Zobrazit přihlášovací formulář

Zavařujte zdravěji: Jak na nejlepší džemy a kompoty bez cukru

  • Publikováno:
Zavařujte zdravěji: Jak na nejlepší džemy a kompoty bez cukru

Jsou chutnější, díky menšímu obsahu cukru zdravější, a navíc vás vyjdou podstatně levněji, než ty z obchodu. Řeč je o domácích džemech a kompotech připravených bez hromady cukru, želírovacích přípravků a přidané chemie. Tradiční styl zavařování, který i praktikovaly už naše babičky, si znovu nachází řadu příznivců a je stále oblíbenější. Vyzkoušejte ho i vy, sezóna letního ovoce je v plném proudu. Poradíme vám, jak na to.

 

Naše babičky si se složením zavařovaných dobrot hlavu příliš nelámaly. Nebylo ničím neobvyklým, když se na kilo ovoce přidávalo kilo cukru. Sloužil totiž jako konzervant. A samozřejmě nechyběla spousta želírovacího prostředku. Ten ale mimo jiné obsahuje například kyselinu askorbovou, která výslednou chuť džemu mění, v poslední době velmi diskutovany palmový cukr, a celou řadu dalších složek, z nichž některé jsou dokonce rakovinotvorné.

Protože nám ale přestává být lhostejné, co jíme a klademe důraz na zdravý životní styl a s ním spojený zdravější způsob stravování, moderní trend v zavařování velí, uberte cukr a vyhýbejte se zbytečné chemii. Máme pro vás pár praktických tipů a rad, jak úspěšně zavařovat zdravěji a zároveň tak, aby se vám domácí produkty nezkazily.

Kvalitní suroviny jsou základ

I když přemíra přezrálého či od ptáků nebo vos naďobaného ovoce svádí k tomu, zpracovat ho právě do džemu, sáhněte vždy raději po ovoci, které je zdravé a zralé tak akorát, nemělo by mít ani příliš otlaků. Zdaleka se vyhněte také ovoci nahnilému či plesnivému, opravdu nestačí ho jen okrájet, škodlivé mykotoxiny jsou totiž v celém kusu. A samozřejmě před zpracováním nezapomeňte ovoce důkladně omýt.

Nepodceňte čistotu a hygienu

Samozřejmostí, než začnete ovoce zpracovávat, by mělo být důkladné umytí rukou. Velkou pozornost věnujte také veškerému kuchyňskému náčiní, které budete používat, a nezapomeňte ani na hrnec. Na to, že je důležité vyvařit nebo jinak sterilizovat zavařovací sklenice, snad ani nemusíme upozorňovat. A to samé platí i o víčkách a případně i těsnících gumách.

 

Pozor při ochutnávání

Je normální, že během přípravy ochutnáváte. Vždy ale použijte čistou lžíci, rozhodně ne olíznutou, abyste džem nebo kompot nekontaminovali. Stačí, když jí pokaždé důkladně opláchnete.

 

Místo cukru sáhněte po soli

Ne, nezbláznili jsme se. Čtete správně! I když samozřejmě tím nemyslíme, abyste cukr v receptu nahradili v poměru 1:1. Přidaný cukr úplně vynechte, ovoce ho samo o sobě obsahuje víc, než dost. K ovoci ale přidejte špetku soli. Ta vytáhne z ovoce jeho přirozený cukr a to tak ještě zesládne a zvýrazní se tak jeho chuť a navíc působí i jako konzervant. Pak už jen stačí obsah vařit bez přidání vody povařit pod pokličkou asi 30 – 60 minut, než pustí šťávu. Pak pokličku odstraňte a nechte zredukovat do požadované hustoty. Na džem pak plňte směs rovnou do sklenic, na marmeládu jí předem rozmixujte. Pokud se vám bude zdát, že je marmeláda řídká, můžete přidat trošku přírodních želírovacích prostředků jako je agar nebo xantanová guma. Nezapomeňte, že marmeláda po vychladnutí ještě zhoustne.

Nebojte se kombinovat

Zvykem bývá připravovat džemy z jednoho druhu ovoce, nebojte se ale popustit uzdu kreativitě a klidně zkombinujte dva nebo i více druhů, sladší s kyselým.

 

Na kompoty použijte přírodní ovocné šťávy

Cukr nemusíte používat ani při přípravě kompotů. Místo přeslazeného nálevu z vody a cukru sáhněte po přírodních ovocných šťávách vylisovaných z ovoce, které je levné nebo ho máte přebytek. Nebojte se klidně nakombinovat více druhů, kompot bude mít zajímavější chuť. Pak už jen ve šťávě ovoce krátce zblanšírujte a pak ve sklenicích sterilizujte.

 

Další možností je k ovoci narovnanému v zavařovací sklenici přidat špetku soli, obsah zalít vroucí vodou, zavíčkovat a sklenice narovnat do pekáče s vodou. Důležité je, aby sklenice v jedné várce byly vždy stejně velké a nedotákaly se navzájem sebe, ale ani okrajů plechu, aby mezi nimi mohl proudit vzduch a ohřívání bylo rovnoměrné. Do plechu nalijte cca 2 centimetry vody, troubu nastavte na teplotu 180 °C a poté, co začne voda bublat, nechte kompoty asi 20 minut zavařit. Stejným způsobem můžete sterilovat i marmelády.

 

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie