Zobrazit přihlášovací formulář

Ruční práce

Přidat návod
(návod si oblíbilo 140 návštěvníků)

Mochyně - křehká ozdoba

0.0
Mochyně - křehká ozdoba

Postup

Blíží se advent a s ním spojená výroba a zdobení adventních věnců. Zkusila jsem něco méně tradičního a jsem velmi spokojená. Je to navíc jednoduché.

Budete potřebovat květy mochyně, neboli lampiónky, prkénko a hrnec s vodou. Nůž, který je zde nafocený, nahraďte měkkým zubním kartáčkem, práce s ním jde mnohem lépe.

Teď lampionky opatrně rozevřete na tvar hvězdy, ze středu odstraňte plod a odstřihněte stopku. Pokud nemáte čerstvě utržené květy, ale již suché, namočte je předtím cca na čtvrt hodiny do vody, aby změkly a při práci se nelámaly.

Takto upravené je vložte do hrnce s vodou a vařte asi 1 hodinu. Radím tento čas nezkracovat, klidně může být i delší. Zatím si můžete třeba umýt okno nebo koukat s dětmi na pohádku.

A teď hlavní akt. Vyvařenou hvězdičku položíme na prkénko a z obou stran opatrně přejíždímě měkkým kartáčkem, dokud nám nezůstanou z okvětního lístku jen žilky.

Vzniklé "krajky" vložíme mezi dva papíry, zatížíme a necháme uschnout.

Krajkové květy jsou krásné tak jak jsou - přírodně oranžové, nebo je můžete nastříkat zlatým

či stříbrným sprejem a zakomponovat do vazby, do svícnu apod. Ač vypadají křehce, nemusíte se při práci bát, nelámou se, vydrží hodně.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie