Zobrazit přihlášovací formulář

Jak si pomoct spánkem

  • Publikováno:
Jak si pomoct spánkem

Chrápání, bolest zad, pálení žáhy? A co když třeba máte velká prsa? Pro mnoho z nás není najít si pohodlnou pozici ke spánku zrovna jednoduché. A ještě abychom mysleli na to, aby byla pro nás zdravá? Rozhodně bychom měli – pokud nesedíme osm a půl hodiny v kanceláři za stolem, je pravděpodobné, že ve spánkové pozici trávíme nejdelší dobu dne. A to nám může buď uškodit, nebo docela dobře pomoct. Co všechno se dá změnit drobnými úpravami spánkové polohy?

Když spíme ve špatné pozici, vlastně se okrádáme o kvalitu času, který strávíme vzhůru - kdo z nás zažil klidně i chronické nevyspání, únavu nebo bolesti těla z nesprávné polohy, do které jsme se přispaní dostali, ví, že to není žádná legrace. Jaké jsou nejčastější problémy, které si spánkem ve špatné pozici přivozujeme, popřípadě bychom si mohli spánkovou polohou pomoct, ale neděláme to?

Chrápání. To napadne jako první asi každého. Chrápání nás (i naše blízké) budí ze spánku, ráno máme sucho v ústech, může nás bolet hrdlo a kromě jiného se nás může týkat také spousta dalších nepříjemností. Obecně platí, že čím menší bude naše dýchací štěrbina v krku, tím více budeme chrápat. Všechno o chrápání, co ho způsobuje a jaké může mít následky, se dozvíte v našem dřívějším článku. Také se tam dozvíte, jak na něj vyzrát poněkud netradičně.

Pomocí spánkové polohy ale také zmůžeme mnohé. Hlavní je nenechat působit váhu hrdla a jazyka, tedy nespat na zádech. Ideální je pozice na boku, kdy nám jazyk spadne na bok a čelist se posune lehce dopředu, takže dýchací cesty zůstávají průchozí.

Bolest beder. Máloco je tak rozšířená „civilizační choroba“, jako bolest v oblasti bederní páteře. Pro tu je naprosto nezbytné držet ve spánku správnou pozici celé páteře. Vyhnout bychom se tedy měli spaní na břiše, které prohýbá páteř naprosto opačnými směry, než je jí přirozené. Polohy na zádech a na bocích jsou vhodné, ale pouze za předpokladu, že i v nich páteři ulevíme. Pokud ležíme na zádech, měli bychom si správně podložit nejen hlavu, ale také umístit polštář pod kolena. To nám lehce nadzdvihne pánev a uleví páteři. Stejně tak mezi kolena patří polštář, když spíme na boku. To nám vyrovná kyčle a nezpůsobí nesouměrný tlak na páteř.

Velká prsa. Jeden by často ani neřekl, že velká prsa mohou způsobovat problémy při spaní. Je to ale tak, všichni, kdo je mají, tyto potíže znají. Vyvarovat bychom se měli spaní na boku a to hned z několika důvodů. Tím prvním je, že velká prsa budou vytvářet nerovnoměrný tlak na naši páteř a můžou nás z něj bolet záda (především v hrudní a bederní oblasti). Dalším z důvodů je vznik vrásek mezi prsy, které se objeví, když budeme dlouhodobě „překládat kůži“ při spaní na boku. Ideální je proto pozice na zádech, a pokud vám vadí, že jsou prsa moc sklouzlá do podpaží, ideální je pořídit si na spaní speciální podprsenku nebo pevný nátělník.

Bolest za krkem. Bolest krční páteře je způsobená její špatnou pozicí ve spánku. Měli bychom se vždy snažit, aby páteř dostávala podporu svého přirozeného tvaru – když si lehneme na polštář, hlava by neměla směřovat bradou k hrudníku. Tady je na místě pořídit si snadno tvarovatelný polštář střední formovatelnosti i tvrdosti a přizpůsobit si ho krční páteři. A to jak v pozici na zádech, tak na boku. Pokud spíme na břiše, je naše krční páteř odsouzená k bolesti, ať už používáme jakýkoliv polštář, bohužel.

Pálení žáhy. Když se žaludeční kyseliny vracejí trávicím traktem zpátky nahoru, je to velmi nepříjemné. A své o tom ví skoro každá těhotná žena. Pomůže nám gravitace – měli bychom se podložit polštářem už skoro od pasu a lehnout si do „polosedu“ tak, ať je jícen výše než žaludek. Stejně tak účinné je ale spaní na levém boku, které ulevuje od pálení žáhy díky vnitřnímu uspořádání orgánů.

Jak spánkové polohy ovlivňují naše zdraví? To si zase můžete přečíst zde.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie