Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 2013 návštěvníků)

Řezy KARAMELKA

5.0
Řezy  KARAMELKA

Potřebné ingredience

200 g polohr. mouky, 4 vejce, 150 g mouč.cukru, 4 lžíce teplé až horké vody. Na povrch: 1 marmeláda či džem, cca 1,5 balíčku piškotů, rum+voda (cca 1dcl v poměru 1:1), čokoládová poleva ( či čokoláda na vaření+kousek tuku, můžeme přidat i rozpuštěnou čokoládu - kaštany ). Krém: 1 Salko (slaz.kond.mléko) nebo hotové Salko Karamel, 1 tvaroh (doporučuji vaničkový ne nízkotučný) a kostka másla (nejraději na to používám Zl.Hanou nebo podobná másla). Na plech: tuk a hr.mouka na vysypání plechu či peč.papír.

Postup přípravy

Když jsem jednou čekala návštěvu, zkusila jsem tento recept. A bylo to tááááák dobré, že se nám návštěvy nejen za řezy vracejí :-)) . Ač to vypadá složité, tyto řezy jsou jednoduché.

Nejlépe den předem si vyrobíme karamel. Celou neotevřenou konzervu slaz.kond.mléka dáme do vody a cca 2 hoďky vaříme (vodu doléváme, aby byla plechovka stále při varu pod vodou), v téže vodě pak necháme vychládnout. Vychládlé otevřeme a vyšleháme s máslem a tvarohem.
Nebo: 1 uvařené Salko + 1 máslo a karamelový pudink ze 400 ml mléka bez cukru.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme. NEBO může použít svůj oblíbený recept na korpus řezů či koláče.
Vychládlý korpus potřeme marmeládou či džemem, aby držely piškoty, které jsme smočili ve vodě s rumem (1:1) nebo můžou být i máčené v kávě. Pak potřeme karamelovým krémem a polijeme čokoládovou polevou. Pokud chcete mít povch dvoubarevný jak já, tak ještě vidličkou děláme vlny až do krému, aby se to propojilo.
Dáme ztuhnout do lednice a dobře uschováme :-)... Mňam.
Dobrou chuť !

Daší tipy:
* od Radka N.(Dadia) ID 117678: naskládala jsem na korpus Be-Be sušenky a pak to polila kávou s rumem .
* od Hanka C. (Mourinka) ID 17016: Pro ty, co to náhodou ještě nedělali, těch Salk (nebo jak se to skloňuje) se dá najednou uvařit víc a v lednici vydrží opravdu hoooodně dlouho. Je to docela úspora energie a hlavně je vařené Salko rychle k dispozici
* od Barbora D. (Bára D.) ID 25238: Místo piškotů jsem dala Be-be sušenky . Je to také vynikající.
* od Jana V. (jana1976) ID 79185: Nechtělo se mi šlehat těsto, tak jsem udělala jen hrníčkový míchaný a myslím že to mělo stejný efekt.
* od Ilona H. (matylda04) ID 85222: Místo vody a rumu,svařím 1/4l silné kávy + 1/4l rumu a v tom ty piškoty namáčím a je to fakt dobrota.To kafčo trošku srazí to sladký. Jo a maminky, když nemáte doma salko-nic se neděje já dělám krém ze: 3dkg másla a 3dkg hladké mouky udělám světlou jíšku,přiliju 1/4l mléka a povařim. Utřu kostku másla a 15dkg mouč.cukru a k tomu pak přidám tu vychladlou jíšku.
* od Veronika K. (Berčík) ID 11095: piškoty jsem namočila do medu rozmichaneho s vodou, o to míň sladké jsem to dělala a musim říct, že to bylo BÁJEČNY.
* nebo také jako Olga Š.(Olulu) ID 78825 : http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=15703)
* karamel ze Salka je sám o sobě hodně sladký, tak kdo tolik sladké nemusí, tak může vyzkoušet tip od: Pavla K. (Pavla s) ID 58963 - Salko nahradit karamelovým pudinkem.
* od Zuzka L.(Zuňulka) ID 20050: Při prvním pokusu se krém po přidání tvarohu srazil, piškoty jsem namáčela málo (byly pak někde suché a tvrdé) a dala jsem moc marmelády. Při druhém pokusu jsem také dala vaničkový tvaroh, ale už ne nízkotučný, a nechala jsem ho skoro celé dopoledne hezky na lince rozmíchaný v míse. Když jsem ušlehala Salko s máslem, přidávala jsem tento máslový krém po lžících do tvarohu. Hezky pomalu jsem rozmíchávala, a světe div se - nic se nesrazilo . Krém pak opravdu i jinak chutná, nejen vypadá . Upečený piškot jsem pomazala lehce marmeládou (ne jako u prvního pokusu, kde jsem dala silnou vrstvu - bylo toho moc), opravdu jen aby se piškoty nehýbaly, až na ně budu dávat krém (také by šlo piškot lehce namazat hotovým krémem - rada pro ty, co nechtějí marmeládu). Na to jsem dávala piškoty namočené v kávě s rumem, rumu jsem dala málo a ještě jsem ho tam nalila do horké kávy, tak alkohol byl dle mého nulový - rozhodně si nikdo nestěžoval, že by to bylo moc rumové . Piškoty jsem tentokrát namáčela hodně a ještě jsem na ně i rozlila zbytek kávy s rumem, co mi zbyla po namáčení. Celkem jsem spotřebovala cca 2-3 dcl. Na piškoty jsem dala nesražený krém , šoupla na chvilku do lednice, než se mi rozpustila čokoláda s kaštany a kouskem másla (půlka tabulky čokolády na vaření, půlka kaštanů a plátek másla - dle potřeby, aby to bylo tekuté ). Pak jsem rozlila polevu na trochu ztuhlý krém a vidličkou dodělala.
* od Jitka H. (ruzenaji) ID 496059: hodně žen píše, že krém se jim nevydařil. Rada od farské - ní kuchařky:
stačí vše s mísou vložit do hrnce s horkou vodou a míchat a míchat. Po chvíli, kdy vše má stejnou teplotu se krém spojí a vyhladí.

... neotevřenou plechovku Salka asi 2 hodinky vaříme, pak ji v téže vodě necháme vychládnout. Nebo dle tipu - Lenka B. (terymarti) ID 490557 - vaříme cca 25 minut v tlakovém hrnci.

Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Vše optrně promícháme a rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech či na peč.papír a upečeme do zlatova (cca 15-20 minutek na cca 200°C). Pekla jsem na nízkém velkém plechu, bylo to na to akorát.

... upečený korpus potřeme marmeládou či džemem a naskládáme piškotky.

... ušleháme karamel.krém, který potřeme na piškotky.

... a polijeme čokoládovou polevou. Pomocí vidličky se nám takto propojí. A šup s tím do ledničky a pak jen ukrývat před rodinou, nebo pro návštěvu nevydrží ... :-)
Má poleva nevypadá moc esteticky, místo čokolády na vaření (kterou jsem zrovna neměla) jsem improvizovala a rozpustila Mikuláše a čok.figurky z Vánoc :-) , proto je ta čok. poleva i o malinko světlejší než obvykle.
Dobrou chuť !

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

Další detaily řezu.

... úžasné ! Takhle skvěle se to povedlo paní Daně ! (Dana S. (tchyne) ID 51785) Děkuji za fotečku :-)

... takto krásně se můj receptík povedl Pavlínce ! (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109) Děkuji za fotečku :-)

... a ještě jedna fotečka od Pavlínky (Pavlína V. (Pája a Ája) ID 3109). Moc se jí to povedlo ! Děkuji za fotečku :-)

... takhle nááádherně se to povedlo zase Nadi (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Díky moc za fotečku !!!

... a ještě na řezu (Naďa M. (Filďa) ID 52663). Fakt super ! Když to vidím, tak mám na ně zase chuť ! :-) Díky za foto :-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

verkou 21. 3. 2011, 8:32
Buchta dobrá, ale dosti sytá ,-)
Evkako 16. 3. 2011, 17:26
Výborná buchtička, měla veliký úspěch (Y)
Gitty 16. 3. 2011, 21:15
@Evkako Díky moc ! (clamp)
krkoskova 15. 3. 2011, 11:57
chystám se upéct na oslavu tyto vychvalované řezy, jen mě napadlo proložit to nějakým ovocem, nezkoušel jste někdo?
Gitty 15. 3. 2011, 18:10
@krkoskova *-) Zatím mi nikdo tuto zkušenost nepsal, takže nemohu říct, jaké by to bylo, ale určitě originální :-) . Pokud to budete zkoušet, tak určitě písněte výsledek, to by mě samotnou zajímalo, jako to bude ... (zajic) Dííííky (hello)
ivones 5. 3. 2011, 17:52
Opravdu vynikající (zajic) (zajic) (zajic)
Gitty 14. 3. 2011, 18:27
@ivones Jsem ráda, že chutnalo, díky :-) :-) :-)
anaba 4. 3. 2011, 11:04
ty vypadají luxusně |:o) |:o) |:o)
Gitty 14. 3. 2011, 18:27
@anaba Díky :-)
brčule123 3. 3. 2011, 16:38
Vyzkouším, vypadá to dost dobře. (Y)
monicie 26. 2. 2011, 19:02
Já jsem koupila rovnou karamelové salko a bylo to výtečné!!! (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Gitty 28. 2. 2011, 13:33
@monicie (Y) Výborně ! Díky za tip :-) (clamp)
kocovnice 15. 2. 2011, 20:37
Také jsem udělala řezy a jsou UUUUUUUUUUUUUUUUUUUŽASNÝ (zajic) (zajic) (zajic) (zajic) LEPŠÍ JSEM SNAD NEJEDLA.Moc děkuji za receptík. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Gitty 20. 2. 2011, 11:40
@kocovnice (Y) Také moc díky ! :-)
pielka (upraveno) 21. 1. 2011, 18:24
a je to lepší s tím tvarohem nebo tím karamelovým pudinkem? :-) takže ten krém šlehat hned přímo nad párou? někde jsem se dočetla že se zdrcnul....
Gitty 21. 1. 2011, 22:56
@pielka *-) ... těžko říct, nezkoušela jsem ani jedno, dělám zatím jen svou verzi (zajic)
pielka 20. 1. 2011, 21:13
není to moc sladké? vadí mi tam tam marmeláda, je tam moc cítit? ,-)
Gitty 21. 1. 2011, 13:26
@pielka Eliško, Salko je samo o osbě hodně sladký, ale může využít tipů od dalších maminek v mém návodu receptu (Y). Marmelády je tam minimum, ale hlavně proto, aby držely piškoty. Nemusíte ji tam dávat, ale bude se Vám to pak špatně potírat krémem. (hello)
pjuro 17. 1. 2011, 16:28
(Y) (Y)BOMBA |:o) |:o) |:o)Nechtělo se mi vařit 2 hoďky to salko,ale nakonec jsem se přemluvila a výsledek stojí za to (clamp) (clamp)
Gitty 18. 1. 2011, 10:59
@pjuro :-) Díky (Y)
Šára 16. 1. 2011, 14:31
Tak Petro,jsme po nedělním obědě a já tipuji ,co úpéct za ňamku :-D Jen vidím ty Vaše fotky a mám jasno,exluzivní (clamp) Hned bych si dala ke kávě ,- Jdu nato ^o)
Gitty 18. 1. 2011, 10:59
@Šára ... jen do toho (zajic)
Vera N 9. 12. 2010, 10:16
(clamp) (clamp) (clamp)
Gitty 9. 12. 2010, 11:54
@Vera N :-) Díky
pielka 24. 11. 2010, 19:06
všimla jsem si že jsou tam dvě varianty, bud s tvarohem nebo s pudinkem?doporučí mi někdo, co je lepší? takže si můžu uvařit salko dvě hodky, dát ho do ledničky a upéct řezy až druhý den jo?
Gitty 9. 12. 2010, 11:54
@pielka Ališko, určitě můžete, některá maminka to tady i doporučovala, že se dá salko uvařit i "do zásoby" dopředu. S pudinkem nebo s tvarohem? U nás vyhrává pudink, jelikož je krém hladší a chu´tově výraznější (Y)
pielka 14. 11. 2010, 19:36
jsou podobné jako salko řezy také na mimibazaru, které jsou podle vás lepší? :-$
Gitty 14. 11. 2010, 22:09
@pielka *-) ... těžko říct, nezkoušela jsem je . (hello)
pielka 14. 11. 2010, 19:35
jaká čokoládová poleva by na to byla dobrá?je lepší to salko nebo to kondenzované mléko? a jak dlouho se to má prosím vařit?nemám s tím zkušenosti.
Gitty 14. 11. 2010, 22:08
@pielka Eliško, já dělám polevu z čokolády na vaření + kousek 100%tuku, ale záleží na chuti a zvyku. Karamel já dělám ze Salka = slazené kondenzované mléko a vařím ho cca 2 hoďky, nebo zkuste podle jedné maminky, která tu psala, vařit plechovku v papiňáku cca půl hoďky.
Lili07 14. 11. 2010, 16:56
Výborný recept (Y) moc děkuji - řezy nemají chybu |:o) |:o) |:o)
pasticka 30. 10. 2010, 20:00
Dělala jsem na středeční oslavu a řezy byly výborné (Y) (Y) (Y) zaprášilo se po nich a všichni chtějí recept :-) doporučuji, jsou výbornééééééé (clamp) (clamp) Paní Petro moc děkuji za recept. L.
Gitty 3. 11. 2010, 12:02
@pasticka Leni, moc a moc děkuji !!! :-) To moc potěšilo ... :-)
Agasi 16. 10. 2010, 21:31
Diky za super recept, měl veliký úspěch, (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) místo čok.polevy jsem ho pocákala pikaem, dělala jsem teď podruhé a to z pol.dávky do dortové formy, jenom jsem si díky skleróze :-S :-S zapomněla koupit tvaroh, a tak jsem ho skusila nahradit hustším neslazeným van.pudingem, takže krém stratil tu jemnou nakyslost tvarohu a bylo to taky moc supr, a taky si myslím že je to jeden ze zákusků, který je možno si udělat klidně den dopředu, pěkně se rozležel, (radost) (radost) (radost) jo a asi jsem "objevila ameriku", ale ja vařím salko v tlakovém hrnci, je to za necelých 30 min. hotovo.
Gitty 3. 11. 2010, 12:01
@Agasi (Y) Paráda, díky za tip (clamp) i za pochvalu :-) !
Kacka81 4. 10. 2010, 13:37
Výborné řezy, o víkendu odzkoušeno na manžílkovu oslavu a všichni si pochutnali! (Y) (Y) (Y) (clamp) Určitě budu dělat častěji!
Gitty 6. 10. 2010, 13:42
@Kacka81 :-) Paráda, moc děkuji ! :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie