Zobrazit přihlášovací formulář

Háčkování

Přidat návod
(návod si oblíbilo 31 návštěvníků)

Korálková HIT čepička (včetně postupu háčkování!!!)

0.0
Korálková HIT čepička (včetně postupu háčkování!!!)

Postup

Inspirována orientální tanečnicí jsem naší malé princezně ozdobila háčkovanou čepičku závěsy s korálky, okamžitě se z ní stal HIT, proto se chci o naši radost podělit i s vámi.

Základ čepičky je háčkovaný z nějakého hodně vzdušného dírkatého vzoru (postup na tuto konkrétní čepičku naleznete níže v tomto návodu, ale můžete použít jakýkoli vlastní), uděláme ji o něco kratší, ne až po uši. jde to hodně rychle od ruky.
Jako materiál lze použít i zbytek, spotřeba je malá. Doporučuji použít nepříliš pružnou přízi.

Kolem dokola navázat provázky s navlečenými korálky a je to hotovo!!!
Velikost a barva korálků dle fantazie, příp. co dům právě dal.
Vpředu jsem dělala krátké camfourky, na bocích a vzadu jsem nechala jakoby delší vlásky. V určitých délkách (po 8 cm) jsem udělala uzlíky jako zarážky.
Nejlepší je, jak se to celé pěkně houpe a cinká to! :o)))) Bohužel se ale dlouhé provázky jednoduše zacuchají, proto jsem je nedávala tak husto jako ofinku.

Další čepičku jsem dělala z ještě volnějšího vzoru a zadní provázky jsem nedělala tak dlouhé. Korálky jsem navlékla po celé délce - díky tomu se tolik necuchá.
Jen to focení se mi bohužel nedaří....
(postup na tuto konkrétní čepičku naleznete níže v tomto návodu)

na žádost přidávám i POSTUP NA HÁČKOVÁNÍ RŮŽOVÉ ČEPIČKY, je opravdu jednoduchá.
základní placka:
1.ř. = do základního oka uděláme 6x DS+ŘO
2.ř. = 12x DS+ŘO (zapichujeme do každého DS a pod každé ŘO minulé řady)
3.ř. = 24x DS+ŘO (zapichujeme do každého DS a pod každé ŘO minulé řady)
4.ř. = DS+ŘO (zapichujeme pod každé ŘO a do každého 2. DS minulé řady)
... případně rozšiřujeme dále, v další řadě bychom rozšiřovali v každém 3. DS, pak v každém 4. DS....
následně budeme zapichovat pouze pod ŘO z minulé řady
5.ř. = DS+ŘO
6.ř. = DS + střídavě 1 a 2 ŘO
7.ř. = DS+2ŘO
8.ř. = DS + střídavě 2 a 3 ŘO
9. a každá další řada = DS+3ŘO. Velikost palcky v 9. řadě by měla odpovídat požadovanému obvodu hlavy, můžete porovnat s touto tabulkou http://www.mimibazar.cz/navod.php?id=3925&user=156677
čepičku uděláme o něco kratší, ne až k uším. poslední řadu jsem obháčkovala bordurou, kde střídaly 2KSa2ŘO. Pod ta ŘO jsem pak přivazovala provázky s korálky.
Ještě bych měla upřesnit, že jsem růžovou čepičku dělala z jemné ba příze (tuším Daniela), spotřeba tak 1/3 klubíčka. Velikost na obvod hlavičky cca 49cm.

POSTUP NA HÁČKOVÁNÍ BÍLÉ ČEPIČKY (rychlovka):
1.ř. = 6x DS+ŘO do základního očka
2.ř. = 12x DS+ŘO (zapichujeme do každého DS a pod každé ŘO minulé řady)
3.ř. = DS +2ŘO (zapichujeme pod každé ŘO minulé řady)
4.ř. = DS+ŘO (zapichujeme do každého DS a pod každé ŘO minulé řady)
5.ř. = DS +2ŘO (zapichujeme pod každé ŘO minulé řady)
6. a každá další ř. = 5xŘO zapichujeme pod ŘO minulé řady)
V průběhu můžeme vložit tento vzor na provzdušnění: 3x nahozený DS + 4ŘO. (3x nahozený DS se dělá stejně jako normální DS, jen si 3x nahoďte přízi na háček a provlíkejte je postupně, tedy na 3x). Další řada opět 5xŘO zapichovaná pod ŘO minulé řady.
Bordura na konci: 2KS+2ŘO+2KS do každého obloučku. Pod ŘO jsem pak navlékala provázek s korálky.
Tuto čepičku jsem dělala ze zbytku středně příze mimino, vyšlo to na obvod hlavičky cca 45cm.

Tato korálková čepička byla inspirována tímto návodem, autorkou je paní Zdenka K. (zdenka79) ID 81701, které děkuji i za bezva komentáře.
např. korálkové závěsy raději nenavlékat na obyčejnou nit, ta by se trhala. Napoprvé jsem použila stejnou přízi, ze které jsem háčkovala, ale byla moc silná, takže navlékání bylo opravdu náročné. napodruhé jsem použila nimo (?) nit, která se používá na korálkování a je opravdu pevná. na závěsy navlékám maličké rokajlové korálky a nakombinuji mezi ně větší lesklé perličky.

další vychytávka od paní Zdenky K. (zdenka79) ID 81701 je způsob, jakým vyřešila přední část - ofinku, aby korálkové závěsy nelítaly do očí - toto se hodí především tehdy, když neuděláte čepičku kratší, než obvykle.
Také se mi líbí použitý vzor - krásný vzdušný, na tento typ čepičky ideální. Skvěle zvolená příze.
Zdeni, ještě jednou mockrát díky!

toto dílo pochází z háčku paní HANY F. (akpilif) ID 156149.
Sice nepoužila korálkovou výzdobu, ale použila vzorek na čepičku a na topík.
Jak Hanka sama píše "dělal se úžasně...jednoduchý a rychlý".
Hani děkuji, že jste se s námi podělila o foto a zkušenosti

Návody mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k návodu

ZdeniR 15. 5. 2012, 21:22
děkuji paní Zdence K. (zdenka79) ID 81701 za zaslané fotografie čepičky inspirované tímto návodem. Oceňuji i zkušenosti a rady, hned jsem je přidala do návodu, aby i ostatní případné zájemkyně mohly při práci využít.
zdenka79 17. 5. 2012, 20:16
@ZdeniR Jo a ještě k té délce, původně jsem ji chtěla mít kratší, ale jak příze byla klouzavá tak by klouzala z hlavičky, proto jsem udělala delší, no a vlastně se asi i natáhla, oblékla jsem ji i já. Navíc vháčkuji u takových čepiček vždy třeba do předposlední řady tenkou gumičku, aby se to trošku stáhlo a pružilo.
zdenka79 17. 5. 2012, 20:12
@ZdeniR Zdeni děkuji, jen to malinko uvedu na pravou míru ,-) Obyčejnou nit jsem nezkoušela, původně jsem chtěla použít tu ze které jsem háčkovala čepičku - koho zaujala, je MAYA od Madame Tricote, moc se mi líbilo jak je lesklá a tenká (původně jsem chtěla použít Sněhurku, ale tato byla tak magická že jsem ji vzala), pak jsem zjistila že je i taková dost klouzavá, to už se mi tolik při háčkování nelíbilo :-) , je to 100% PES,Poliester. A místo příze na navlékání mi v galanterii doporučili nevím jak se to jmenuje, je to taková silonová niť, průhledná a je strašně tenká a právě ta se mi párkrát přetrhla když jsem se ji snažila utáhnout při navazování. Až najdu od koho jsem okoukala vzorek čepičky, doplním, je to návod čepičky tady z MMB (L)
akpilif 15. 5. 2012, 18:37
Dobrý den, děkuji za návod (Y)já vzoreček použila trochu jinak, ale dělal se úžasně...jednoduchý a rychlý (L) (L) www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4058307
ZdeniR 15. 5. 2012, 19:11
@akpilif děkuji za zaslanou fotku, jsem ráda, že Vám postup sedl a obdivuji Vaši kreativitu, setík je překrásný! zkoušela jste i našívat závěsy korálků? hezký večer ZR
akpilif 8. 6. 2012, 11:07
@ZdeniR Dobrý den, děkuji za chválu :-))Korálky jsem ještě nezkoušela..je to pro roční holčičku.Ale chci na léto zkusit korálkovou pro netřinku, tak se pak ráda zase pochlubím (F)Děkuji H.
zuziiiii 29. 4. 2012, 22:10
Mohla bych se na ten navod te ruzove zeptat? Hackuju podle fotek a moc mi ten psany navod nejde pochopit. Asi jsem pako.
ZdeniR 30. 4. 2012, 13:46
@zuziiiii dobrý den, na mail jsem Vám poslala postup, tady v návodu se mi to pořád sdrcává do jednoho odstavce, tak to může působit nepřehledně. pokud bude něco nejasného, pošlete prosím konkrétní dotaz. děkuji a držím palce :o) ZR
KarpasovaZ 24. 4. 2012, 19:31
Moc hezká. Nevložila byste i návod na vzorek? Hlavně na základní placku :-$
ZdeniR 25. 4. 2012, 9:49
@KarpasovaZ přidala jsem i postup na obě čepičky. Je to opravdu jednoduché, snad bude návod dostatečně srozumitelný. Případně se prosím ozvěte. přeji hezké tvoření a ať má vaše princeznička stejně velkou radost, jako ta naše.... :o)))

Podobné návody

Vybrané nabídky

Kategorie