Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví: Kdy začít péct oblíbené druhy a jaké pověry jeho pečení provázejí

  • Publikováno:
Vánoční cukroví: Kdy začít péct oblíbené druhy a jaké pověry jeho pečení provázejí

Adventní čas je krásným obdobím, a to i přesto, že patří k nejhektičtějším týdnům v roce. Pojí se totiž nejen s těšením se na Vánoce, ale především s nezbytnými předvánočními přípravami, ke kterým patří shánění dárků, starost o tématickou výzdobu, generální úklid domácnosti a především pečení cukroví. Jeho vůně k atmosféře našich Vánoc přispívá pravděpodobně úplně nejvíc. Kde se ale tato tradice vzala? Co vlastně cukroví symbolizuje? Kdy by se mělo začít péct? A jaké pověry provázejí už od pradávna jeho pečení?

Vánoce jsou tradičně vedle Velikonoc vnímány jako nejdůležitější křesťanský svátek. Teoreticky jimi oslavujeme narození Krista, ale mnoho zvyků, které dodržujeme, pochází z tradic oslav zimního slunovratu. Od vánočního stromku, přes barevnou symboliku, a ano, až po cukroví.

Kdy začít péct cukroví podle jednotlivých druhů

I vánoční pečení má svůj harmonogram. Na začátku adventu bychom měli péct perníčky, zázvorky, pracny a vanilkové rohlíčky, ať má chuť čas se rozležet a těsto změknout. Dva týdny před Vánocemi (respektive Štědrým dnem) se peče linecké, ať stačí zkřehnout, pořádně se slepit a nasát do sebe chuť pojící marmelády nebo krému. Týden před vypuknutím toho velkého dne bychom měli nachystat vše z bílkových těst, marokánky a všechno ostatní, co máme rádi. V posledním týdnu už je dobré například plnit a slepovat vosí hnízda (úlky) nebo si připravit polevy a náplně do dalších druhů.

Pečení vánočního cukroví prošlo v historii velkou změnou, dneska se snažíme mít cukroví co nejlepší, co nejvíce druhů, sháníme nové recepty a vyměňujeme si na ochutnání svá díla s přáteli i příbuznými. Původ těchto oblíbených malých vánočních sladkostí už je ovšem známý jen velmi málo. Už nepečeme cukroví pro jeho údajnou ochrannou moc, ale především proto, že atmosféře nefalšovaných českých Vánoc nic nepřidá tolik jako vůně vanilky, ořechů, rumu a perníčků.   

Kouzelné cukroví    

V úplně nejstarších dobách plnilo cukroví funkci velmi symbolickou. Noc o zimním slunovratu byla považována za nejmocnější v roce a dům, rodinu, úrodu i budoucnost bylo třeba ochraňovat před temnými silami, které se za této noci vzmáhaly. Cukroví patřilo k ochranným pokrmům, zavěšovalo se na stromy v sadech, na dveře, do chléva, do pokojů i kuchyní.

Počátkem 19. století pak bylo cukroví určeno především dětem. Z kandovaného a sušeného ovoce se vyráběly figurky a jiné hračky, se kterými si děti mohly hrát, a potom je i sníst. Vedle ovocných figurek byly nejčastějším cukrovím medové perníčky, které se věšely i na stromečky a používaly se tak nejen k jídlu, ale také jako dekorace.

Pověry nejen o cukroví

Pečení vánočního cukroví je dnes buď zdrojem rodinné pohody, kdy se sejdou všechny pomocné ruce a paní domu pomáhají, nebo více či méně příjemnou povinností, která se dá ovšem celkem snadno obejít díky objednávkám cukroví na zakázku nebo jeho podarováním. V dobách, kdy mělo cukroví význam spirituálního charakteru, se o jeho pečení tradovalo spousta pověr.

Velmi záleželo na tom, jak se cukroví povedlo. Pokud šlo jeho pečení hladce, měl vás čekat šťastný rok. Pokud ale cukroví popraskalo nebo se nedej bože připálilo, hospodyňku podle některých pověr mohla dokonce v následujícím roce stihnout i smrt.

  • Aby čekal hospodářství hojný rok, mělo se péct výhradně z mouky, která byla umletá z vlastního obilí.
  • Těsto na rukách se nesmývalo, ale chodilo se otírat o kůru stromů, aby v následujícím roce dobře nesly.
  • Stejně tak se slévala vysrážená voda z těsta a ta, kterou se nádoby umývaly, a přidávala se do krmení dobytku a všem ostatním hospodářským zvířatům.
  • Magický je také 25. prosinec. Vejce snesená a chleba upečený den po Štědrém dni měla údajně zázračnou sílu.
  • Vánočka by se měla péct v předvečer Štědrého dne a hospodyňka by do něj měla dát zapéct jeden hrášek. Kdo jej potom u stolu ve své porci objeví, toho čeká celý rok štěstí.
  • První kousek vánočky by měl dostat pán domu a slečna, která se chce provdat, by měla tajně sebrat devět patek z vánoček, a do roka se vdá.

Články mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k článku

Kategorie