Recepty - Omáčky
Top recepty
Naposledy komentované recepty
- BUŘTGULÁŠ +++ (14)
- Cuketová omáčka na těstoviny (2)
- Omáčka na špagety od Edit (1)
- Masová směs na špagety (chutná i dětem :-) ) (3)
- vyníkající super rychlá a levná PÓRKOVÁ OMÁČKA (31)
- Rajská omáčka (2)
- HALALI - SVÍČKOVÁ OMÁČKA - Z KRÁLÍKA (35)
- ++++LUXUSNÍ KŘENOVÁ OMÁČKA ZA PÁR MINUT-jak ji dělám já++++++ (32)
- Bratislavská omáčka s krůtím masem (13)
- Krůtí játrová omáčka na paprikách (1)
Rajská omáčka
Potřebné ingredience
1cibule, 3mrkve, 2lžíce máslo, 2lžíce mouka, 1lžička sůl, dva malé protlaky, 3lžíce cukr, šťáva z půlky citrónu nebo 1 lžíce octa, špetka tymian, 3 bobkový list, 8 kuliček nové koření, 10 kuliček pepře, 1 hřebíček, špetka skořice, 1L vývar nebo voda
Postup přípravy
Na másle nebo oleji zpěnime cibulku na jemno, na cibuli necháme rozvonět koření, po té přidáme nastrouhanou mrkev a dále restujeme, až bude mrkev zkaramelizovaná přidáme protlak a…
Svíčková na smetaně
Potřebné ingredience
hovězí maso kýta 1 kg, sádlo 4lžíce, větší cibule 1 ks, mrkev velké 3ks, celer 1/4ks, petržel 3ks, krupicový cukr 3 lžíce, běžný (lihový) ocet 1 dcl, plnotučná hořčice 1lžička, voda 3dcl smetana 200g, hl. mouka 1vidličku 1dcl vody, sůl, pepř
Postup přípravy
Hovězí kýtu osolíme a popepříme na sádle z prudka opečeme odložíme bokem. Nyní do výpeku vložíme na kostičky nakrájenou mrkev petrze a celer osolíme a opravdu důkladně opečeme pak…
Domácí kečup
Potřebné ingredience
zralá rajčata 1 kg jablka 2 ks větší cibule 1 ks cukr 70 g jablečný ocet 60 ml voda 60 ml sůl 1 lžička bobkový list 3 ks celý pepř 5 kuliček nové koření 5 kuliček hřebíček 5 ks špetka skořice
Postup přípravy
Rajčata, jablka a cibuli očistěte a nakrájejte nadrobno. Vložte do hrnce, podlijte vodou a octem, přidejte sůl a cukr a veškeré koření. Vařte na mírném stupni asi hodinu a občas…
Dobrá svíčková
Potřebné ingredience
3 mrkve, 3-4 petržele, 1/2 středně velkého celeru, 2 cibule, hovězí nebo zeleninový vývar, maso na svíčkovou, slanina, černé a nové koření, hřebíček, bobkové listy, smetana
Postup přípravy
Den předem nastrouhám zeleninu. Maso nakrojím do dvou třetin na tenké plátky a vložím mezi jednotlivé plátky tenké kousky slaniny. Vložím do nastrouhané zeleniny a dobře zeleninou…
Rajská omáčka s kuličkami
Potřebné ingredience
400g mletého krůtího masa, 200g vepřového mletého masa, 1 lžička bazalky, 1 lžička oregana, sůl, špetka sušeného česneku. 1 plechovka krájených rajčat, 200g protlaku, 1 bokový list, 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 celá skořice, malá lžička tymiánu, sůl, lžička másla, cukr, 500-700ml vývaru, ev. citrónová šťáva
Postup přípravy
Maso ochutíme solí, česnekem, oreganem a bazalkou. Uděláme malé kuličky. V hrnci smícháme rajčata, protlak, koření a vývar. Přivedeme k varu a vložíme kuličky. vaříme 45-60min.…
Žampiony na smetaně
Potřebné ingredience
400-500g žampionů, drcený kmín, majoránka, sůl, pepř, jíška (přepuštěné másla + špaldová mouka), ocet, třtinový cukr, přepuštěné máslo, šlehačka
Postup přípravy
6ampiony nakrájíme na kousky, orestujeme na másle s kmínem. Přidáme koření, sůl zalijeme šlehačkou. Dle potřeby zahustíme jíškou a na konci ochutíme octem a cukrem.
Svíčková na smetaně
Potřebné ingredience
1kg hovězího masa (loupaná plec), 2 střední mrkve, 1 větší petržel, 1/2 středního celeru, 1 menší jablko, 200ml červeného vína, 2-3 lžíce cukru, 4 lžíce octu, sůl, pepř, nové koření, bobkový list, jalovec, 500ml vývaru, 50g slaniny, 2 lžíce přepuštěného másla, 1 šlehačka, citrónová šťáva, 1 lžíce brusinek
Postup přípravy
Maso prošpikujeme, osolíme, opepříme, potřeme olejem. Na zbytku slaniny a másle maso orestujeme a dáme stranou. Na výpeku orestujeme na kousky zeleninu s kořením a kousky…
Omáčka s vepřovým, okurkem a vajíčkem.
Potřebné ingredience
Plecko, olej, cibule,sůl, pepř, zavařené okurky, vejce natvrdo, hladká mouka na zahuštění, trocha smetany.
Postup přípravy
Na oleji zpěníme cibulku, necháme zezlátnout, dáme maso na kostky, osolíme a opepříme, necháme zatáhnout a zalijeme vodou. Přidáme najemno nastrouhané okurky, stačí dva kusy a…
Omáčka z hlívy ústřičné-podle Dany
Potřebné ingredience
350 g hlívy ústřičné, 1 cibule 230 ml smetany, 1 kostka bujónu houbového, olej, hladká mouka, cukr, sůl, bílý pepř, drcený kmín, citrónová šťáva nebo ocet
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme nadrobno a na oleji osmažíme dorůžova. Očištěnou hlívu ústřičnou nakrájíme na plátky a na cibulce zvolna podusíme přibližně 15 minut se špetkou soli, pepře a…
Játrová omáčka
Potřebné ingredience
Vepřové játra, kmín, sůl, pepř, olej, cibule, hladká mouka, česnek.
Postup přípravy
Cibuli orestovat do světle hněda, dát játra na kostky, opepřit, posypat kmínem, zalít teplou vodou. Po změknutí jater, zahustit hladkou moukou s vodou. Na konci osolit a přidat…