Zobrazit přihlášovací formulář

Nejlepší vánoční perníčky: 5x osvědčený recept na tradiční, ořechové, švédské, bezlepkové i s náplní

  • Publikováno:
Nejlepší vánoční perníčky: 5x osvědčený recept na tradiční, ořechové, švédské, bezlepkové i s náplní

Bez voňavých perníčků si snad ani neumíme Vánoce představit. Patří k nim stejně jako ozdobený stromeček, vánoční dárky nebo zpívání koled. Navíc se do jejich pečení a zdobení rády zapojují také děti. A ty přece nemůžeme o tradiční adventní zábavu ochudit. Aby ale výsledkem vašeho společného snažení nebyly perníčky tvrdé jako kámen, vybrali jsme pro vás pět osvědčených čtenářských receptů, které jste si oblíbili. Ať už si vyberete kterýkoliv z nich, nešlápnete vedle.

Perníčky, které vydrží měkké i několik měsíců

Toto perníkové těsto můžete zpracovat okamžitě po zadělání, nemusíte ho dávat odpočívat do lednice. Po upečení jsou perníčky asi den úplně tvrdé, pak samy změknou a vydrží tak i několik měsíců.

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky
  • 35 dkg moučkového cukru
  • 4 celá vejce
  • 12 lžic medu
  • 5 lžic rozpuštěného másla
  • 1 lžíce rumu
  • 2 prášky do perníku (pokud máte jen prášky do pečiva, přidejte asi 1 lžíci perníkového koření)
  • 3 lžíce kakaa

na polevu

  • vaječný bílek
  • moučkový cukr
  • citronová šťáva (není nutné)

Postup

1. Smíchejte nejprve všechny tekuté části a pak postupně přidávejte cukr, mouku s práškem do perníku a kakao.

2. Promíchanou hmotu vysypte na vál a vypracujte hladké těsto, které se nelepí na ruce, ale není ani moc tuhé. Pokud je těsto moc husté, můžete rozředit medem.

3. Pečte v předehřáté horkovzdušné troubě na 200°C kolem deseti minut.

4. Ihned po vytažení z trouby potřete rozkvedlaným vajíčkem.

    Poznámka: Důležité je nechat aspoň den perníčky na rovném podkladu, jinak se zkroutí.

5. Můžeme ozdobit bílkovou polevou.

Za recept děkujeme uživatelce s nikem Mar-keta.

Perníčky s povidlovo-ořechovou náplní

Suroviny

na těsto:

  • 225 g hladké mouky
  • 60 g cukru moučka
  • ½ PL kakaa
  • 1 vejce
  • 50 g medu
  • 25 g hery
  • ½ lžičky perníkového koření
  • ½ lžičky jedlé sody

na náplň:

  • 75 g povidel
  • 75 g strouhaných ořechů
  • 2 PL cukru moučka
  • špetka skořice
  • rum dle potřeby

na dozdobení:

  • čokoládová poleva v sáčku
  • slunečnicová semínka v jogurtu a čokoládě

Postup

1. V míse smíchejte mouku, cukr, kakao, perníkové koření a jedlou sodu.

2. Do rozpuštěné a vychladlé Hery zamíchejte tekutý med a vejce.

3. Smíchejte obě směsi a na vále zpracujte ve vláčné těsto, které zabaltedo potravinové fólie a nechte chvíli odpočinout v ledničce.

4. Odpočinuté těsto rozválejte na 2 mm silný plát, vykrájejte kolečka a na plechu s pečícím papírem je upečte. (180°C 7 minut.)

5. V kastrolu krátce poduste povidla s ořechy a cukrem, odstavte, přidejte skořici a rum.

6. Perníčky slepte náplní a na 2 hodiny uložte do ledničky.

7. Čokoládovou polevu rozpustěte a vylijte ze sáčku do misky. Perníčky namáčejte do polevy a zdobte slunečnicovými semínky

Za recept děkujeme uživatelce s nikem spero, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Ihned měkké nadýchané ořechové perníčky

Suroviny

  • 80 dkg hladké mouky
  • 30 dkg mletého cukru
  • 10 dkg mletých oříšků - vlašských či lískových
  • 1 a půl lžičky jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička perníkového koření
  • 20 dkg změklé hery - já trošku rozpustím v mikrovlnce
  • 25 dkg rozehřátého medu
  • 4 vejce

Postup

1. Suché suroviny promíchejte v míse a poté přidejte povolenou (v mikrovlnce) Heru a tekutý med. Pokud se vám bude zdát těsto řídké, dejte medu méně a poté můžete přidat, moc záleží na tom, jakou má med konzistenci.

2. Těsto dobře propracujte rukama, zabalte ho do potravinářské folie a dejte do lednice odpočinout. 

3. Druhý den na podsypaném vále vyválejte cca 0,5 cm vysoký plát, vykrájejte tvary a na pečícím papíru pečte na 160-170 °C asi 5-7 minut.

4. Pro větší lesk můžete perníčky po upečení můžeme potřít rozšlehaným vajíčkem se lžičkou kakaa.

Za recept děkujeme uživatelce s nikem štírka 04.

Bezlepkové perníčky

Suroviny

  • 360 g Jizerky (přirozeně bezlepková směs univerzální)
  • 180 g moučkového cukru
  • 3 menší vejce
  • 50 g másla
  • 1 kypřící prášek do perníku
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce kakaa

na polevu

  • bílek
  • moučkový cukr

Postup 

1. Všechny suroviny smíchejte a důkladně propracujte. Pokud se těsto moc lepí, přidejte trochu mouky a dejte na 24 i více hodin do lednice.

2. Z odpočinutého těsta vykrajujte tvary a na plechu vyloženém pečícím papírem je pečte při 175 °C.

3. Ještě horké perníčky potřete vajíčkem, budou se krásně lesknout.

4. Zchladlé perníčky zdobte polevou.

Za recept děkujeme uživatelce s nikem channah, jejíž další recepty najdete ZDE >>

Švédské vánoční perníčky Pepparkakor

Švédskou variantu našich perníčků, která je spíše křupavými kořeněnými sušenkami, znají především příznivci populárního obchodního domu Ikea, kde se Pepparkakor prodávají už hotové. Zkuste je ale tentokrát upéct doma! Příjemně vás překvapí.

Suroviny

  • 3 dl medu
  • 4 dl cukru
  • 350 g másla
  • 3 dl šlehačky
  • 1,5 kg hladké mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1,5 polévkové lžíce zázvoru
  • 1,5 polévkové lžíce skořice
  • 1 polévkovová lžíce mletého hřebíčku

Postup

1. Med, cukr, koření a máslo dobře promíchejte, postupně přidávejte šlehačku.

2. Přidejte tři čtvrtě množství mouky s práškem do pečiva a vypracujte těsto.

3. Hotové těsto přikryjte utěrkou a nechte přes noc odpočinout.

4. Druhý den přidejte zbytek mouky, vypracujte tuhé těsto a tence ho vyválejte.

5. Vykrájejte tvary a pečte při teplotě 175 - 200 °C.

6. Perníčky nechte vychladnout na plechu a ozdobte cukrovou polevou.

Za recept děkujeme uživatelce s nikem *MIMI*SVET*.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie