Zobrazit přihlášovací formulář

Ryby a dary moře

Přidat recept
(recept si oblíbili 2 návštěvníci)

Sushi MAKI-originál recept

0.0
Sushi MAKI-originál  recept

Potřebné ingredience

Balíček sushi rýže (vyrábí lagris cca 50 kč/půl kg,ale nemusí být,stačí kulatá drobná rýže) sušená možská řasa Nari (cca 55 Kč / 5 kusů) voda ,syrový losos cca 80-100g ( může být i uzený) psata wasabi cca 60 kč /35g(nemusí být-pokud nemáte rádi pálivé) rýžový ocet /150 ml/49 kč/lžička soli lžíce cukru japonská sójová omáčka Kikkoman (150ml cca 100kč) je jen na dochucení při kozumaci,naní nutná bambus podložka na rolování /pokud nemáte-postačí i utěrka/

Postup přípravy

Příprava rýže

1. 2 šálky (po 180ml) sushi rýže důkladně propereme (klidně 7 krát) ve studené vodě. Přilijeme 2 šálky vody. Rýži nikdy nesolíme při vaření! Hrnec překryjeme pokličkou po celou dobu přípravy. Prudce uvedeme do varu a poté vaříme 15 min pozvolna bez nadzvedávání pokličky. Poté odstavíme z plotny, dáme pod pokličku utěrku a ponecháme ještě 20 minut přikryté. Na dně hrnce by správně měla zůstat tenká vrstva napečené rýže.
2. Mezitím si připravíme směs rýžového octa na dochucení. Na přípravu tohoto množství sushi rýže dáme do kastrolu 3 lžíce rýžového octa, 2 lžíce mletého cukru a 1 čajovou lžičku soli. Zahřeje na plotně, lépe se tak ingredience rozpustí a spojí a nechat lehce vychladnout.
3. Hotovou rýži vyklopíme do dřevěné nebo skleněné misky a lehce tam vmícháme (nepoužíváme kovové nádoby) větší část nálevu z rýžového octa. Při promíchávání se snažíme nenarušit strukturu zrnek, spíše rýži převracíme. Někdo používá vějíř, aby rýže vychladla co nejrychleji. Správně připravená sushi rýže je přirozeně lepkavá a optimálně drží potřebný tvar.

Příprava Maki sushi


1. Připravíme si na stůl misku s vodou, do které přidáme trošku rýžového octa. Používá se jako oplach rukou, aby se nám rýže nelepila, ocet má zároveň dezinfekční účinek.
Na bambusovou podložku si položíme plátek mořské řasy Nori tou lesklejší stranou dolů. Na matnější stranu naneseme vychladlou tenkou vrstvu rýže, pokud možno od bočního kraje ke kraji, pouze z našeho pohledu vzdálenější okraj ponecháme volný - kvůli slepení k sobě. Vrstva by měla být tenká (0,5cm) a souvislá bez děr. Na kraj blíže k sobě umístíme ingredience, např. losos a avokádo (nebo tuňák, nastrouhaná mrkev, vejce, nakládaná ředkev, nakládaný okurek, mango, ... ). Pak začneme rolovat sushi. Pomocí bambusové podložky svineme sushi a snažíme se jej s citem stahovat, ale dáváme pozor, aby řasa nepraskala. Prázdný konec Nori navlhčíme vodou a ve finále srolujeme do požadovaného tvaru. Výsledkem by měla být pevná rolka.



2. Hotovou rolku necháme asi 15 minut odležet, aby do sebe řasa mohla natáhnout vlhkost z rýže a lépe se krájela. Odřežeme okraje, to co se nám z rolky podařilo vytlačit, po té rolku nakrájíme na 6-8 kousků (asi 2cm šířka).
3. Sushi je nejlepší čerstvé, namáčené do japonské sójové omáčky Kikkoman s rozmíchaným wasabi křenem. Jednotlivé kousky prokládejte nakládanými plátky zázvoru.


Z tohoto množství vám vyjde cca 16 koleček ze dvou velkých řas, ocet,wasabi,řasa,Kikkoman,Sushi rýže Vám zbyde na vícekrát-čili není to až tak drahé jak to vypadá



Další typy sushi
...................................

Příprava Califonia roll

Bambusovou podložku obalíme potravinovou fólií, aby se nám rýže na ni nelepila) a položíme na ni rozpůlenou řasu nori (přestřihneme nůžkami), tentokrát lesklou stranou nahoru. Podobně jako při přípravě klasického maki sushi na ni rozvrstvíme rýži, ale po celé její ploše do všech 4 okrajů. Dle libosti posypeme praženým sezamem, čerstvě usekanou petrželkou nebo kaviárem z létajících ryb. Opatrně řasu obrátíme rýží na podložku, poklademe dle libosti vybranými ingrediencemi (např. losos, avokádo) a srolujeme. Necháme 15 min odležet a krájíme na 8 koleček.

Příprava Nigiri sushi

Nejdříve si esteticky nakrájíme kousky (asi 2x5cm) lososa nebo tuňáka Namočíme si ruku do octového roztoku. V ruce pak vyformujeme malý váleček. Pořádně pomačkáme, aby se mám rýže nerozpadla. Pak tento váleček zlehka jedním prstem namázneme wasabi a z horní strany k němu pevně přimáčkneme kousek ryby či krevetu. Pomocí obou rukou zpracujeme do pěkného tvaru. V ideálním stavu vznikne mezi rybou a rýží dutinka, která zajistí bezproblémové rozkousnutí na dvě části a tedy bezproblémový způsob konzumace. Můžeme nigiri převázat tenkým proužkem nori.

Příprava Gunkan sushi

Postupujeme stejně jako u nigiri, vytvoříme pevní váleček, potřeme wasabi, pak obalíme ustřiženým plátkem nori asi 2 cm širokým a vytvoříme obalený oválek.
Na rýži obalenou v nori pak klademe třeba kaviár, který zdobíme snítkem petrželky, nebo vějířkem okurky.

Příprava Temaki sushi

Plát řasy nori přepůlíme a položíme lesklou stranou na levou dlaň. Do levé poloviny řasy dáme menší hrst rýže, zlehka potřeme wasabi a přidáme dle libosti a osobních preferencí vybrané ingredience (ryba, zelenina, kaviár atd.) a zlehka stiskneme. Vše překlopíme pravou (prázdnou) částí nori. Směrem od konce srolujeme do kornoutku a ihned servírujeme ke konzumaci.

Příprava Sashimi

Plátky syrových ryb podávaných na talíři s různými druhy dipu a omáček.

-

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie