Zobrazit přihlášovací formulář
(návod si oblíbilo 10 návštěvníků)

Odvar z mýdlových ořechů

0.0
Odvar z mýdlových ořechů

Postup

Máte doma indické mýdlové oříšky a nevíte, co s nimi?
Nejen, že se s nimi dá prát, navíc si z nich můžete udělat odvar, který Vám poslouží v domácnosti.
Já s ním myji nádobí, čistím dřevěný nábytek, atd.

Do hrnce s vodou přidáme několi sklupek ořechů.
Na 1,5l vody dávám cca 30půlek, vaříte podle potřeby, já dělám odvar silný, až je úplně tmavě hnědý.
Poté necháte odvar zchládnout, ořechny vyjměte a dejte do nějaké nádoby do lednice.
Pozor - roztok pění!

Z jedné várky ořechů dělám klidně i dva odvary :-)

Když myji nádobí, přidám si do dřezu ještě pár kapek Tea Tree olejíčku. Na mastnotu to moc není, ale sklo a talíře se s tím myjí jedna radost :-) Prý se s tím dobře myjí i okna, ale zatím nemám vyzkoušeno.

Mimojiné s tímto odvarem a olejíčkem umývám i podlahy.
Tea Tree olejíček má dezinkeční účinky, vřele doporučuji.
Využití je všestranné.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

baba74 18. 2. 2010, 15:43
Nic ve zlém,ale jak to tu čtu,radši budu prát konzumně a ušetřený čas věnuji dětem.
Cappy89 1. 3. 2010, 13:39
@baba74 Hani, to je jen Vaše volba, v čem budete prát. Nechápu ale, proč lidé mají pořád takové předsudky a proč mají pocit, že kvůli tomu, co dělám, se méně věnuji dětem. Abych udělala odvar z mýdlových ořechů, nestojím hodinu u plotny, ale pouze zapnu sporák a přijdu k hotovému. Výroba mýdlového slizu trvá 15 minut a dělám ho většinu večer, až malý spí. Pleny za mě pere pračka - to víte, koupili jsme si automatickou, takže bez práce - taky byste o ní měli přemýšlet (H) Promiňte za to rýpnutí. Ale tak to prostě je (F)
judina 30. 12. 2009, 11:59
Když jsem ořechy zkoušela,přidala jsem na skvrny ještě lžíci soli :-)na větší fleky a šlo to pěkně vyprat. :-)
mami 28. 12. 2009, 18:51
Já bohužel s ořechy nemám dobré zkušenosti, klasicky dětské zašpiněné prádlo to nevypere (N), možná tak na přešláchnutí něčeho ne špinavého, ale nevím jak vaše děti, moje mají stále na tričku jídlo, fixy, bahno....atd., atd. Mám děti oba ekzematiky a peru stále v Persilu a mohu říct, že bez problémů. Zkusím ještě na ty podlahy, abych ten pytel ořechů, který se mi válí již přes rok v komoře, nějak využila...
Cappy89 28. 12. 2009, 19:40
@mami Petro, pokud chcete prát v ořeších nebo ve slizu, tak se musíte předem připravit na to, že to není "pohodlné" praní. Nefunguje tady rovnice - zaschlou skvrnu dám do pračky a po oprání vytáhnu čistou věc. Skvrny je třeba co nejdříve předmydlit žlučovým mýdlem a kolikrát ještě k praní přidat sůl na skvrny (já používám PUER). Mě by to už asi ani nebavilo, kdybych měla čisté prádlo bez práce ;-) P.S.: Náš taťka dělá v extrémních podmínkách a chodí domů jako čuňík a nemáme s praním žádný problém. Stejně tak jako moje dítě - to je kapitola sama o sobě.
mami 28. 12. 2009, 21:26
@Cappy89 Aha, tak je pravda, že jsem to předtím mýdlem nedělala, ale popravdě nejsem ten typ, abych prádlo ohledávala dle fleků a kus od kusu ho mydlila žlučovým mýdlem, to si to potom můžu rovnou přečmáchnout v ruce :-p ;-) ;-) ;-) A čistě za mě - mě vyprané prádlo takřka bez práce baví (Y) (Y), je 21. století, mám dvě děti, 2 zaměstnání a jsem ráda za čas, který trávím s dětmi. Všem maminkám, které podstupují tuto zastávkovou cestu, k tomu než se dostanou k čistému ,vzdávám hold :-o :-o :-o :-o :-o
Cappy89 28. 12. 2009, 21:41
@mami O ohledávání to opravdu není. Mydlím hlavně skvrny od stolice, z látkovek bych to jinak dostala těžko (naštěstí to dělám jen asi 2krát do týdne). Zbytek skvrn za mě zvládne sůl na skvrny. A už vůbec to není o tom, že se celé dny hrabu ve špinavém prádle na úkor svého dítěte. Jen jsem prostě zvyklá prádlu věnovat větší péči. Máme hodně věcí z merino vlny a ty bych si ani ve snu nedovolila ve 21. století dát do pračky, tohle oblečení vyžaduje zvláštní péči. Myslím, že tohle (pro někoho) zvláštní praní je právě způsob, jak se distancovat od pohodlné konzumní společnosti - nic ve zlým (H)
Zrušený účet 18. 2. 2010, 17:45
@Cappy89 Pavlo s mýdlovýma ořechama mám špatnou zkušenost a myslím, že ani vy nejste úplně spokojena, anebo to nejsou váma prané věcičky po prckovi ????........ sorry, že cituji z vašich textů pod inzercí........na spodním okraji sem tam maličko nazelenalé, zřejmě se mi ji podařilo zaprat............... slušivé, jen barvy už nejsou, co bývaly...........................Pořád pěkné, i když teda žlutá barva u krku už není co bývala.......................U krku se mi zdá, že tam je mini bílý flíček..............Vypadá jako nové, akorát má dole na lemu skvrnu...................Bodynko je mírně zaprané *-) *-) *-) hm mýdlové ořechy +o( +o( +o( +o(
mami 28. 12. 2009, 21:52
@Cappy89 Jste šikovná (clamp) (clamp)
Cappy89 28. 12. 2009, 22:02
@mami Nejsem šikovná, ale zatím tohle všechno dokážu skloubit s rodinným a osobním životem. Bůhví, co bude, až bude další dítko *-)
Kuřátková 28. 12. 2009, 16:18
Mýdlové ořechy hojně využívám při praní už několik let a jsem maximálně spokojená. Nemáme žádné alergie jako po prášku, prádlo se neničí - neztrácí barvy. Jiné využití mne zatím nenapadlo, ale určitě tím člověk nic nepokazí. (clamp) (F)
Cappy89 26. 12. 2009, 22:36
Já mám takových "vychytávek" více. Tak až bude po svátcích a já budu mít volnou chvilku, napíšu toho víc. A snad tím nerozpoutám zase nějakou bouřlivou diskusi. Ještě jsem chtěla dodat, že tyhle návody nejsou z mojí hlavy a opravdu se najdou tací, kteří je používají
moravian 26. 12. 2009, 21:59
O tomhle tom jsem slyšela. Až budu mít možnost vyzkouším. :-)
Brůs 26. 12. 2009, 21:15
Tak tenhle návod se mi líbí (Y)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie