Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 196 návštěvníků)

Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)

5.0
Dvojctihodné moravské koláče podle mé prababičky (těsto se nemusí nechat kynout)

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 500g hladké mouky, 40 g droždí, 80g krupicového cukru, 1 hrnek mléka (250ml), 100 g másla, 2 žloutky, špetka soli, NA POTŘENÍ: 1 vejce, NA DROBENKU: máslo, polohrubá mouka a krupicový cukr, VNITŘNÍ NÁPLŇ: 500g tvarohu, 2 žloutky, 4 lžíce krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, VRCHNÍ NÁPLŇ: švestková nebo hrušková povidla nebo ořechová náplň (= 100g mletých vlašských ořechů, 100ml mléka, 50g krupicového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 50g drcených piškotů)

Postup přípravy

Moje prababička nikdy nebyla na Moravě, celý život strávila ve středních Čechách. Přesto mi odmalička pekla koláče, kterým říkala "moravské dvojctihodné". Těžko říci, jak dalece se její recept vzdálil původním valašským dvojctihodným koláčům, ale podle mě a mých chuťových buněk je dokonalý tak, jak je. :)

Z ingrediencí podle tohoto receptu budete mít 24 koláčů.

TĚSTO:
1/ Suroviny, které uchováváte v lednici, vyndat cca 2 hodiny před zaděláním těsta na pokojovou teplotu (vejce, mléko, droždí).
2/ Kvásek: Do poloviny mléka (vlažného) v hrnečku rozdrobit droždí a přisypat lžíci cukru. Kvásek nechat vzejít na teplém místě. (Musí se dělat bubliny.)
3/ Zadělání těsta:
a/ Ručně: Rozpuštěné máslo, žloutky a zbytek cukru společně utřít v míse do pěny. Přidat mouku, špetku soli, kvásek a zbytek mléka, vypracovat vláčné těsto.
b/ V pekárně: Do pekárny postupně vložit rozpuštěné máslo, žloutky, zbytek mléka, mouku, špetku soli, zbytek cukru a kvásek. Zapnout a nechat těsto propracovat.
4/ Těsto není nezbytně třeba nechávat vykynout, koláče v tom případě velmi ochotně naskočí přímo v troubě. Ovšem i pokud necháte těsto v klidu vykynout na teplém místě (max. hodinku), budou koláče stejně vynikající a budou mít stabilnější tvar. Jde tedy spíš o to, kolik máte času.

VNITŘNÍ TVAROHOVÁ NÁPLŇ:
Tvaroh, žloutky a oba druhy cukru spolu pořádně promíchat v misce.

VRCHNÍ NÁPLŇ:
U nás doma děláme každou třetinu koláčů s jinou vrchní náplní: 8 koláčů se švestkovými povidly, 8 s hruškovými povidly a 8 s ořechovou náplní. Povidla stačí na koláče prostě nandat (maximálně je trochu zahustíte piškoty, pokud máte příliš tekutá, nebo rozmělníte s alkoholem, pokud máte příliš tuhá), k ořechové náplni připojuji postup, jak ji dělám právě já, a to v množství (viz. seznam přísad nahoře) právě na zmíněných 8 koláčů.
Ořechová náplň:
1/ Do hrnce nalít mléko, osladit a přivést k varu.
2/ Přidat mleté ořechy a nechat chvíli probublávat.
3/ Směs stáhnout z plamene a zahustit vmícháním drcených piškotů.

DROBENKA:
Máslo (asi půlcentimetrový plátek z čtvrtkilového másla) dát do misky a nechat trochu změknout. Od oka přisypat polohrubou mouku a krupicový cukr a rukama propracovávat tak, aby se veškerý tuk vstřebal do sypkých ingrediencí. Podle potřeby přidávat cukr a mouku, až se podaří drobenka bez tukových žmolků.

VYTVOŘENÍ KOLÁČŮ:
1/ Troubu předehřát na 180°C.
2/ Těsto rozdělit na 24 dílů (rozpůlit, každou část znovu rozpůlit, znovu rozpůlit a nakonec roztřetit). Každý kousek těsta rozvalit na placičku, na ni přidělit část tvarohové směsi a tu do těsta zabalit jako u buchet.
3/ Plech vyložit pečícím papírem, "buchty" klást na plech spojem dolů a s ohledem na to, že koláče budou mít cca 12-15 cm v průměru. Nechat asi 15 minut kynout.
4/ Do každé "buchtičky" zvrchu prsty nebo pomocí skleničky udělat důlek a do něj naplnit "vrchní náplň" dle vaší chuti.
5/ Kraje koláčů pomašlovat rozšlehaným vejcem.
6/ Koláče posypat drobenkou.
7/ Péct cca 15-20 minut.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

relikvie 6. 7. 2022, 16:35
nemam orechy co misto nich poradite mi?
J.Šindlerová (upraveno) 6. 7. 2022, 12:35
Koláčky jsou naprosto luxusní (Y) (clamp) (L). Těsto jsem zadělávala v pekárně, krásně se s ním pracovalo (clamp), moc děkuji za skvělý recept (L) (objimam) (Y)
bedla7 15. 2. 2018, 10:36
(clamp) (clamp)Dostala jsem na ně chuť (Y) (Y)hned bych si dala ke (C)
petrat 24. 9. 2017, 10:57
jsou opravdu úžasné.. díky za skvělý recept (F)
Mourynka 23. 9. 2017, 22:47
Opravdu výborné koláčky. (Y) (Y) Vyzkoušeno a přidáno mezi nejnrecepty. Buchtičky jsou jakou peříčko. Děkuji za recept (clamp) (clamp) :-)
kulimirka 20. 5. 2017, 22:40
výborné koláče ,děkuji za recept (clamp)
Járinkaa2 26. 6. 2016, 8:04
Výborné. Těsto jsem zadělávala v pekárně,málem nadzvihávalo víko ,-).Ještě pod rukama mi kynulo.Plnila jsem jako Vy a pár jsem jich udělala i uvnitř makových a domácími povidly navrch.Místo hruškových povidel domácí meruňkovou marmeládu a ty byly snad nejlepší.Takové nám vozila teta od Frýdku Místku. Děkuji (F)
Nadys 20. 6. 2016, 9:01
(C)
lenule11111 20. 6. 2016, 8:55
Když budu těsto zadělávat v pekárně, musím udělat taky kvásek?? Nestačí jen suroviny naházet do pekárny a zapnout kynutí?
pikihanka 7. 5. 2016, 11:07
Opravdu super recept,kde je vše potřebného vysvětleno a dobře popsáno. Jediného co jsem mela jinak , je spotřeba tvarohu,vystačila jsem s 250g. (X)
horama 20. 6. 2016, 8:28
@pikihanka Jsem ráda, že tyhle koláče mají úspěch - zaslouží si to. :)
novackova 28. 7. 2014, 12:35
(Y) (Y) (Y) (F)
janaSibova 28. 7. 2014, 11:12
Martinko díky za recept,to nejsou snad ani koláče k jídlu to je tak luxusní snad na výstavu.Vážně jsou úplně supéééééééééééééér.
fojaa 9. 5. 2014, 19:59
(Y)jsou luxusní,jen se po nich zaprášilo (zajic) (zajic) (zajic) (L)
babkamt 6. 5. 2014, 18:24
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Sofika 6. 5. 2014, 16:50
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
nasta77 4. 5. 2014, 13:21
(Y)Koláče jsou vynikající (Y) (Y) (Y)
backa 4. 5. 2014, 11:44
Ano,to jsou pravé moravské koláče (Y)navrch se dává povidlová,maková a ořechová nádivka.Jsou výtečné.Jen se dávají na plech vymazané sádlem,tak se pečou u nás na Jížní Moravě :-)To právě je to správné pečení.Na drobenku se u nás dává rozpuštěné vlažné sádlo vyzkoušejte a uvidíte ten rozdíl.Nechci poučovat ,ale vždycky je nejlepší dát těsto vykynout ,opravdu,aby držely po naplnění tvar.Babička dávala štamprdličku rumu na lepší kynutí.Těsto je lehounké a když se kousne do koláče tak nesplaskne,ale vrátí se do původního tvaru. Jsem asi hrozná,že,Ale už jsem v letech a tak ráda poradím.Moc ráda i peču z receptů po mé baičce a prababičce a ty jejich koláče nikdy neměly chybičku. (L) (hello)
horama 6. 5. 2014, 12:27
@backa Přiznávám, že se sádlem já mám zrovna chuťový problém. Prostě ho z pečiva cítím. Manželova babička dělávala vždycky buchty s použitím sádla a já je vůbec nebyla schopna sníst, ačkoli buchty miluju. Mám tušení, že to bude nějak souviset s tím, na jaké chutě se člověk naučí jako malý - moje prababička pekla zásadně z másla, protože máslo pro ni bylo "něco lepšího", a já vlastně vyrostla na jejím pečení a vaření. Ale v každém případě jsem za tipy a připomínky ráda, děkuju.
backa 6. 5. 2014, 16:04
@horama To jsem ráda Martinko,že jste se neurazila (L)ale znáte to na venkově kde bylo prase tak bylo domácí sádlo a tak se vlastně dělalo všechno prakticky na sádle.Taky nekupuju v obchodě sádlo,ale škvařím si doma.Hned to sádlo jinak chutná.Ale je samozřejmé,že někdo sádlo nemusí.Já si pamatuju,že když jsem byla jako malá holka jedla jsem dokonce i rohlík se sádlem ,-) a to mi zůstalo do dneška :-) (hello)
horama 7. 5. 2014, 9:08
@backa Můj táta to taky miluje. Jen je to chleba. ,-) Chleba se sádlem a cibulí. A taky to má od dětství. A ta moje prababička, co mě chuťově utvořila, byla ze statku z vesnice, také museli mít většinou k dispozici jen to sádlo. Těžko říct, jestli přesto nebo právě proto jeho používání v pečení sabotovala, jakmile měla jinou možnost. Ale pekla tedy famózně. V tom jsou babičky nejlepší. :-$
pamarketa 3. 5. 2014, 20:37
Nejlepší těsto! (Y) (Y) (Y) Příště koláče jen z Vašeho těsta!!! (clamp) (clamp) (clamp) SUPER (F) (F) (F) (F) (F) (F)
Janiska 21. 4. 2014, 13:16
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Jsou výborné (L) Předevčírem jsem pekla poprvé a dnes zadělávám opět ! ,-)
novackova 18. 10. 2013, 7:21
(Y) (Y) (Y) (F)
horama 30. 10. 2013, 9:42
@novackova Jojo, já je taky moc ráda. (C)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie