(recept
si oblíbilo 291 návštěvníků)
Šlehačkové kostky
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 2 PL kakaa a dovážit polohrubou moukou do 70 g, 70 g cukru moučka. Náplň: 2 Rama cremefine ke šlehání, 30 g cukru krupice, 10 g kakaa, 1 vanilkový cukr. Dále: 70 g hořké čokolády, kousek 100% tuku.
Postup přípravy
Korpus: Z bílků vyšleháme tuhý sníh, pak snížíme na nejnižší otáčky a po jednom přišleháváme žloutky a postupně vmícháme prosátou mouku smíchanou s cukrem. Upečeme na plechu 30 x 40 cm s pečícím papírem při 180°C 10 minut. Vychladlý korpus rozkrojíme na poloviny 20 x 30 cm. Do jedné Ramy vmícháme kakao a cukr a ušleháme, natřeme na jeden korpus, uložený na tácu. Vyšleháme druhou Ramu s vanilkovým cukrem a natřeme na kakaovou šlehačku. Druhý díl korpusu polijeme čokoládovou polevou a ještě ne zcela ztuhlé pokrájíme na 12 kostek. Po ztuhnutí čokolády poklademe kostky na šlehačku a moučník dokrojíme.
Poznámka 14.3.2017
Rama cremefine ke šlehání se už nevyrábí. Můžete použít rostlinnou šlehačku v prášku. Pokud použijete smetanu ke šlehání, je třeba ji den předem svařit s kakaem a cukrem, druhý den dobře vychlazenou vyšlehat.
Poznámka 14.3.2017
Rama cremefine ke šlehání se už nevyrábí. Můžete použít rostlinnou šlehačku v prášku. Pokud použijete smetanu ke šlehání, je třeba ji den předem svařit s kakaem a cukrem, druhý den dobře vychlazenou vyšlehat.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
Danouš.
(upraveno)
24. 2. 2012, 10:41
Jestli mohu poradit, pařížská šlehačka se dá udělat i takto a je poměrně za chvíli: 250 ml smetany na šlehání, 200 g čokolády na vaření. Smetanu zahřejeme a těsně před varem přidáme čokoládu, kterou mícháme již sundanou z "ohně", dokud se nerozpustí. Hodně vychladíme a vyšleháme. Já přidám i ztužovač, ale to je pak fakt hustota. A moc ty gramáže nedodržuji, dám i víc smetany či méně čoko a je pařížská šlehajda taky výborná. A cukr už se nepřidává.
kaktus
(upraveno)
24. 2. 2012, 15:36
@Danouš.
A jak dlouho pak trvá to chlazení? To by se mi asi nechtělo čekat
spero
(upraveno)
24. 2. 2012, 19:56
@kaktus
Marti, doporučuje se přes noc, ale já to také někdy dělám, rychle vychladím ve vodě a pak na 2 hodiny do ledničky a jde to pěkně vyšlehat.
Prcek23
(upraveno)
18. 2. 2012, 13:38
Božský zákuseček ... je to fantazie Děkuji rodinka i přátele jsou moooc spokojení a já proháním troubu
spero
(upraveno)
18. 2. 2012, 20:54
@Prcek23
Markétko, děkuji za zprávu.
Madys
(upraveno)
16. 2. 2012, 23:50
Luxusní řez dělám na 2 plechy z jednoho bylo málo syn je nadšený a už se mě dnes ptal kdy upeču tu výbornou buchtičku moccccccccc děkuji za recept!!!
spero
(upraveno)
18. 2. 2012, 20:54
@Madys
Maruško, moc děkuji za tu zprávu.
violka60
(upraveno)
16. 2. 2012, 16:26
Prepáčte, ale neviem čo je to - Rama cremefine???? To je šľahačka 33% a viac, alebo je to nejaké nátierkové maslo. Ďakujem za radu
spero
(upraveno)
16. 2. 2012, 17:53
@violka60
Violko, je to rostlinná šlehačka, třeba jako šlehačka v prášku, ta je také rostlinná. Tahle je tekutá v plastové lahvičce. Ale klidně můžete použít i normální živočišnou šlehačku, jen na tu pařížskou musíte uvařit šlehačku s kakaem a cukrem den dopředu a do bílé dát ztužovač šlehačky. To je výhoda rostlinné šlehačky, že se zamíchá kakao i cukr rovnou při šlehání a nepoužívá se ztužovač. Ona už má ty ztužovače všelijaké v sobě a těžko říct, co je vlastně víc škodlivé.
kellystova
(upraveno)
11. 2. 2012, 13:58
Pekla jsem je minulý týden a dnes pro velký úspěch zase. Jsou tááák dobré. LUXUSNÍ zákusek !!! DOPORUČUJI !!!
spero
(upraveno)
12. 2. 2012, 19:23
@kellystova
Vladěnko, díky.
TOPOLINO&CA
(upraveno)
11. 2. 2012, 13:45
TAK IVANKO.... DNES MÁME VELKOU RODINNOU OSLAVU, VÁŠ RECEPT JSEM VYTISKLA NAŠÍ MAMCE, ABY TÍMTO ZÁKUSEČKEM PŘISPĚLA NA SPOLEČNÝ STŮL, PŘED CHVÍLÍ JSEM JEJÍ VÝTVOR DÁVALA NA TÁC A OCHUTNALA OKROJKY (JELIKOŽ ONA TO DO KRAJŮ NEDOMÁZLA TAK HEZKY ROVNĚ, ALE MEZI PIŠKOTY JÍ CHYBĚLA ŠLEHAČKA), TAK JSEM DO OPATRNĚ HODNĚ OSTRÝM NOŽEM OKRÁJELA A JSOU L U X U S N Í CHUŤOVĚ OPRAVDU VÝTEČNÉ.... HNED JSEM TY OKROJKY OJEDLA VŠECHNY (NIKOMU JSEM ŽÁDNÉ NENECHALA ) A OPRAVDU SUPER.... DĚKUJI MOC ZA RECEPT... LENKA
spero
(upraveno)
12. 2. 2012, 19:22
@TOPOLINO&CA
Leničko, děkuji za krásný komentář.
mirkaberkys
(upraveno)
9. 2. 2012, 14:00
Chtěla bych se zeptat, používáte na tyhle řezy nastavitelný ráfek a nebo necháváte na plechu. Někdy se mi to pak nedaří úhledně vylovit z hlubšího plechu. Díky Mirka
spero
(upraveno)
9. 2. 2012, 15:01
@mirkaberkys
Nepotřebujete ráfek. Dejte spodní korpus na tác a dodělejte to přímo na něm. Pak se nemusí nic lovit z plechu.
mirkaberkys
(upraveno)
9. 2. 2012, 16:46
@spero
Nevěděla jsem konzistenci, tak pokud nestéká, tak super. Vyzkouším.
mirkaberkys
(upraveno)
10. 2. 2012, 22:40
@mirkaberkys
Tak mám hotovo. Šlo to docela dobře, jen se mi zdá, že ten piškot nemám tak nadýchaný nebo vysoký jako vy a to jsem ho pekla na dané velikosti plechu. Jo a jak se poperete s čokoládou, která po zatuhnutí ztvrdne a nejde ukrojit?
spero
(upraveno)
10. 2. 2012, 23:33
@mirkaberkys
Mirečko, když si důkladně přečtete recept, je to tam napsáno. Nakrájíme ještě před ztuhnutím a klademe kostky na šlehačku, dokrojíme až dolů. Pokud už máte čokoládu ztuhlou, nahřejte nůž, přiložte k čokoládě a nechte vklouznout do polevy, netlačte. Čokoláda se lehce rozpustí, pak dokrojíte.
mirkaberkys
(upraveno)
11. 2. 2012, 10:36
@spero
Jé, já jsem to blbě napsala. Tohle jsem udělala podle vás. Ale je to pak zajímavé, když ten kousek dám někomu na talíř a vidím, jak s tím zápasí a všechna šlehačka vyběhne. Jinak dnes jsem také ochutnala a je to výborné. Příště ještě zkusím do polevy přidat tu smetanu, jak tu někdo radí a snad ta čokoláda tolik neztvrdne. Jinak díky za vaše rady a recept. Fakt mňamka.
JanaHovor
(upraveno)
10. 2. 2012, 23:13
@mirkaberkys
Snad nevadí má reakce, já do čokolády vždy přidám trochu smetany ke šlehání a nejlepší, je nechat pak řez chvíli vytažený v kuchyni - díky té smetaně a troše tepla to jde jak po másle
mirkaberkys
(upraveno)
11. 2. 2012, 10:38
@JanaHovor
Děkuji zkusím. A někde jsem i četla že přidávají zakysanou smetanu.
JanaHovor
(upraveno)
11. 2. 2012, 11:10
@mirkaberkys
Se zakyskou to je už více jak čokoládový krém - je to vynikající, ale k tomuto receptu bych to nevolila
petrušak
(upraveno)
9. 2. 2012, 8:05
musela jsem dělat znovu a znovu to bylo hned pryč budu muset dělat dvojitou davku je to vynikajici
spero
(upraveno)
9. 2. 2012, 15:06
@petrušak
Peti, díky za zprávu.
Michaela_
(upraveno)
7. 2. 2012, 22:42
jezisi to je chvaly, vypada to skvele...ze bych udelala na vikend?..ne... az na pristi, ted nebude dite doma a ja bych to snedla sama
Akaracha
(upraveno)
6. 2. 2012, 17:48
vypadá to užastně taky to o víkendu zkusím
spero
(upraveno)
6. 2. 2012, 18:14
@Akaracha
Díky. Tak ať chutná.
Nadik71
(upraveno)
4. 2. 2012, 11:12
mám upečeno už se chladí díky za receptík
spero
(upraveno)
4. 2. 2012, 15:53
@Nadik71
Naděnko, rádo se stalo. Tak ať vám chutná.
katusenka
(upraveno)
3. 2. 2012, 16:04
Dobrý den,Ivo,dnes jsem upekla,nechala ztuhnout v ledničce,manžel přišel před 10minutami z práce,řezy okamžitě našel a zbylo jich po jeho útoku 5 kousků!Jsou výborné,děkuji za receptík!!!!
spero
(upraveno)
3. 2. 2012, 18:08
@katusenka
Tak to byl teda pořádný útok. Díky za zprávu.
kaktus
(upraveno)
2. 2. 2012, 9:36
Taky jsem si receptík vytiskla a určitě vyzkouším Jen ještě dotaz, mouka se vmíchává už jen vařečkou nebo zašlehává šlehačem? A šlo by to udělat i ze šlehačky nebo musí být ta Rama cremefine?
spero
(upraveno)
2. 2. 2012, 17:25
@kaktus
Marti, vmíchává se ručně. Ze smetany na šlehání 33 % by to šlo, ale tu pařížskou byste si musela uvařit den předem a do bílé dát ztužovač šlehačky.
Pavlínaaa
(upraveno)
2. 2. 2012, 9:09
Ivanko, šlehačka bude opravdu takhle tuhá?? Žádný ztužovač, nic takového?? Zítra se na to vrhnu, vypadají nááádherně
spero
(upraveno)
2. 2. 2012, 17:31
@Pavlínaaa
Pavli, do rostlinné šlehačky se ztužovač nikdy nedává. Opravdu je to pevné a nerozteče se.
Michaela_
(upraveno)
7. 2. 2012, 22:27
@spero
proc se nikdy nedava do rostlinne ztuzovac?
spero
(upraveno)
8. 2. 2012, 22:38
@Michaela_
Protože už obsahuje zahušťovadla a stabilizátory (Gumu guar, karubin a karagenan).
Dada34
(upraveno)
1. 2. 2012, 22:42
spero
(upraveno)
2. 2. 2012, 17:32
@Dada34
Leitz
(upraveno)
1. 2. 2012, 21:15
Mňam
spero
(upraveno)
2. 2. 2012, 17:32
@Leitz
nynuna
(upraveno)
1. 2. 2012, 19:37
To je nádhera, musím vyzkoušet, jste šikulka
spero
(upraveno)
1. 2. 2012, 20:55
@nynuna
Měla jsem to nazvat: Úplně jednoduché šlehačkové kostky, žádná věda, hravě zvládne každý.
Janyse
(upraveno)
31. 1. 2012, 20:04
krásné, určitě vyzkouším
spero
(upraveno)
31. 1. 2012, 20:14
@Janyse
Tak si pochutnejte.
BABI
(upraveno)
30. 1. 2012, 22:24
Nádhera Ivi, postupně dělám všechny Vaše skvělé moučníky, nejen, že jsou krásné, ale i výborné, šlehačka dnes nakoupena o víkendu vyzkouším, už se moc těším , děkuji
spero
(upraveno)
31. 1. 2012, 19:45
@BABI
Alenko, moc Vám děkuji za pochvalu. Tak ať si pochutnáte.
gonzar
(upraveno)
30. 1. 2012, 16:30
Jééé Ivuš, to je nádhera a překrásně úhledné. V tom jsi
spero
(upraveno)
30. 1. 2012, 17:27
@gonzar
Alenko, Ty jsi