(recept
si oblíbilo 269 návštěvníků)
Kynuto - nekynutý ovocný koláč - rychlý a vynikající
Potřebné ingredience
250g hladké mouky, 1 vanilkový puding, 30g cukru, 1 žloutek, špetka soli, 100ml oleje, 130ml mléka, 1/2 kostky čerstvého droždí (nebo 2 lžičky sušeného droždí).
Postup přípravy
Naprosto jedinečný koláč pro všechny, které neumí nebo je nebaví zadělávat kynuté těsto. Je to jednoduché, rychlé a hlavně fantasticky dobré. Téměř k nerozeznání od opravdového kynutého těsta.
Na borůvkové koláče jsme dostali chuť při hledání pokladu v lese. Vzpomněli jsme si, jak jsme trhali v létě borůvky. Všechno to tam vonělo lesem, houbami a jarem... tak jsme přišli domů a hned koláče upekli. Jsou asi za 40 minut hotové i s pečením a jsou neskutečně žravé.
Z tohoto množství je buď koláč na celý plech nebo 4 velké koláče. Uděláme kvásek (trochu mléka, cukru a droždí rozmícháme v hrníčku) a zapracujeme do těsta. Necháme chvilku odpočívat a mezitím si vedle uděláme drobenku. Já dělá z třetiny másla, cukru moučky a hrubé mouky. Když je drobenka hotová, hned zpracujeme z těsta koláče. Vůbec se toho nebojte. Těsto je super, že vykyne až v troubě při pečení. Na těsto dáme ovoce podle chuti a posypeme drobenkou. Okraje koláčů potřeme rozvrdlaným vejcem a dáme péct na 170°C asi 25 minut. Ještě horké potíráme rozpuštěným máslem smíchaným s vanilkovým cukrem a rumem.
Na borůvkové koláče jsme dostali chuť při hledání pokladu v lese. Vzpomněli jsme si, jak jsme trhali v létě borůvky. Všechno to tam vonělo lesem, houbami a jarem... tak jsme přišli domů a hned koláče upekli. Jsou asi za 40 minut hotové i s pečením a jsou neskutečně žravé.
Z tohoto množství je buď koláč na celý plech nebo 4 velké koláče. Uděláme kvásek (trochu mléka, cukru a droždí rozmícháme v hrníčku) a zapracujeme do těsta. Necháme chvilku odpočívat a mezitím si vedle uděláme drobenku. Já dělá z třetiny másla, cukru moučky a hrubé mouky. Když je drobenka hotová, hned zpracujeme z těsta koláče. Vůbec se toho nebojte. Těsto je super, že vykyne až v troubě při pečení. Na těsto dáme ovoce podle chuti a posypeme drobenkou. Okraje koláčů potřeme rozvrdlaným vejcem a dáme péct na 170°C asi 25 minut. Ještě horké potíráme rozpuštěným máslem smíchaným s vanilkovým cukrem a rumem.
Vymícháme těsto
Těsto necháme odpočinout a uděláme si drobenku
Zamícháme máslo, cukr moučku a hrubou mouku
Vytvarujeme koláče na plech
Těsto poklademe ovocem a posypeme drobenkou
Upečeno. Koláč s jahodami pustil vodu - nikdy jsem ještě nedělala ze zmrzlých jahod :o(
Borůvkový koláč byl naprosto dokonalý
Ale i švestkový byl báječný. Jen ten jahodový byl poněkud "oslizlý", ale chuťově moc dobrý - tak příště jen z čerstvých jahod.
Nebo dělám na plech. Poklademe ovocem, posypeme drobenkou a dáme péct.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
lidare
(upraveno)
30. 3. 2012, 11:16
andreamic
(upraveno)
30. 3. 2012, 10:52
marcelau
(upraveno)
30. 3. 2012, 8:57
vypadají úúúžasně
mnamnulka
(upraveno)
22. 4. 2012, 17:13
@marcelau
A taky úžasně chutnají
chalupnicka
(upraveno)
30. 3. 2012, 7:58
r 1947
(upraveno)
29. 3. 2012, 22:22
Vypadají dobře, hned bych si zakousla.
mnamnulka
(upraveno)
13. 4. 2012, 8:08
@r 1947
plamenek
(upraveno)
29. 3. 2012, 22:21
Dělala jsem v sobotu švestkové a borůvkové na plech.Z mého ovoce zmraženého.Musí se nechat ovoce povolit a slít šťávu.Pod všechno ovoce i čerstvé natírám těsto(jen kynuté) těsto máslem nebo olejem.Ovoce tak nepromáčí těsto.V sezoně dělám z čerstvého ovoce,začínáme jahodami,meruňkami,borůvkami a končím švestkami.
mnamnulka
(upraveno)
30. 3. 2012, 10:50
@plamenek
Když je ovoce čerstvé, tak ani nepotírám a těsto se nepromáčí. Nyní jsem dělala z mražených borůvek a švestek a taky těsto neprosáklo. Jen ty jahody mi na koláčích zlobily - příště zkusím potřít. Díky.
dadulka19
(upraveno)
29. 3. 2012, 22:12
mnamnulka
(upraveno)
30. 3. 2012, 21:09
@dadulka19