstraníme hrubé mechanické nečistoty, vyhodíme otevřené (vhodné kontrolovat již při nákupu pro minimalizaci odpadu). Ve velkém hrnci (4 l) rozehřejeme 10 ml olivového oleje, vložíme 2 nahrubo nasekané menší cibule a krátce restujeme. Poté přidáme 2 stroužky nasekaného česneku, svazek bylinek, hoblinu citronové kůry a lehce promícháme. Následně vsypeme opláchnuté slávky, promícháme, přikryjeme poklicí a stáhneme ohřev na cca 1/3 max. výkonu. Zalejeme sklenkou vína a pomalu dusíme cca 15 min za občasného promíchání. Slávky se postupně otevřou a uvolní tekutinu, která vytvoří společně s dalšími přísadami aromatickou polévku. Ta také tvoří významnou složku pokrmu. Ihned podáváme na polévkové talíře i s polévkou ve které namáčíme bagetu a přikusujeme. Dospělí dopijí víno, dětem jablečný, rybízový nebo vinný mošt.
Rozpočet: Slávky cca 110 kč, olej 4 kč, cibule, česnek, bylinky, citronová kůra 20 - 25 kč, víno 15 - 25 kč, bageta 12 kč. cca 42 kč na porci.
Očistíme cca 1 kg slávek (standardní balení). Opláchneme čistou vodou, odstraníme hrubé mechanické nečistoty, vyhodíme otevřené (vhodné kontrolovat již při nákupu pro minimalizaci odpadu). Ve velkém hrnci (4 l) rozehřejeme 10 ml olivového oleje, vložíme 2 nahrubo nasekané menší cibule a krátce restujeme. Poté přidáme 2 stroužky nasekaného česneku, svazek bylinek, hoblinu citronové kůry a lehce promícháme. Následně vsypeme opláchnuté slávky, promícháme, přikryjeme poklicí a stáhneme ohřev na cca 1/3 max. výkonu. Zalejeme sklenkou vína a pomalu dusíme cca 15 min za občasného promíchání. Slávky se postupně otevřou a uvolní tekutinu, která vytvoří společně s dalšími přísadami aromatickou polévku. Ta také tvoří významnou složku pokrmu. Ihned podáváme na polévkové talíře i s polévkou ve které namáčíme bagetu a přikusujeme. Dospělí dopijí víno, dětem jablečný, rybízový nebo vinný mošt.
Rozpočet: Slávky cca 110 kč, olej 4 kč, cibule, česnek, bylinky, citronová kůra 20 - 25 kč, víno 15 - 25 kč, bageta 12 kč. cca 42 kč na porci.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé