Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 728 návštěvníků)

OBLIŽPRST - konečně vychytaný!!!

0.0
OBLIŽPRST - konečně vychytaný!!!

Potřebné ingredience

Těsto: 6 vajec , 120 g moučkového cukru, 2 PL kakaa, 120 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 60 ml oleje. Žloutkový krém:5 žloutků, 2 dcl mléka, 4 PL hladké mouky, 1 vanilkový cukr, 250 g másla, 50-70 ml rumu ( podle vlastního uvážení, já dávám 70 ml) , 3 PL moučkového cukruSněhová pěna: 5 bílků, 300 g moučkového cukru, granko nebo Nesquik na posypání

Postup přípravy

Kdysi na letišti v Popradu jsem měla tento moučník. Až tady na MMB jsem zjistila, že se to jmenuje Obližprst. Vyzkoušela jsem snad všechny, ale ani jeden nebyl takový, jaký jsem tenkrát měla. Buď se mi rozjížděl krém nebo sníh nebyl takový, jaký je třeba v Indiáncích. Konečně po několika pokusech, jsem spokojená a je přesně takový, jako tenkrát. Perfektně drží jak krém, tak sníh!

Těsto: Žloutky vymícháme s cukrem, přidáme kakao, olej, mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh, který jsme vyšlehali do tuha. Rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme při 200°C asi 25 minut. Já peču v horkovzduch na 180°C asi 20 minut. Respektujte vlastní troubu. Po upečení necháme vychladnout.

Krém: Nad párou si ušleháme žloutky s mlékem, moukou, vanilkovým i moučkovým cukrem do zhoustnutí, počítejte tak 5-7 minut. Nakonec přidáme rum a necháme ještě jednou nad párou ztuhnout. Po vychladnutí postupně přidáváme do krému máslo. Pořádně vyšleháme.

Sněhová pěna: Bílky dáme do hrnce a nejprve ušleháme do tuha!!! Teprve POTOM dáme nad páru a postupně přidáváme cukr. Vyšleháme do tuha tak, až te sníh krásně táhne.

Na korpus natřeme žloutkový krém, na to dáme sněhovou pěnu a hustě posypeme kakaem.

Vymíchané těsto

...dáme na pečící papír...

...a upečeme. Po upečení necháme vychladnout.

Připravíme si nad párou žloutkový krém

...takto vypadá po vymíchání nad párou...necháme vystydnout...

...postupně přidáme máslo...

...potřeme jím korpus...

...takto by měla vypadat sněhová pěna

na žloutkový krém dáme sněhovou pěnu a posypeme kakaem

Drží perfektně a mohla jsem dokonce hned krájet řezy!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Verča-Berda 14. 7. 2012, 17:50
Moni,tak jsem se nechala zlákat Vaším receptem http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=4115661 ,no já nemám slov (Y) (Y) (Y) .Neskutečná dobrůtečka,všichni chválí (zajic) (wash) |:o) .Jen žloutková hmota mně zatuhla jen do konzistence řidšího Salka,ale po zašlehání do másla v poho +o( .Moc děkuji (L) ,jen se obávám,že ho budou chtít doma častěji :-) (hello)........... (K) Verča (K)
Karelia 15. 7. 2012, 14:18
@Verča-Berda No teda, fakt paráda (Y) (Y) (Y) Koukala jsem an fotečku a opravdu dokonalé. Já fakt nevím, co dělám jinak, ale mně krém vždycky ztuhne |:o) Co se týče kalorií ,-) ,-) ,-), to jsem u našich kluků přestala řešit, ale já mám pak vždycky hrozné výčitky svědomí, no ale nestrčte hlavi do lednice, když tam je ,-) ,-) ,-) :-p
Verča-Berda 18. 7. 2012, 12:31
@Karelia Moni,přemýšlela jsem nad tím krémem *-) ,dáváte ty lžíce zarovnané nebo s kopečkem ? I to by mohlo být ono,proč se Vám udělá hustější základ :^) .No jinak u nás padnul velký plech během dvou dnů 8o| 8o| , slibuju že naposledy :-D :-D
Vlr.Buckova 25. 6. 2012, 11:58
vyzkouším
Enka9 25. 6. 2012, 11:54
Super recept (Y) (Y) (Y). Jen trochu s obměnou, na piškot jsem natřela kyselejší rybízovou marmeládu a do žloutkového krému jsem dala jen 1 lžíci cukru + 1 vanilkový a výsledek vynikající (clamp) (clamp) (clamp).Díky za bezkonkurenční recept (L)
Ronica 23. 6. 2012, 21:02
Dobrý den Moniko, dnes jsem narazila na váš recept na tento řez a musim vám moc poděkovat. Nejsem zdatný pekař, tak jsem měla trochu obavy, ale návštěva ho moc pochválila a sama musim uznat, že to byla dobrůtka. Sice mi ten bílkový sníh taky tuhnul hodně dlouho, ale nakonec s to nějak povedlo ... Díky, hned si ho zakládám a občas zkusím udělat. A také děkuji za krásný propracovaný návod. S pozdravem Veronika T. (Y) :-) (zajic)
Karelia 23. 6. 2012, 21:43
@Ronica Verunko, já nevím, mě oba krémy tuhnou velice dobře, a s tím bílkovým není vůbec žádný problém, stačí opravdu nejprve vyšlehat sníh dotuha, pak teprve dát nad páru a došlehat cukr, já ho dnes měla hotový běhěm chvilky. Moc děkuji za pochvalu s popisem receptu |:o) |:o) |:o) Hezký večer (L) Monika
Inkakos 8. 6. 2012, 8:29
Tak jsem řezy pekla dle vašeho receptu a musím říct, že něco tak fantastického jsem dlouho nejedla (Y) (Y). Jen jsem málem vyrostla při šlehání žloutkového krému, který absolutně odmítal houstnout (smich). I tak ale děkuji za parádní recept!!! (clamp)
Karelia 23. 6. 2012, 19:00
@Inkakos Já nevím Ivanko, já ho dělala dnes a krém prostě ztuhnul během 5 minut na kaši (Y) (Y) (Y). Udělal se mi báječně (L)
nasta77 2. 6. 2012, 8:01
(F)Leni, receptík určitě zkusím :-) :-) :-)
mamunap 30. 5. 2012, 13:06
Dělala jsem ho prvně a super (Y) (Y) (Y)dik za receptík (clamp) nemáte ještě nějaké zajímavé recepty?
Karelia 1. 6. 2012, 23:12
@mamunap Leni, jsem ráda, že se Vám povedl :-) :-) :-). Koukněte do mých receptů, snad Vás něco osloví (L) (L) (L)
anejka 30. 4. 2012, 11:02
Mám na něj obrovskou chuť, tak mi držte palce, dnes bude má premiéra :)
davulin 18. 2. 2012, 18:36
Jsem se fakt naštvala v práci od nevidím do nevidím a nechtělo se mi hledat recept po stěhování, tak jsem vyzkoušela ten Váš a bohužel nevyšel, zachránila jsem to tím, že jsem si dala práci s hledáním toho svého (N)
manhartici 5. 11. 2010, 12:13
Výborné, už je skoro pryč... (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) ,-) ,-) ,-) (clamp) (clamp) (clamp) (L)
Údička 20. 10. 2010, 10:25
Děkuji za Váš receptík. Řezík jsem upekla a měl obrovský úspěch. Vše bylo hnde tuhé, tak se hned jedl hodinu po upečení. Příště vyzkouším dát do korpusu vlašské ořechy (clamp) (clamp)
Karelia 29. 10. 2010, 20:56
@Údička Petro, to mě velice těší :-) :-) :-) (L)
Patínek 2. 10. 2010, 12:14
MOnčo, vyzkoušela jsem váš receptík a musím jen a jen (clamp) (clamp) (clamp). Sice ten žloutkový krémík mi nad párou nejdřív nechtěl tuhnout +o( , ale ve finále se to povedlo a ztuhl ^o) . Koláček vydržel dva dny :-o :-o . Takže už ho mám založený v kuchařce (Y) (Y) Díky za inspiraci Eva (L) (L) (L)
allfice (upraveno) 5. 9. 2009, 18:42
Zachráněno, stačilo nechat tu tekutinku vychladnout za oknem, přikrájet máslo a řádně vyšlehat za studena, už je na buchtičce, ještě sníh ;-)
allfice (upraveno) 5. 9. 2009, 10:58
Tak to vzdávám, kooukám na tu Vaši fotku, co Vám tam vytvoří tu kašovitou hmotu? Vypadá to, jakoby jste tam měla už to máslo... Co s tou tekutinou teďka? Tolik vajec ;-) Asi mi nezbyde nic jiného, než si najít ten můj recept, což jsem byla líná :-$
allfice 5. 9. 2009, 10:34
Tak jsem se vrhla na zákuseček, už jsem ho dělávala před lety, vždycky byl vynikající, jen jsem nikdy nešlehala nad párou ten žloutkový krém. Už dobrých 20 minut tady šlehám a nic, pořád jak mlíko, jak může taková tekutina zhoustnout? :-oMám šlehat dál? No ještě pár minut vydržím,ale fakt mi to nejde do hlavy....Už si nevím opravdu rady. Mouku jsme i přidala, ale nic, pořád to teče...
prusi 18. 4. 2009, 10:26
Zdravím, Moni, tak se přidávám ;-) Žloutkový krém mi taky neztuhnul.. Přidávala jsem i mouku a cukr, nakonec z toho vznikla hmota táhnoucí se jako sopel (box) Tak sem se naštvala a mrskla to do robotu s dalším žloutkem a mlíkem. Nakonec se to povedlo (smich) A můj k tomu řekl, že nevěděl, že umím i takový věci :-$ Ten toho ještě neví.. :-# Tímto děkuji za výborný moučník (clamp)
beruska22 3. 4. 2009, 13:30
Dobrý den, chtěla jsem už dlouho vyzkoušet Váš zákusek, ale bohužel ten žloutkový krém vůbec nechtěl tuhnout..šlehala jsem pořád šlehačem,pak jsem přidala mouku,ale nějak se to nezdařilo.. *-)tak nevím, kde je chyba.Měla jsem to spíš míchat vařečkou?Určitě bych ho chtěla vyzkoušet znovu. Nebo suroviny dáváte postupně?Děkuji za radu. Snad se mi příště podaří. Lenka |:o)
Karelia 3. 4. 2009, 23:34
@beruska22 Dobrý večer Leni, ne, dávám všechny suroviny najednou, fakt nevím, proč Vám to neztuhlo *-) (L)
Doksik 19. 2. 2009, 18:57
Bezva recept, výborná buchta.Už jsme ji vyzkoušely.Moooc nám chutnala!!! (Y) (Y) (Y) Jen jsem měla problém se žloutkovým krémem.Nechtěl tuhnout.Už od začátku jsem ho šlehala šlehačem tak nevím jestli to bylo tím.Musela jsem tam nakonec dát více mouky a cukru a dopadlo to dobře. Děkuji za recept. (K) (L) (Y)Jana
babanka 1. 2. 2009, 15:45
Vypadá to moc pěkně, co zsaráží mě ta sněhová pěna *-) Když ochutnám oslazenou sněovou pěnu tak to neni moc dobrý tak váhám zda-li upéct *-)
Karelia 1. 2. 2009, 15:47
@babanka To záleží na Vás, je to jako u kremrole.
DANINEC 19. 1. 2009, 15:53
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) VÝBORNÝ ZÁKUSEK,UŽ JSEM HO PODLE VÁS DĚLALA ,ALE TENTOKRÁT JSEM UBRALA NA CUKRU DO KRÉMU KORPUSU,PROTOŽE DO TOHO SNĚHU BY MĚLO TOLIKA PŘIJÍT,ABY NÁM PĚKNĚ DRŽELY BUBLINKY A VÝSLEDEK BYL I TAK PERFEKTNÍ (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)TAKŽE DÁVÁM ZA JEDNA DÍKY ZA RECEPT (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=1635151

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie