Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 257 návštěvníků)

Výborný KMÍNOVÝ CHLÉB z domácí pekárny

0.0
Výborný KMÍNOVÝ CHLÉB  z domácí pekárny

Potřebné ingredience

200 ml mléka, 200 ml vody, 2-3 lžíce oliv.oleje, 1-2 lžíce octa, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 350g hl.mouky (mě se osvědčila ARO), 200g celozrnné žitné chlebové mouky (nejlépe jemně mletá Předměřická), 1 vrchovatá lžička celého kmínu, 1-2 vrchovaté lžičky drceného( ne mletého) kmínu nebo chlebového koření (koupíte v DM drogerii) a 1/3 kostky čerstvého droždí nebo 1 lžička suš.droždí (modrobílé s vlaštovkou) doprostřed do menšího důlku v mouce. Po signál.znamení: slun.semínka nebo sezam, čerstvá či osmahnutá cibulka, česnek, mleté škvarky..., ale já nejraději přidávám cca 1 vrch.lžíci Semínkové směsi-Natural paradise (slunečnice, dýně, pinie).

Postup přípravy

Všechny suroviny dáme do formy v pořadí tak, jak je uvedeno v rozpisu. Pečeme na program 1-základní (ne celozrnný!), kůrka tmavá (nebo jak má kdo rád).
Mouky smíchám v míse a vmíchám do nich kmín (či jiné chlebové koření) a pak až vsypávám do formy.
Je to skvělý recept pro každého začátečníka s domácí pekárnou. Po čase lze mouky či ostatní ingredience obměňovat, např.mléko za podmáslí nebo přidat např.3 lžíce pomletých škvarků dle nápadu paní Martiny Š. (macek007) ID 16590 ... apod., nebo dle vlastní fantazie. Tento chlebík skvěle vykyne, má křupavou kůrku, uvnitř je krásně měkký, nedrobí se a vydrží dlouho čerstvý.
Tento recept je můj originální - tak dlouho jsem přidávala a odebírala různé suroviny až byl chlebík perfektní :-)
Tip pro dospělé - když jej pak mažete křenovým pomazánkovým máslem, tak je to fakt mňamka !!!
Hotový chléb váží cca 1,2 kg.
Dobrou chuť.

krátce po dopečení, tento na fotu je slunečnicový

slun.chleba ihned po vytažení z pekárny, chládne a tak kráááásně voní
... tento vážil 1,10kg

rozkrojený slun.chléb

... takhle nááádherně se chlebík povedl Jitušce (Jitka H. (Jitule64) ID 20353)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

macek007 29. 12. 2007, 9:04
Včera jsem tento chleba trošku obměnila, místo oleje jsem dala 3 lžíce pomletých škvarků a část pšeničné hladké mouky jsem nahradila moukou celozrnou....a chlebík byl opěk suprový a nadýchaný a se škvarkovou příchutí (což manžel miluje). Takže znovu musím moc poděkovat (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) tento recept je super a může se i jakkoli obměnit (dnes budu dělat česnekový) :-$ :-$
Gitty 29. 12. 2007, 12:28
@macek007 (clamp) Super, škvarky - to je skvělý nápad (Y) a děkuji za inspiraci! :-) Vidím, že už jste zdatná pekařka, tak to je skvělé (clamp) (clamp) (clamp) a moc mne těší, že i díky mému chlebíku (L) , Petra
Gitty 28. 12. 2007, 21:48
Pro Pavlínku (Pavlína S. (stranpa) ID 31828) (mamca): Jasně zkuste a určitě napište jak to dopadlo :-) !!!!!! Budu se těšit , Petra (hello) :-) (child1)
stranpa 28. 12. 2007, 22:04
@Gitty Péťo...už jsem to vykoumala,vytahala jsem všechny mouky co mám doma ;-) a ta Celozrnná žitná je teda pěknej šrot (N) takže jedině Jemně mletá chlebová..a je to (Y) (Y) žitná je těžká, proto ty chleby jsou tak hutné, taky schramstla hodne vody,je savá 8-| proto když jsem pak něco málo přilila,bylo těsto lepší..no prostě živou mě nedostanou :-D :-D já ty mouky pokořím |:o)
Jarmila_P 14. 7. 2008, 18:56
@stranpa Pavli, já hledala na netu a pekaři v pekárnách dávají 60% pšeničné a 40% žitné. Celožitný chleba prý nedělají, drobil by se a neměl by tu chuť. Pak ceozrnná žitná (dosti nahrubo mletá) nevadí.
sharien 2. 1. 2008, 18:07
@stranpa urcite to bude moukou, ja pouzivam taky celorznnou zitnou a taky jsem testo musela upravovat...
Gitty 28. 12. 2007, 22:21
@stranpa Přesně tak :-D (Y) !!!!!! Já samotnou žitnou také moc nepoužívám, pak je to opravdu hutné a těžké. Takže zkuste přesně podle receptu s hl.moukou a to by to bylo aby to nebylo ... (Y) (Y) (Y)
stranpa 28. 12. 2007, 20:32
Ještě me napadlo..použila jsem Sušené droždí Labeta, že by v tom byl zakopanej pes *-) *-)
Hanka V. 29. 12. 2007, 14:00
@stranpa Pavli Labeta je nejhorší droždí co znám :-S Já s ním pekla 2x a pokaždé byl chleba vykynutý na 1/3 než normálně (N) Nejlepší je to s modrým ptákem nebo Oetker ;-) ;-) ;-) ;-)
Gitty 28. 12. 2007, 20:49
@stranpa Jůůůůj, tak to je mi líto, ale asi jste první komu se nedaří, zkusím tedy poradit tím, čím se mi to ze začátku také nedařilo: 1.droždí - zkuste vyměnit sušené za opravdu čerstvé droždí 2.bych zkusila zatím péct bez doplněných ingrediecí přidávaných po sig.znamení 3.určitě si dávat pozor aby jste nesmíchala sůl s droždím - chlebík by nevykynul a za 4.dobře vybrat program pečení. To je asi to nejdůležitější, co by mohlo ovlivnit konečný výsledek. Držím palečky, ať se už konečně zadaří (Y) Petra Jo a můj první chlebík dopadl stejně jak ten váš ... taky v koši (pst)
Gitty 28. 12. 2007, 20:46
@stranpa Pokud je těsto jak lepidlo - jak píšete, tak asi bych nepřidávala vodu, ale spíš malinkato při hnětení poprášila moukou, 5.těsto by se při hnětení mělo samo odlepovat od stěn!!! Musíte také počítat s tím, že chlebíček v pekárně Vám nevykyne za půl hoďky jak těsto v míse na topení, v pekárně je to podstatně delší ! (mám Severin BM 3986, kde jen samotné kynutí trvá 108 minut!) A také není mouka jako mouka - jak píšu v rozpisu: "mě se osvědčila ARO", ano některé hladké mouky mi nedělaly dobrotu. Předměřickou používám konkrétně na tento chlebík a jen tu , kde je na sáčku napsáno: Předměřická celozrnná žitná mouka CHLEBOVÁ jemně mletá . Nejnadýchanější chléb byl vždy, když jsem použila opravdu čerstvé droždí. Uvidíte, příští pokus určitě vyjde ! Chce to jen trpělivost ! a určitě nevyndávat chlebík dřív než bude sám hotový ! Držím pěsti, Petra
stranpa 28. 12. 2007, 20:56
@Gitty Děkuji za rady,asi strávím u netu a receptů i Silvestra :-D dala jsem program na celozrn..kdy je délka programu 3,40hod, po 3hod těsto vykynulo sice,ale stále ještě nepokrývalo celý spodek nádoby,bylo sice vysoké ale na délku jen do půlky nádoby, mám pekárnu Moulinex,kde chleba nestojí,ale leží :-)Při hnětení se krásne odlepovalo od stěn,i semínka se zapracovaly super,jen proste strašně málo v pekárne vykynul (N) zítra zkusím s čerstvým droždím,1/4 kostky? A asi začít s bílým chlebíkem ne *-) a až dokoupím chlebovou, vrhnu se opět do boje s celozrn.moukami :-D
Gitty 28. 12. 2007, 21:08
@stranpa Pavli, tak asi tady je zakopaný pes - to droždí (ano cca 1/4-1/2 kostky) a ten prográmek ! - Já mám také program celozrnný, ale tento chlebíček rozhodně peču na program ZÁKLADNÍ !- je to většinou ten úplně první. Tyto programy mají rozdílnou délku předehřívání i kynutí !!! Zkuste tedy zítra s čerstvým droždím a na základní program. Tentokrát to určitě vyjde :-) (clamp) ! Petra
stranpa 28. 12. 2007, 21:30
@Gitty (L) (L) jste zlatííčko, děkuji za rady a podporu, nicméně chlebík byl i tak super, již jsme ho zbouchali teplý..kojení nekojení,prostě půlka šišky je ve mě :-D mám čerstvé kvasnice,takže zkusím z nic,nardobit do středu kostičku a určitě základní program..ještě mrknu do návodu,jak se programy liší.. *-)
zdenan 28. 12. 2007, 18:39
Nekoukala jsi do pekárny moc často?Já taky koukala,ale jen okénkem.Jinak nevím nevedlo proč by se Ti nevedlo .Zdraví Zdena
Gitty 28. 12. 2007, 18:47
@zdenan Ahojky Zdeni, nedávno jsi mi psala, jestli nemám dobrý recept na vánočku pro DP - už mám recept na suprovou od paní Hanky V.(ID 4705): http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=11406 - výýýborná (Y) a super i pro začátečnáky (clamp). Co se týká toho otevírání, tak já osobně si myslím, že to na to nemá vliv, protože já během hnětení pekárničku otevírám, abych stěrkou setřela těsto nebo takové ty zbytky ze stěn a vše se propracovalo... Měj se, Petra (hello)
zdenan 29. 12. 2007, 10:23
@Gitty Ahojky Péťo,díky za radu.Taky jsem si tento recept našla a opravdu-vánočka byla výborná.Díky Zdena Až zase něco dobrého objevíš tak dej vědět :-$ (Y)
stranpa 28. 12. 2007, 19:54
@Gitty Ne ne,pekárnu jsem neotvírala,ale nakukovala okýnečkem 8-| druhý chlebík jsem před pečením na půl vykynutý vyndala,nechala dojít na topení,hlavne jsem ho trošku naředila vodou,těsto bylo hrozně hutné a jak lepidlo,pak přeci jen vykynul..a upekla jsem ho v simaxové misce :-( ale upeklo se a už se i snedlo :-D Jedinné čím se liším od receptu je mouka,celozrn.žitnou chlebovou mouku jsem nahradila tím co jsem měla..a to Předměřická žitná celozrnná 8-| nebo je to to samé *-) *-) těsto mi přijde hrozně tuhé, dala bych tak o 50ml tekutin více, ale bojím bojím..a hlavne nechápu,samé pozitivní ohlasy tady čtu a nakonec to takhle zvrtám 8o| ale chutově je jinak (child8) ten co jsem pekla v troubě ;-)
Gitty 28. 12. 2007, 20:42
@stranpa Pokud je těsto jak lepidlo - jak píšete, tak asi bych nepřidávala vodu, ale spíš malinkato při hnětení poprášila moukou, 5.těsto by se při hnětení mělo samo odlepovat od stěn!!! Musíte také počítat s tím, že chlebíček v pekárně Vám nevykyne za půl hoďky jak těsto v míse na topení, v pekárně je to podstatně delší ! (mám Severin BM 3986, kde jen samotné kynutí trvá 108 minut!) A také není mouka jako mouka - jak píšu v rozpisu: "mě se osvědčila ARO", ano některé hladké mouky mi nedělaly dobrotu. Předměřickou používám konkrétně na tento chlebík a jen tu , kde je na sáčku napsáno: Předměřická celozrnná žitná mouka CHLEBOVÁ jemně mletá (Y). Nejnadýchanější chléb byl vždy, když jsem použila opravdu čerstvé droždí. Uvidíte, příští pokus určitě vyjde (clamp) ! Chce to jen trpělivost ! a určitě nevyndávat chlebík dřív než bude sám hotový ! Držím pěsti, Petra
stranpa 28. 12. 2007, 15:47
+o( +o( pomoooocccc nedaří se a nedaří, dneska peču již po druhé tento chlebík..ten první vůbec nevykynul a skončil v koši, myslela jsem,že je to tím,že třeba mléko bylo příliš studené,tak jsem při druhém pokusu mlíko trošku přihřála,ale jak tak nakukuju do pekárny, dopadne to stejně 8o| 8o| držím se přesne podle receptíku, ale nedaří se a nedaří...peču v Moulinex..poradte prosím jsem neštastná a zoufalá,nejradši bych pekárnu vrátila zpátky Ježíškovi |-)
Gitty 28. 12. 2007, 16:59
@stranpa Jůůůůj, tak to je mi líto, ale asi jste první komu se nedaří, zkusím tedy poradit tím, čím se mi to ze začátku také nedařilo: 1.droždí - zkuste vyměnit sušené za opravdu čerstvé droždí 2.bych zkusila zatím péct bez doplněných ingrediecí přidávaných po sig.znamení 3.určitě si dávat pozor aby jste nesmíchala sůl s droždím - chlebík by nevykynul a za 4.dobře vybrat program pečení. To je asi to nejdůležitější, co by mohlo ovlivnit konečný výsledek. Držím palečky, ať se už konečně zadaří (Y) Petra Jo a můj první chlebík dopadl stejně jak ten váš *-) ... taky v koši (pst)
macek007 26. 12. 2007, 14:03
Ježíšek mi přinesl pekárnu :-$ :-$ :-$ první chleba jsem dělala včera večer a podle návodu, co byl u pekárny, teda nic moc. Dnes jsem zkusila tento chlebík a musím říct, že je vážně výborný (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) moc se povedl, super super super. Doma jsem s tímto chlebem sklidila velký úspěch (dance) (dance) (dance) Děkuji za super recept, který je pro mě jako začátečníka velmi srozumitelný a jsem moc ráda, že jsem to zvládla :-) :-) :-) Díky díky díky (D)
Gitty (upraveno) 27. 12. 2007, 15:59
@macek007 Díky moc za pochvalu, potěší . Receptík je můj originální , sama jsem si upravovala ingredience tak dlouho, až byl chlebík ideální (Y). Tak přeji spostu úspěchů při pečení (clamp) a kdyby jste chtěla, tak písněte, mám spostu dobrých dalších odkazů na recepty do DP. Mějte se krásně, Petra
zdenan 30. 11. 2007, 16:37
OPRAVDU JE TEN CHLEBÍK VÝBORNÝ-JEN SE MI NEDAŘÍ,ABY MĚL VÁHU 1200G.NEVÍŠ KDE MŮŽU DĚLAT CHYBU?DÍKY (clamp)
Gitty 30. 11. 2007, 18:01
@zdenan Díky za pochvalu :-) Uvedená váha chlebíku je jen zhruba, těžko říct, jak to že ten tvůj tolik neváží *-) Můj je někdy také menší - lehčí (než např. ten na fotu), přitom ho dělám stále stejně i mám stále stejné suroviny o stejné teplotě, ale zase méně jak 1kg mi nikdy neváží. Pekárničku mám už více jak rok, ale stále také nevím čím to je :-| .Takže maminky a kuchařky-pekařky, pokud víte, rády si se Zdeničkou necháme poradit :-$. Díííííky (L)
zdenan 30. 11. 2007, 20:24
@Gitty díky za odpověď.Dnes již pečeme 3 chlebík.Každý den jeden-je výborný i když nemám asi správnou váhu.Ale hlavně,že je chutný.Začínám s pekárnou a tak stále hledám co upéci jiného.Péťo nemáš nějaké recepty,které by jsi mi mohla poslat?Můj e-mail =z.navr@seznam.cz.Tak zatím díky (Y)
Gitty (upraveno) 2. 12. 2007, 17:11
@zdenan Zdeni, ještě mě napadlo, jestli tu váhu neovlivní droždí, protože pokud do chlebíku dám sušené či z kostky, tak to není ono. Nejraději do něj požívám "staré dobré" droždí kupované-ukrojené na váhu (Y) , pak ten chlebík vykyne krásně do vysoka. Toto droždí si chválí i tchýně na koláče (clamp) . Receptíky mám, ale spíš v odkazech na osvědčené stránky. Ty nejlepší odkazy ti pošlu (Y), zatím přeji hodně úspěchů při pečení :-) (L) Petra
zdenan 2. 12. 2007, 10:02
@Gitty Ahojky,díky za tip.My totiž zatím dávali suš. droždí.Dneska tedy zkusím normál. droždí a uvidíme. :-) A taky předem děkuji za ty odkazy,já pořád něco hledám (F) Zdena
Kleinka 6. 9. 2007, 10:26
Paní Petro, chtěla bych se zeptat, jak dlouho takový chléb z domácí pekárny vydrží měkký. Děkuji za dotaz. Také uvažuji o koupi pekárny, snad není tak drahá. přeji pěkný den..Renata (F)
Gitty 30. 11. 2007, 18:06
@Kleinka Pekárna je super - doporučuji, nejen na chlebík (jidlo) . Chlebíček Vám vydrží cca 3 dny, ale nejlepší je 1-2 den (Y) . Mějte se krásně, Petra :-)
Domkenzon 6. 7. 2007, 10:20
Dobrý den, včera jsem pro změnu udělala chlebík podle Vas a je opravdu moc dobrý :-P :-Pděcka ho baštili jak sušenky ;-) Marketa
Gitty 7. 7. 2007, 10:14
@Domkenzon Děkuji za pochvalu, jsem ráda, že vám doma chutná. Mějte se hezky, Petra :-)
keltka 6. 7. 2007, 7:14
to je první chlebík co se mi povedl (Y) (Y) (Y) mám pekárnu teprve 5dní,tak zkouším co se dá.váš chlebík zatím vede!!! |:o) (L)
Gitty 7. 7. 2007, 10:17
@keltka Děkuji za pochvalu :-) , já jsem na tom byla podobně ;-) +o( ... než jsem našla ten správný recept (clamp) (Y). Mějte se hezky, Petra
bukos 4. 7. 2007, 13:22
Dobrý den, dnes jsem dělala Váš chlebíka je opravdu super (clamp) (clamp), ke snídani už nezbyde :-@, tak jdu udělat další :-) :-) :-). Moc chutný a jemný....díky za recept!!!Pavla (C)
Gitty 4. 7. 2007, 22:26
@bukos Děkuji za pochvalu :-$, jsem moc ráda vám chutná :-). Mějte se hezky, Petra
Mmajula 2. 7. 2007, 20:17
Zdravím Vás Petro. Budu teď asi za telátko, ale můžete mi prosím poradit, kde nakupovat různé druhy mouky (např. žitná chlebová) a třeba onu Semínkovou směs, kterou si tady tak chválíte? Já dosud používala jen hladkou, polohrubou a hrubou mouku . Pekárnu mám od soboty, tak zkouším, co se dá, a právě takovýhle základní receptík se mi moooc hodí !!! Omlouvám se za možná přihlouplý dotaz, ale je to pro mě rychlejší než objíždět obchody a hledat různé mouky v regálu. Díky předem za radu !! Přeji hezký večer!
Gitty (upraveno) 14. 7. 2007, 12:00
@Mmajula Hezký den Majko, vůbec se nemůsíte omlouvat, já jsem na tom byla stejně... ;-) :-D Na žitnou chlebovou (i na ty ostatní celozrnné) jezdím po zkušenostech JEDINĚ do (přerovského) Tecsa - tam přijde 1kg na cca 15Kč, oproti např.Hypernově či prodejnám zdravé výživy, kde stojí většinou tato mouka i přes 35Kč. A uvedenou semínkovou směs kupuji právě v Hypernově (malé balení) nebo Makru. V Makru také nakupuji mouku ARO hladkou, ARO polohrubou a ARO hrubou. Mějte se moc hezky a přeji hodně úspěchů při pečení ! Petra
Gitty 3. 7. 2007, 14:47
@Gitty Ale jak tak koukám na vaše dortíky, tak to můj chlebík proti nim nic není - jsou nááádherné, překrásné, suprové .... (Y) (clamp) (clamp) ... prostě k sežrání. Já jsem se taky párkrát pustila do dortu, ale taková nádhera to teda nebyla ;-) . Majko, jste fakt moooc šikovná (clamp), smekám klobouk! Mějte se hezky, Petra
lase 31. 5. 2007, 11:34
Taky musím potvrdit, že recept je perfektní, včera upečeno i snězeno :-P Receptík je už uložený (Y) Díky Lada
Gitty 31. 5. 2007, 17:53
@lase Lado díky za pochvalu, jsem moc ráda že vám doma chutnalo, chutná a snad dlouho chutnat bude :-)... já přísady (podmáslí, cibulka, vař.brambor, česnek...) různě střídám a u nás chutná stále, protože je chlebík vlastně pokaždé originální... :-D (clamp) Petra
KOFI 20. 4. 2007, 17:07
Chlebík je opravdu moc dobrý (clamp) Včera jsem pekla rovnou dva, do toho druhého jsem přidala cibulku osmahnutou se šunkou. Ten ale je... (Y) (Y) (Y) Hned si běžím zakrojit (B)
Gitty 22. 4. 2007, 13:29
@KOFI Romanko díky za pochvalu, tento recept je fakt super - já ho mám pro takový ten základ na daší chlebíky - cibulový, česnekový, sezamový, tmavý, pizza chléb.... no prostě na co je chuť, to tam dám. A nebo ho udělám jen tak. S manželem jsme si ho oblíbili mazat křenovým pomazánkovým máslem - taky mňamka (Y). Mějte se hezky, Petra

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie