(recept
si oblíbilo 104 návštěvníků)
Kynuté škvarkové placky se zelím
Potřebné ingredience
Těsto: 1 kostka droždí, 1/2 kg polohrubé mouky, 1 větší vejce nebo 2 malá, 150 ml vlažného mléka, 2 PL krystal. cukru, 1 ČL soli, 80 g Hery, 1 PL oleje..........300 g škvarků, 1/2 pytlíku kysaného zelí a 1 vejce na potření !!!Já po letech zkušeností s tímto těstem, a protože to vždy dělám z 1kg mouky, tak na 1kg mouky dávám 120g Hery, 40g sádla, 2PL oleje, prostě uberu trochu Hery a nahradím sádlem!!!
Postup přípravy
Zaděláme si kvásek: droždí, 1 PL cukru a 1 PL mouky, trochu vlažného mléka....necháme kvásek vzejít
Mouku, vejce, cukr, sůl, Heru a olej si připravíme do mísy, přidáme vlažné mléko a přidáme kvásek. Zaděláme na tužší těsto, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si pokrájíme škvarky na kostičky a ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, aby těsto nebylo příliš mokré. Po vykynutí přidáme škvarky a zelí a dáme ještě tak na 30 minut kynout. Po vykynutí uděláme placky, které dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, pečte podle vlastních zkušeností s troubou. Solíme placky podle toho, jestli máme škvarky už slané nebo ne. Já je raději moc nesolím, ale to poznáte...když tak je možné je raději dosolit hotové. Dlouho jsem se snažila upéct takové škvarky, jaké jsem kdysi jedla na jedné slavnosti na Chodsku, podařily se mi takové udělat asi až na 6 pokus.
Mouku, vejce, cukr, sůl, Heru a olej si připravíme do mísy, přidáme vlažné mléko a přidáme kvásek. Zaděláme na tužší těsto, poprášíme ho moukou a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si pokrájíme škvarky na kostičky a ze zelí vymačkáme přebytečnou šťávu, aby těsto nebylo příliš mokré. Po vykynutí přidáme škvarky a zelí a dáme ještě tak na 30 minut kynout. Po vykynutí uděláme placky, které dáme na pečící papír, potřeme vajíčkem a pečeme na 180°C asi 15-20 minut, pečte podle vlastních zkušeností s troubou. Solíme placky podle toho, jestli máme škvarky už slané nebo ne. Já je raději moc nesolím, ale to poznáte...když tak je možné je raději dosolit hotové. Dlouho jsem se snažila upéct takové škvarky, jaké jsem kdysi jedla na jedné slavnosti na Chodsku, podařily se mi takové udělat asi až na 6 pokus.
Takto vypadá těsto před kynutím, do kterého jsem už přidala škvarky a zelí
uděláme si placky a potřeme vajíčkem
Už se pečou
Upečeno...nedělám je moc tenké, naši kluci mají rádi takové vyšší
HOTOVO !!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu
backa
(upraveno)
15. 4. 2016, 7:57
Mám vyzkoušeno,jsou vynikající dnes peču manželovi do práce na oslavu tak snad jim také budou tak chutnat a jako celé naší rodině
kotrlka
(upraveno)
23. 3. 2016, 12:45
Děkuji za tip, vyzkouším.
trojcata
(upraveno)
2. 11. 2014, 12:37
dala jsem sádlo dobrota
BRAMBURKA35
(upraveno)
12. 12. 2012, 14:30
nešel by dát jiný tuk? ta hera mi k tomu moc nejde, ona má takovou pachut
Mikrah
(upraveno)
24. 10. 2012, 11:31
zkusím
rampy
(upraveno)
31. 8. 2012, 22:03
No super,úžasný recept,slintám...a udělám co nejdřív...díky
jablcko111
(upraveno)
31. 8. 2012, 11:45
Dobrý deň, Monika, prosím, koľko je to 1/2 pytlíka zelí? Ten pytík je kilový alebo polkilový?
Karelia
(upraveno)
31. 8. 2012, 21:58
@jablcko111
Katko, to je 0,5 kg pytlík.
SZuzana
(upraveno)
30. 8. 2012, 7:13
Hezký den,jak dlouho vydrží "čerstvé a dobré" máme v sobotu oslavu,tak když upeču už dnes (za předpokladu,že je nikdo nesní)
Karelia
(upraveno)
30. 8. 2012, 21:54
@SZuzana
Zdravím, nejlepší jsou čerstvé, 2 dny dopředu bych je nedělala. Jednak by u nás nevydržely a jednak za 3 dny budou už tvrdé.
SZuzana
(upraveno)
31. 8. 2012, 11:35
@Karelia
jojo,nakonec jsem se taky rozhodla,že je upeču až v sobotu
Mohama
(upraveno)
29. 8. 2012, 19:14
Už kyne těsto.....škvarky jsou připravené, zelí také......už se těším na výsledek.... Tak a je hotovo. Dopadlo to naprosto skvěle. Placky jsme snědli rychlostí blesku. Jen se po nich zaprášilo. Děkuji za skvělý recept.
simowa
(upraveno)
10. 3. 2012, 19:13
jsou výborné cpu se celý den
Karelia
(upraveno)
1. 4. 2012, 22:33
@simowa
dnes jsme na tom podobně celá rodina!!!! Dělám je už z dvojité dávky a muž tady funí už asi 3 hodiny
pappet
(upraveno)
16. 2. 2012, 10:03
Úžasné, lepší jsem nikdy nejedla!
novackova
(upraveno)
17. 3. 2011, 14:07
jdu na ně
kvítečko
(upraveno)
13. 3. 2011, 21:48
vypadá moc lákavě brzy vyzkouším to zelí krájíte?
Karelia
(upraveno)
13. 3. 2011, 23:18
@kvítečko
Ne, nekrájím, jen trochu vymačkám tu kyselou šťávu, aby těsto nakynulo.
Fjodorovna
(upraveno)
4. 1. 2011, 23:55
Mňam!!! Jen musím příště víc osolit.
Karelia
(upraveno)
5. 1. 2011, 21:56
@Fjodorovna
Já bych byla opatrná s tou solí!!! Těsto by Vám nevykynulo. Začala jsem dělat to, že těsně před pečením placky posypu hrubozrnou solí. Ona u nás není moc k dostání, já si jí vozím z Německa, ale mám takový dojem, že v Globusu jsem jí už viděla. Jsou to takové větší kostičky soli jako například znáte z pivovarských rohlíků. Je výtečná!!!
venekr
(upraveno)
13. 3. 2011, 20:33
@Karelia
hypernova a kaufland jí mají
mv24.7.74
(upraveno)
21. 11. 2010, 19:39
Perfektní placky, dnes jsem je dělala poprvé a jsou fakt moc, moc dobré. M.
holemka
(upraveno)
9. 2. 2010, 12:10
Dnes jsem k obědu uvařila polévku boršč a k tomu udělala kynuté placky se škvarkami, které jsou výborné a nemají chybu. Všem doporučuji vyzkoušet.
Karelia
(upraveno)
11. 2. 2010, 22:49
@holemka
No to je báječná kombinace, boršč nám ještě zbyl od úterka, tak jdu zítra koupit škvarky a udělám je....no to mě tedy nenapadlo!!!
hheellaa
(upraveno)
12. 11. 2009, 21:03
ty vypadají luxusně o víkendu určitě vyzkouším
filipov
(upraveno)
12. 11. 2009, 15:49
Moničko právě jsem je upekla,všichni doma chvalí,mám jen problém z 4 plechů už moc není tak zítra upeču zas,,užasnej recept ,,,
Elinqa
(upraveno)
7. 10. 2009, 17:54
Jsou perfektní, dělala jsem je už víckrát ať žije linie a zdravá výživa
Eillee
(upraveno)
7. 6. 2009, 12:50
NO tak to vypadá skvěle, škvarky milujeme, určitě vyzkoušíme a dám vědet, jak jsem dopadla .