Zobrazit přihlášovací formulář

Různé vychytávky

Přidat návod
(návod si oblíbili 3 návštěvníci)

MRAŽÁK - pár tipů pro odmražování a ukládání potravin (přidejte i své vychytávky)

0.0
MRAŽÁK - pár tipů pro odmražování a ukládání potravin (přidejte i své vychytávky)

Postup

Dám sem tip, jak na odmražení mražáku. Pěkně mi zamrzl, když zůstal nedopatřením přes noc pootevřený. Všude led - na potravinách i na šuplících, na stěnách....

Jak jsem to tedy v tom horku řešila?

- mražák jsem nechala zapnutý a vždy si vytáhla jen jeden šuplík. Choulostivé potraviny z něj (nanuky, mraž. zeleninu, bylinky, hranolky...) jsem nacpala zpět do mražáku do té díry po šuplíku. Ostatní balíčky - hlavně maso s vrstvou ledu jsem vyložila do vany a nechala trošku povolit, mezitím jsem vyčistila a odledovala šuplík. Pak jsem do šuplíku vše ukládala zpět, každý balíček z vany jsem obetřela hadříkem. Naplněný šuplík jsem doplnila těmi choulostivými potravinami, odloženými do "díry" a zasunula zpět do mražáku.

- takto jsem pokračovala se všemi třemi šuplíky. Když byly všechny čisté, nechala jsem je ještě chvíli zamrazit. Pak jsem je všechny najednou vyndala z mražáku, přikryla několika dekami a vypla mražák. Vzala jsem fén a s jeho pomocí jsem se snažila co nejrychleji odstranit led ze všech poliček a stěn. Led jsem slupovala po kusech, fén tomu dobře pomáhal. Trvalo to max. 15 minut. Pak jsem vytřela a vysušila celý mražák, naložila do něj všechny šuplíky a bylo hotovo.

A ještě tip, jak ukládat v mražáku ovoce (rybíz, borůvky), nasekané bylinky nebo i led:

- ovoce nejdříve zamrazím rozložené na tácku, pak sesypu do rychlovazného sáčku (s takovým tím stlačovacím zipem)

- bylinky dávám do menšího samovazného sáčku rovnou

- led zamrazím ve formičkách a sesypu do sáčku

A teď to nejdůležitější: sáček uzavřu tím zipem skoro až do konce, do malé dírky na konci vložím brčko, mezeru přidržím tak, aby neunikal vzduch kolem brčka a brčkem normálně ústy odsaju vzduch. Brčko rychlým pohybem vytáhnu a současně uzavřu ten zbylý kousíček zipu. Náplň v sáčku jde po odsátí vzduchu pěkně rozložit naplocho po celé délce sáčku a plochý balíček hezky uložit do mražáku.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Nanja 24. 8. 2012, 11:43
Ahoj, odmrazuji tak,že každou zmrazenou potravinu zabalím do novinového papíru, pak vše vložím do nějaké mísy, či pekáče, překryji utěrkou a uschovám pod peřinu. Mrazák nechám volně odmrazit. Poté vrátím zpět balíčky potravin a věřte, že potom jsou stále zcela zmrazené a mnohdy i se "sněhem". (koule)
katuv 10. 8. 2012, 13:57
Ten fígl na led je super, určitě vyzkouším. Mrazím pokrájené a podušené houby do pytlíku a nechám je zmrznout v malých krabičkách (ty pak dám pryč), které jim dají tvar, pak se to v mrazáku pěkně skládá. Jde to pochopitelně i s jinými potravinami :-p Odmražuji s hrncem horké vody, který zabouchnz do mrazáku a je to jedna dvě...ale už to ženy níže odsoudily.... Vše mám mezi tím v koupelně ve vaně pod dekama ,-) Mrazák i lednici vytírám octovou vodou.
mufina2 10. 8. 2012, 8:29
já mražák odmražuju fénem už 16 let...a dobrý-pořád funguje a je to rychlé...ale každý má jinou zkušenost..
martinafe 10. 8. 2012, 7:50
Dobrý den, jen jsem vám chtěla říct že fénem do mrazáku není dobré zasahovat. Ničí se tím mrazák, také by se vám mohlo stát že vám brzy přestane fungavat. To samé platí pro hrnec s hrokou vodou , či odstranování ledu nožem.. Není to z mé hlavy ale od jednoho opraváře, marázák se má odmražovat pozvolna když je vypnuto z elektřiny a nechat otevřeno... já to dělám tak že si zásoby potravin nakupuji max na 1 měsíc a já mám lednci s mrazničkou starou asi 15 let takže u nás je potřeba opravdu tak 1 za měsíc odmrazit. Takže si tuto činnost nechávám na dobu kdy je těsně před výplatou a nákupem, to je mraznička téměř prázdná a lednice také.. vypnu ze zásuvky otevřu mrazák a všechny potraviny z mrazáku přesunu do lednice, kterou nechám zavřenou, chlad v ní ještě nějakou dobu vydrží i po vypnutí. Mrazák povolí brzy (hlavně tedy v létě je to rychlovka), když všechen led povolí vytvřu mrazničku octovo jarovou vodou a pak suchým hadrem či čistou utěrkou a potraviny vrátím zpět. Pak teprve umyju lednici. Tu myji tak, že z ní vyndám vešekeré potraviny, přihrádky šuplíky..., umyji vnitřek lednice a jednotlivé police opět octovo jarovou vodou a opět utřu vše do sucha, poté otřu veškeré sklenice(zelí , marmelády atd a vracím vše do umytého. Jako poslední umyju dveře se stejným postupem odstranit potraviny, přihrádky umýt dveře do čista pak dosucha, umýt přihrádky vrátit vše na své místo a pak tedy ledničku mohu zapnout. Úplně naposledy myju lednici z venku když jemrazák více namražený je možné ho postříkat studenou vodou (z rozprašovače a led také rychleji povolí. (K)
Zrušený účet 10. 8. 2012, 10:47
@martinafe Naprosto přesně, souhlasím s váma. Já tam dříve dávala podle babiček kastrol s horkou vodou, ale také nám jeden opravář řekl, že se to nemá. S fénem bych se teda neobtěžovala, to je pro mě ztráta času. Mrazák povolí sám. Mezitím všechno vyházím ven, dám to do lavoru a dám do koupelny, kde je chladno, co můžu, to hodím na půdu, kde máme velký mrazák - maso, zmrzliny apod. V tom máme výhodu. Já teda v lednici nenechávám nic právě proto, že se tam drží chlad a lednička se pak pomaleji odmražuje. Co mě dokáže naštvat, tak že když nechám lednici otevřenou, vždycky někdo jde a zavře ji. Když ji mají zavírat, tak to nedělají, a když má být otevřená, tak ji stále zavírají.... +o(
IVA 75 10. 8. 2012, 10:16
@martinafe VYPNU MRAZAK A NECHAM CO NEJDYL POTRAVINY, NEZ ZACNE KAPAT, MEZITIM LEDNICI VYKLIZIM, KDYZ JE VYLUXOVANA OD DETI A DRAHE POLOVICKY, ZBYTEK NANDAM DO VANICKY CO BYLA NA MIMINA, DOVNITR NI DAM NEPOUZIVANOU DEKU , NA TO POTRAVINY, DEKU NAVRCH A DO PERINY. SUPLIKY NANOSIM DO VANY . VEDLE VANY DAM DRUHOU VANICKU NA MRAZENE VECI, UMEJU A UTRU SUPLIKY, DOSPOD DAM SILNEJSI ALOBAL, NA TO MRAZ.VECI 1 SUPLIK: MASO, 2 :SUPLIK ZELENINA V SAMOZAVIRACICH SACCICH A KOSTKY BYLIN A KOPR V TVORITKACH NA LED.., 3. SUPLIK OVOCNY, NANUKY A ROZMIX.JAHODY DANE DO SACKU A V KRABICI OD MLEKA. LEDNICI PO VYSUSENI VYTRU OLEJEM , VSE VLOZIM , DO PANAKU POSTAVIM PULKU CITRONU VYDLABANEHO A V NEM DANOU SOLI. A NOVOU HOUBICKU...BERE VLHKOST,... JINAK SUPER RADY NA FACEBOOK DOBRE RADY A NAPADY,,,,,, KLIKNOIT NA POTRAVINY A STAHOVANI NEOBYCEJNE UZITI OBYCEJNYCH VECI ..ALOBAL 60 VYUZIZI... JE TO OD a DO Z

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie