Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbil jeden návštěvník)

KALENDÁŘ na zavěšení

0.0
KALENDÁŘ na zavěšení

Postup

tento je kombinace hlíny a sádry ale lze tvořit i ze samotvrdnoucí hmoty, večer vložím návod.
Tento kalnedář provázel děťátka celým kurzem keramiky - na každé hodině dostaly jeden sádrový odlitek který si do příště měly nabarvit a ke konci jsem dělaly základ kalendáře a sluníčko

budem potřebovat buď keramickou hlínu ale jelikož málokdo má doma pec tak můžeme tvořit i ze samotvrdnoucí hmoty ( doporučuji Keraplast a je k dostání většinou v papírnictví, hobby obchůdcích i OBI, Bauhaus.... a lze jej zakoupit i v barvě terakota což se keramické hlíně přesně podobá )

vyválíme si placku a z té vykrojíme kolo o průměru 23cm ( pokud pracujeme s keramickou hlínou tak o něco málo větší protože se při pečení vysráží ). Do kola uděláme dva otvory asi 1cm od okraje ( aby nám pak nepraskl )

vyválíme si dva dlouhé hady které spleteme jednoduše do copánků a na vodou navlhčený okraj kola přiložíme a mírně přiltačíme aby drželo u sebe

toto je hotový polotovar - kolo s otvory a obehnané copánkem ( ten je tam pro zpevnění na obvodu ola takže je důležité aby pevně držel )
Na kolo vepíšem názvy jednotlivým měsíců a myslíme na to že dopro přijde ještě aluníčko takže ten nehcáme volný a u měsíců nechám místečko an sádrový odlitek.
Necháme vyschnou a mezitím si uděláme sluníčko doprostřed

sluníčko je kolo o průměru 8,5cm po obvodu s proděravěnými otvory skrz na provlečení lýka, ozdobné mašle či sisalu prostě čehokoli co nám bude připomínat sluneční paprsky.
Sluníčko vytvarujeme přilepíme mu očka, nos a pusinku a proděravíme po obvodu - necháme vyschnout a pak jej namalujeme a nakonec provlékneme jednotlivé paprsky a jen zavážeme na uzlík. ostříháme kde by přečuhovalo a bylo moc dlouhé a jdeme na další bod

k jednotlivým měsícům použijeme sádrové odlitky z adventního kalendáře - podrobný návod najdete také u mne v návodech jak si je vyrobit

na konečné slepení všech komponentů použijeme v mém případě tavnou pistoli a po domácku nám ji nahradí také hercules jen musíme počítat s delší dobou schnutí ale drží také pevně.
Snad je návod jasný kdyby nějaké dotazy klidně prosím neváhejte napsat

zestrany

jako ukázku použiji kalendář mé 6,5leté dcerky která jej dělala úplně sama a jen na konečné slepení jsem ji pomohla

a druhý kalendář který dělal 3,5letá syn - kolo s copánky jsem pomáhala a sluníčko uprosřed také, jinak sádrové odlitky maloval sám pod dozorem mé 6,5leté dcerky ( která mu s kačenkou a jezulátkem pomohla )

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

Anamaria1 27. 3. 2010, 6:54
Vyborne, uz si to pisu.

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie