Zobrazit přihlášovací formulář

Jak vybrat správnou židli pro školáka: Špatně zvolená mu zničí záda na celý život

  • Publikováno:
Jak vybrat správnou židli pro školáka: Špatně zvolená mu zničí záda na celý život

Nejen správný pracovní stůl, ale také vhodná židle, patří k nejdůležitějším kouskům nábytku v pokoji dítka školou povinného. Každý den na ní totiž bude trávit i několik hodin, a to nejen při učení a dělání domácích úkolů, ale i při hraní na počítači, kreslení a dalších aktivitách. Důležité proto je vybrat židli, na které se jim bude sedět pohodlně a nebude zatěžovat záda ani klouby. Poradíme vám, na co si dát při výběru pozor.

Výška židle

Pracovní židle by neměla být ani příliš nízká, ale ani vysoká. Dítě by při sezení mělo mít nohy chodidly na zemi a v loktech svírat pravý nebo tupý úhel, když si položí ruce na stůl. V případě, že na zem nedosáhne, je třeba výškový rozdíl řešit alternativní podložkou nebo kruhovou oporou pod nohy.

Hloubka sedáku

Sedák by měl být nejlépe ergonomicky tvarovaný a mít vyhovující tuhost. Velmi vhodné je mít i nastavitelnou hloubku sezení. Pamatujte si, že při opření o opěradlo by dítě mělo sedět na celé délce stehen a dosáhnout nohama na zem. Mezi podkolenní jamkou a hranou sedáku by přitom měla zůstat několikacentimetrová mezera, aby nedocházelo k přiškrcování tepen. Pokud při sezení nedosáhne na opěradlo, bude si hrbit záda a jeho postava tím bude trpět. Nezíská správný návyk a může ho to pak provázet celý život.


Opěrák židle

Pozornost při výběru věnujte také samotnému opěradlu. Opěrák by měl být ergonomicky tvarovaný a dobře prodyšný. Dejte také pozor na to, aby byl dostatečně vysoký a poskytoval tak pohodlnou oporu až k lopatkám dítěte. To zajistí, bude dítě při sezení držet tělo ve správné poloze. Ideální je pokud je možné nastavit i výšku opěradla, nastavení jeho sklonu a také loketních opěrek.

Na co se ještě zaměřit

Kromě výše uvedeného se, v případě, že židle má nějaké čalounění, zajímejte také o možnost údržby potahu a jeho případnou omyvatelnost. Pokud pořizujete židli s kolečky, je dobré vědět, že na plovoucí a dřevěné podlahy potřebujete ta pogumovaná, která povrch nepoškrábou, na měkké povrchy, jako je koberec, vám budou stačit kolečka z tvrdého plastu

Pořiďte židli rostoucí a máte vystaráno

Pokud nechcete v průběhu školní docházky každých pár let kupovat novou židli, pořiďte rovnou kvalitní židli rostoucí. Ta je sice dražší, ale zase vydrží a poroste spolu s dítětem. A sáhněte po ní i v případě, že má váš potomek problémy se zády. Výhodou takové židle je, že umožňuje podle potřeby nastavovat nejen výšku sedáku, ale často i jeho hloubku.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Rajaaana 30. 8. 2023, 15:23
Vybavila jsem teď dceři pokojik věk 10let koupila jsem takovou na konec zlatou střední cestu https://www.levnoshop.cz/zidle/cerna-kancelarska-zidle-tenzo/ jedná se tedy o kancelářskou židli ale vše splňuje.

Kategorie