Zobrazit přihlášovací formulář

Zeleninová jídla

Přidat recept
(recept si oblíbilo 371 návštěvníků)

CUKEŤÁK-ÚLEŤÁK, aneb CUKETOVÝ NÁKYP, NÁDIVKA… (na místo mouky krupička)

0.0
CUKEŤÁK-ÚLEŤÁK, aneb CUKETOVÝ NÁKYP, NÁDIVKA… (na místo mouky krupička)

Potřebné ingredience

Už zase začíná sezóna, tak jsem s první dorostlou cuketou ihned vyzkoušela náš cukeťák-úleťák (fakt na něm hodně ulítáváme :o) Takhle ho dělám já: 3 hrnky nastrouhané cukety (neslívám, nevydlabávám a u mladých lze nechat i slupku), 2 střední cibule, 4 vejce, 1 čajová lžička prášku do pečiva, 1 hrnek pšeničné krupice anebo dětské krupičky, 1/3 hrnku oleje, 25 dkg sýra (lze i nakombinovat s nivou, balkánským, uzeným sýrem … jako obměnu), 30 dkg uzeného masa (lze i měkký salám nebo šunku, ale uzené je lepší, výraznější), česnek 5 stroužků (kdo chce, lze i více), sůl (cca 1 kávová lžička), pepř dle chuti, petrželka nebo pažitka (cca 2 polévkové lžíce).

Postup přípravy

V míse smícháme všechny ingredience - cuketu a sýr nahrubo nastrouhané, nadrobno pokrájenou cibuli, pšeničnou krupici (ev. dětskou krupičku) smíchanou s práškem do pečiva, olej, 4 vejce, na kostičky nakrájené uzené, lžičku soli, trochu pepře, prolisovaný česnek a petrželku nebo pažitku nadrobno pokrájenou (když není, ani nemusí být). Vznikne řidší směs, kterou vlijeme do pekáče nebo zapékací mísy (vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme a vysypeme krupicí). Kdyby jó to bylo hodně řídké, stačí zahustit trochou krupice. Nechte chvilku před pečením stát, nasákne se ta krupička. Peču na 180´C, dokud nezezlátne navrchu.

Tuto dávku jsem pekla v pekáčku s pečící plochou 25x35 cm. Když peču v klasickém velkém hlubokém pekáči, poměrně přidám cuketu, krupičku, trochu oleje (s ním už radši opatrně, ať to neplave), ostatní nechávám (max. přidám ještě trochu sýra a uzeného, ale někdy ani to ne). Ve výsledku musí být těsto trochu řidší, když je husté, bude upečené moc suché. My cukeťák máme raději až vlažný anebo studený, kdy ztuhne sýr a tolik se to nerozpadává a neteče.

Dobrou chuť!

Do mísy dáme nastrouhanou cuketu, sýr, cibuli, ...

..., k tomu přisypeme smíchanou krupičku s práškem do pečiva.

Dále přidáme olej, vejce, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku, lžičku soli a trochu pepře.

Uzené maso (tentokrát krkovici)...

... nakrájíme na malé kostičky a přidáme k ostatnímu do mísy.

Všechno smícháme, vznikne řidší směs a tu...

... nalijeme do pekáče vyloženým pečícím papírem.

Pečeme dozlatova, necháme trochu vychladnout než rozkrájíme, jinak se trochu roztéká a nedrží.

A takhle mám cukeťák nejradši já, se šopákem! :o) Je to ještě trochu teplé, ale nedá se odolat xo)

Pekla jsem v pátek navečer a toto zbylo v sobotu dopoledne :-D

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

anaba 17. 8. 2011, 13:08
taky máme rádi a chystám se ho udělat k večeči |:o) |:o) |:o)díky (F) (F)
Vanusak 17. 8. 2011, 13:59
@anaba Aňi, tak si nechte chutnat! (F)
Miminkov 17. 8. 2011, 13:03
Jak člověk může držet linii, když tady dáváte tak úúúžasné receptyyy (6) (6) (6) Je to dokonalé, dokonce i syn, který taková jídla nemusí, tak se může umlátit ,-) ,-) ,-) Super super, doporučuji a děkujiiiiii (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
Vanusak 17. 8. 2011, 13:59
@Miminkov Míšo, paráda, že jste podchytila i syna, pak se hned líp vaří a peče, když to chutná všem. (Y)
ZPet 17. 8. 2011, 9:58
dneska dělám k obědu, ještě udělám zeleninový salátek, už se těšíme (Y)
Vanusak 17. 8. 2011, 13:58
@ZPet Petro, tak dobrou chuť přeju, snad jste si pochutnali! |:o)
ladaalb 13. 8. 2011, 20:51
další naprosto úchvatný receptík od Vás,dnes dělám už druhý,akorát nemám už sýr,tak snad to bude ok i bez něj, je to šííílěně dobré (Y) (Y)
Vanusak 15. 8. 2011, 14:14
@ladaalb Lariso, bez sýru jsem to ještě nezkoušela, on to právě po zchladnutí dost drží pohromadě, tak uvidíte. ,-) Jsem ráda, že recepty chutnají, díky. |:o) (L)
Kate01 12. 8. 2011, 11:16
Ivo, moc Vám děkuji za inspiraci. Cukeťák se stal našim oblíbeným, šmakuje i příteli a hned zmizí. Fakt super pochutnáníčko jak teplé, tak možné ještě lepší i studené!!! Doporučuji! Katka (Y) (L) (L) (L)
Vanusak 12. 8. 2011, 21:21
@Kate01 Katko, to mě těší, že se cukeťák ujal i v další domácnosti. (Y) Je pravda, že my ho taky raději jíme až když zchladne. Krásně zpevní a člověk pořád na plechu krájí a krájí... Až se může péct znovu. ,-) ,-) ,-) Díky za vyzkoušení. (F)
NANY01 9. 8. 2011, 8:18
Dobré ráno Ivčo, díky za inspiraci. Cukeťák byl naprosto úžasný (clamp). Pěkný den Petra
Vanusak 9. 8. 2011, 9:38
@NANY01 Petro, super, jsem ráda, že vám šmakovalo! (Y) Moc díky za vyzkoušení. |:o)
fearold 5. 8. 2011, 22:20
Ivo, super (Y) (Y), tedy při pečení jsem se trošičku zděsila - jak se to třáslo - bylo to takové měkké, ale po vystydnutí - prostě vynikající. (F) (F) (F) Děti se mohly utlouct - a dokonce si přidal i můj naprosto antizeleninově naladěný manžel. Moc díky, (clamp) (clamp)
Vanusak 6. 8. 2011, 17:35
@fearold No výborně! I chlapa se podařilo obelstít. :-D Jojo, je fakt, že když je to horký, tak se to hodně rozjíždí, ale jakmile trochu zchladne i ten sýr, tak to hned začne držet pohromadě. (Y) jsem ráda, že jste si všichni pochutnali. |:o)
verkuc 3. 8. 2011, 12:41
Obvykle komentáře nepíši. Ale tady zkrátka musím!!!!!!!!!!!!!! |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) |:o) Cukeťák je naprosto úúúúžasný (clamp) (clamp) (clamp) Díky moc, zařazujeme do našeho jídelníčku (dance) (dance) (dance)
Vanusak 3. 8. 2011, 20:20
@verkuc Teda Verčo, tak to je super a moc mě to těší! (L) Díky díky za chválu, jsem ráda, že jste si pochutnali a rozšířili si jídelníček. ,-) Moc díky a ať chutná dál. (hello) (L)
Fantagiro 26. 7. 2011, 13:35
určitě nejlepší,co jsem kdy z "cukety na plechu" jedla (Y) (Y) (Y)....dělám stejně,jen jiný poměr surovin a přidávám nastrouhanou mrkev (Y) (Y)
Vanusak 26. 7. 2011, 20:01
@Fantagiro Ivo, přesně tak, mně taky z cuket asi nekvíc chutná tahle varianta. :-) S mrkví taky někdy zkusím, díky za tip na obměnu! (L)
Witom 26. 7. 2011, 13:06
(Y)právě cuketák jím,je výborný,opravdu moc doporučuji |:o)
Vanusak 26. 7. 2011, 20:00
@Witom Karolíno, super! :-) Díky a jsem ráda, že si šmakujete. (Y)
SHOP 23. 7. 2011, 22:10
Tak jsem dnes vyzkoušela a supééér (Y) nezbyl ani kousek ,-) Chutnal všem, takže brzy zopákneme :-) Díky za prima receptík (L)
Vanusak 24. 7. 2011, 15:02
@SHOP Markéto, moc děkuju za pochvalu, jsem ráda, že jste taky vyzkoušeli a že chutnalo. :-)
Brucha Vecha 20. 7. 2011, 18:43
Tak jsem asi první nešika, které se to nepovedlo... :´( Udělala se mi kůrka z vrchu a ze spodu a už to přes hodinu peču a né, a né, se to vevnitř propéct... 8o| Nevím, jestli jsem měla moc mokré těsto, či co... Tak to jím, ještě téměř sirové ale i tak je to výborné, snad se to dopeče ,-)
Vanusak 21. 7. 2011, 15:12
@Brucha Vecha Jejda, Radko, to mě mrzí. Chce to vyzkoušet podle svojí trouby. (F) Je fakt, že já někdy taky pro sichr zapnu ke konci 5-10 min. jenom spodní troubu. Tak ať se to dopeče příště hned napoprvé! (L) No ale teď mě napadá - ono je to horké docela tekutější a teprve když to chladne, tak se to zpevňuje, takže třeba to upečené máte v pořádku, jen vyčkejte trochu, až ztuhne ten sýr... :-) Kdyby to bylo syrové, to byste poznala.
Sanoj 19. 7. 2011, 23:23
Dneska jsem vyzkoušela k obědu,byl vynikající (Y) (Y) :-) (jidlo) (jidlo). (clamp)
Vanusak 20. 7. 2011, 13:48
@Sanoj Jarko, děkuju! (L) Taky se na něj zase chystám, dorostla jedna cuketka, tak ji brzo říznu... ,-)
radys22 18. 7. 2011, 20:32
Zkusila jsem také krupičku, ale raději se zase vrátím k mouce (nejlepší se mi zdá polohr.), občas přihodím houby naložené v octovém nálevu nebo papriku :o)
Vanusak 19. 7. 2011, 17:07
@radys22 Radko, tak neva, zkusila jste, díky! (L)
nataluska2 12. 7. 2011, 11:36
(Y) (Y) (Y) (Y)už je v troubě :))))))
Vanusak 12. 7. 2011, 14:00
@nataluska2 Soňo, tak snad se povede a bude chutnat! :-)
MatildaH 12. 7. 2011, 7:56
Mám doma podobný recept, ale se sněhem z bílků, tento je jednodušší a stejně chutný (Y) Včera jsem dělala dle tohoto receptu a plech zmizel během mžiku ,-) Díky za recept (L)
Vanusak 12. 7. 2011, 10:15
@MatildaH Markéto, to mě moc těší, že jste si pochutnali. :-) Děkuju. (L)
akbasa 30. 6. 2011, 14:36
Ivuš mám podobný recept už pár let a taky na něm ulítávám ,-) ,-) ,-), ale myslím, že v receptu je mouka, tak zkusím podle vás obměnu s krupičkou. Díky za připomenutí, jdu shánět cuketu (L) (F)
Vanusak 30. 6. 2011, 16:24
@akbasa Katko, není zač. (F) Mně cukety už rostou, o víkendu říznu první a začne kolotoč cukeťáků na všechny způsoby. ,-) Tak vyzkoušejte, snad bude chutnat. (L)
voťas3 29. 6. 2011, 23:07
(Y) (Y) (Y) robila som na veľkom plechu, mala som asi 1 kg cukety, dala som 5 vajec, ostatné prísady ako ma napadlo :-) a skúsila som s detskou krupicou - neviem čím to bolo, ale chutila mi zatiaľ najviac z tých, ktoré som už robila - žeby tou krupičkou? *-) Čítala som aj negatívny komentár na krupičku - keby som ju tam vlastnoručne nedávala, nevedela by som, že je tam a možno tým ako trochu nabobtnala, bola chuť zaujímavejšia, ako s múkou. Cítila som potrebu obhájiť receptík ,-) Mária
Vanusak 30. 6. 2011, 14:12
@voťas3 Andreo, moc díky za pochvalu, nám opravdu takhle cukeťák chutná nejvíc. Jsem ráda, že i dalším! |:o) Obhajovat nic nemusíte, ať si každý udělá závěr svůj, ne všichni máme přece stejné chutě. (H) Děkuju. (L)
JADOL 17. 10. 2010, 8:55
Ivčo, dělala jsem cukeťák podle vašeho receptu, moooc jsme si pochutnali (Y) (Y) (Y) (Y) ukládám do oblíbených :-) :-) :-) :-) (hello) J.
Vanusak 17. 10. 2010, 20:47
@JADOL Jani, díky moc za pochvalu! (L) (F) (F) (F)
mamina 2. 10. 2010, 16:02
Dnes jsem dělala a moc jsme si pochutnali. |:o). Děkuji za receptíik. (F) (F) (F) (F)
Vanusak 13. 10. 2010, 11:48
@mamina Evi, díky, jsem ráda, že chutnalo. (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie