Zobrazit přihlášovací formulář

Aktivity s dětmi

Přidat návod
(návod si oblíbilo 135 návštěvníků)

Hry a vyrábění ( pro děti 2 - 5 let )

0.0
Hry a vyrábění ( pro děti 2 - 5 let )

Postup

Malování rukama - prstové barvičky - otisky rukou, malování

Foukání z kapky - na papír kápneme barvu a brčkem rozfoukáme ( např. tuš )

Výstřižky a lepení - vystřihneme tvar např. srdíčka, čtvereček s "otvorem " po srdíčku přiložíme na papír, "otvor" potřeme lepidlem a nahážeme na něj konfety nebo útržky z barevných papírů. Čtvereček papíru odděláme. Můžeme tak vyrobit např. přáníčko.

Výběr - ukážeme dítěti dvě jablka a banán a zeptáme se, co je jiné. Později ztěžujeme - najít mezi dvěma trojúhelníky kolečko, ukážeme rybu a ptáka - jak se od sebe liší.

Foukaná kopaná - na stole si uděláme branky ( asi 0,5 - 1 m od sebe ). Cílem hry je fouknout pingpongový míček brčkem do protihráčovy branky.

Kam to patří? - vystřihneme obrázky nábytku ( gauč, křeslo, konferenční stolek, jídelní stůl, židle, postele, skříně, vany, pračky, nádobí, ručníky,..... )
Vystřihneme obrázky jednotlivých místností ( např. katalog IKEA ) - obývací pokoj, kuchyň, ložnice, koupelna, - zahrada, garáž.
Dítě má za úkol ukládat obrázky nábytku a věcí do místností, kam patří.

Jedeme do ciziny - nasbíráme si katalogy z cestovek.
Hrajeme si na zákazníka, který si vybírá místo pobytu, zakoupí si poukaz, potřebuje pas ( můžeme si nějaký vyrobit - místo fotografie nakreslí dítě portrét, vedle napíšeme: MOJE JMÉNO - můžeme tam dítěti jméno napsat, pokud to samo neumí a dítě ho obtáhne ). Pod to napíšeme: MOJE VLASY, MOJE OČI a vedle nakreslíme rámečky - dítě rámečky vybarví barvou svých vlasů a očí.
Hrajeme si, že jedeme vlakem nebo letadlem ( můžeme si seřadit židle jako ve vláčku,... ).
Hrajeme si, že jsme u moře - dítě si může obléct plavky, sluneční brýle, hrát si na pláži. Na podlahu můžeme rozprostřít deku a ručníky,...

Třídění podle barev - do mističek musí dítě vložit předměty příslušných barev a pojmenovat je.

První abeceda - pořídíme si sešit ( nejlépe A4 ), na horní okraj každé stránky napíšeme jedno písmeno abecedy - velké i malé. Začneme od písmene A - dítě má vymyslet něco, co začíná na A - věc namalujeme nebo nalepíme. Snažíme se najít 3-4 věci.
Teprve potom přejdeme na B.
Nepokoušíme se pracovat na více písmenkách najednou, protože by se to mohlo plést.

Hlavy a těla - pořídíme si kroužkový zápisník a co nejvíce obrázků lidských postav a zvířat ( přibližně stejně velké obrázky ). Stránky v kroužkovém zápisníku rozstřihneme v polovině. Všechny obrázky rozstříhneme v půlce - horní polovinu nalepíme na některou z vrchních stránek - dolní okraj obrázku a stránky se musí krýt. Potom nalepíme dolní část obrázku na některou ze spodních stránek - zde se musí krýt horní okraje. Je potřeba pečlivě umístit všechny obrázky do středu stránek, aby si obě půlky postav odpovídaly.

Najdi rozdíl - nakreslit jednoduchý obrázek a obkreslit ho s jedním nepatrným rozdílem. Dítě má za úkol rozdíl najít. Např. klaun s nosem a bez nosu, vlasatý - holohlavý, veselý - smutný, a malým a velkým nosem,....

Malba kuličkami - krabici od bot vysteleme kusem papíru, kuličku namočíme v barvě a hodíme ji do krabice. Zavřeme víkem a zatřepeme jí. Kuličku vyndáme, otřeme, namočíme do jiné barvy,....Papír můžeme použít např. k zabalení dárku nebo uděláme přáníčko,...

Malování autíčkem - kolečka autíčka namočíme do barvy. Autíčkem jezdíme po papíru, potom otřeme kolečka a namočíme do jiné barvy,.. Papír můžeme použít např. k zabalení dárku nebo uděláme přáníčko,...

Kdo bydlí v tomhle domě? - nakreslíme domečky ( hnízdo, muchomůrka, dům, akvárium, díra ve zdi, bouda,....) Dítě má za úkol k domečku přidělit zvířátko nebo postavičku ( plyšáka, figurku, obrázek.
Hnízdo - pták, muchomůrka - trpaslík, dům - dítě, akvárium - rybka, díra ve zdi - myš, bouda - pes,...

Postava - veliký papír položíme na zem, dítě si na něj lehne. Obrys obtáhneme voskovkou. Potom s dítětem dokreslujeme detaily ( oči, nos, pusu, oblečení, vlasy,... )

Kuba řekl: - děti musí vykonat jen ty příkazy, které "řekl Kuba" - např. Kuba řekl - překřiž ruce! Kuba řekl - sedni si! ... Pokud řekneme jen příkaz: Sedni si. Lehni si - tak dítě nesmí příkaz vykonat.
Může hrát více dětí - kdo to splete, musí z kola ven.

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

snecka 16. 4. 2010, 12:25
(Y) toto není špatné, na neco jsme jeste malincí, ale neco už vyskoušíme, sice prace pro me , hledat obrazky a stríhat, ale co bych pro nej neudelala,a když je ted pořád venku škaredě, aspont se zabavíme, malej ma 2 roky, ale docela mu to pálí, tak už se na něj těším, jak si s tím poradí, dekuji (L)

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie