(recept
si oblíbilo 36 návštěvníků)
VANILKOVÉ ROHLÍČKY (podle babičky) CO SE ROZPLÝVAJÍ NA JAZYKU :-)

Potřebné ingredience
15 dkg hl.mouky,14dkg tuku (dávám jen máslo),7dkg moučk.cukru,7dkg mletých ořechů a mandlí tak půl napůl,
Postup přípravy
Zkoušela jsem kvanta rohlíčků, ale tyto nemají chybu, nelekejte se při pečení, ony nezůstávají
kulaté, ale jakoby se mírně rozplácnou, chuťově jsem zatím lepší nejedla a vzhledem k tomu, že pradědeček se učil cukrářem a pekařem ve Francii, nepochybuju, že žádné lepší neexistují.
Navíc k tomu jakoby mírnému roztečení: babička (mimochodem měla nejmlsnější jazýček v širokém okolí) vždycky říkala,že „všechno co neudrží svůj přesný a stejný tvar jako před pečením je nejlepší, protože jsou tam jen samé výborné věci a nikdo s nimi nešetřil .
*vypracuju těsto, nechám v ledničce vychladit, vyválím si silného dlouhého „hada“, toho krájím na širší kolečka a pak z nich tvořím rohlíčky uprostřed buclaté, kraje tenčí,ale ne moc, aby se nespálily. Upeču, opravdu jen chvilku, snad 4-5minut, záleží na troubě na cca 170´C, po vytažení z trouby chvilku počkám - 2-3minutky, pak opatrně sesunu rohlíčky do mletého cukru s vyškrabaným luskem vanilky, obalím a dám do krabičky. POZOR! Když jsou horké jsou velice křehké a rády se lámou, když tak je nechej chvilku v cukru ležet a až trošku zchládnou, teprve pokračuju a nebo je klidně nechej chvilku ležet i naplechu a teprve pak šoupni do cukru.
kulaté, ale jakoby se mírně rozplácnou, chuťově jsem zatím lepší nejedla a vzhledem k tomu, že pradědeček se učil cukrářem a pekařem ve Francii, nepochybuju, že žádné lepší neexistují.
Navíc k tomu jakoby mírnému roztečení: babička (mimochodem měla nejmlsnější jazýček v širokém okolí) vždycky říkala,že „všechno co neudrží svůj přesný a stejný tvar jako před pečením je nejlepší, protože jsou tam jen samé výborné věci a nikdo s nimi nešetřil .
*vypracuju těsto, nechám v ledničce vychladit, vyválím si silného dlouhého „hada“, toho krájím na širší kolečka a pak z nich tvořím rohlíčky uprostřed buclaté, kraje tenčí,ale ne moc, aby se nespálily. Upeču, opravdu jen chvilku, snad 4-5minut, záleží na troubě na cca 170´C, po vytažení z trouby chvilku počkám - 2-3minutky, pak opatrně sesunu rohlíčky do mletého cukru s vyškrabaným luskem vanilky, obalím a dám do krabičky. POZOR! Když jsou horké jsou velice křehké a rády se lámou, když tak je nechej chvilku v cukru ležet a až trošku zchládnou, teprve pokračuju a nebo je klidně nechej chvilku ležet i naplechu a teprve pak šoupni do cukru.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

lucinca
(upraveno)
30. 11. 2009, 19:54
Dnes jsem vaše rohlíčky udělala
a jsou dokonalý
Díky moc za príma recept
Lucka+
+






nahlásit

AliceM
(upraveno)
1. 12. 2009, 13:22
@lucinca
Luci díky a krásné vánoční svátky



nahlásit

Jáňa2
(upraveno)
20. 11. 2009, 21:27
Tyhle peče manželova babička a tchýně a jsou super
. Taky můžu doporučit




nahlásit

AliceM
(upraveno)
21. 11. 2009, 9:49
@Jáňa2
Krásný přicházející advent !!!






nahlásit

šutynka
(upraveno)
14. 11. 2009, 20:51




nahlásit

AliceM
(upraveno)
15. 11. 2009, 14:13
@šutynka
Marcelko, koukla jsem k vám do receptů a máte na jedné fotce kávová zrna, ale nenašla jsem recept, jestli jej máte, byla bych moc vděčná - mám je totiž děsně ráda, ale neumím je
.







nahlásit

šutynka
(upraveno)
15. 11. 2009, 20:27
@AliceM
Mám tam recept
ale objevila jsem tady na MMBi s marcipánem
ale neuložila si je,letos poprvé mám na ně dřevěnou formu


nahlásit

AliceM
(upraveno)
16. 11. 2009, 16:39
@šutynka
Tady jsem nějaký marcipánový recept našla: http://recepty.vareni.cz/marcipanova-kavova-zrna/ http://recepty.chytrazena.cz/cukrovi/marcipanova-kavova-zrna-75982.html

nahlásit

šutynka
(upraveno)
19. 11. 2009, 10:28
@AliceM
díky,vyzkouším i s marcipánem

nahlásit

AliceM
(upraveno)
16. 11. 2009, 16:24
@šutynka
Tak to ještě mrknu
, no já právě zbožňuju ty s marcipánem
, zkusím nějaký recept najít
A to se dělá ve formě ? Tohle jsem vůbec netušila
. Když marcipánový recept objevím, tak vám dám vědět
.








nahlásit

šutynka
(upraveno)
19. 11. 2009, 10:30
@AliceM
Já je vždy dělala růčofůčo
ale letos jsem na trhách objevila dřevěnou formu ,ale s tím marcipánem to vypadá na větší piplačku,zkusím vymyslet zlepšovák




nahlásit

AliceM
(upraveno)
20. 11. 2009, 21:24
@šutynka
budu čekat na podrobné informace








nahlásit

šutynka
(upraveno)
8. 12. 2009, 20:11
@AliceM
Tak jsem dnes dělala ty kávový zrna
těsto podle mýho receptu,mléčný marcipán jsem uválela váleček a nakrájela na kousky a ty jsem uválela a zabalila do těsta,strčila do formy a vyklepla,ale šlo by to i bez tý formy a jsou výborný
lepší než bez marcipánu



nahlásit

AliceM
(upraveno)
8. 12. 2009, 22:42
@šutynka
Marci díky
, vyzkouším, předpokládám až tak příští týden
a dám také vědět
. Zatím krásné čekání na Ježíška








nahlásit

derena
(upraveno)
7. 11. 2009, 18:57
Z hospodyněk si nerob nič a uchovávaj tradíciu dobrých receptov našich babiček,sú osvedčené a výborné.Myslím,že Tvoje rohlíčky pochválila nejedná hospodyňka.S vajíčkom sú tvrdšie.Príjemné tohtoročné pečenie lebo už sa to blíži.
Mám pocit,že na tej fotografii sú vyfotené moje rohlíčky






nahlásit

AliceM
(upraveno)
7. 11. 2009, 19:39
@derena
Krásné pečení - já mám ráda už i ty nákupy a výběr, které recepty letos zvítězí a k tomu každý rok pečeme něco nového ( i z babičkovských starých kuchařek)










nahlásit

derena
(upraveno)
9. 11. 2009, 9:55
@AliceM
Ak budeš mať čas tak poprosím o nejáký ten receptíky z babičkiných kuchariek,nemusia byť s fotografiou alebo aj recepty na Tvoje osvedčené cukroví,možno tu nájdem niečo čo nepečiem .Dík


nahlásit

AliceM
(upraveno)
9. 11. 2009, 15:18
@derena
Nadi, moc ráda, jen si na to musím vždycky najít čas - osvědčený babičkovský jsou "DÁMSKÉ KOLÁČKY" - je to těsto obalené v mandlích-upečeno a pak do dolíčku marmeláda
- vidím ty dámy za první republiky, jak je ujídají ke kafíčku!! Budu na Vás s recepty myslet, mám od babičky staré časopisy velikost A3 svázané - "Pestrý týden" a tam jsou receptíky - hmmmm, jen mít víc času






nahlásit

derena
(upraveno)
6. 11. 2009, 18:12
Presne tento recept mám od svojej českej mamky a tá ho mala od svojej skrátka tento recept má viac ako 100 rokov a musím súhlasiť,že lepšie rohlíčky som v živote nejedla,skutočne sa rozplývajú na jazyku a pri pečení sa fakt trochu rozplácnou ale sú chuťovo jedinečné



nahlásit

AliceM
(upraveno)
6. 11. 2009, 22:43
@derena
Jé Nadi
to je krása
. Mně mnoho hospodyněk říká, že bez vajíčka rohlíčky nedělají, protože těsto tolik nedrží, tak už nikoho nepřesvědčuju
, ale kdo tyhle vyzkouší, tak zjistí, že stojí za to
.









nahlásit

Hanarani
(upraveno)
9. 1. 2009, 12:14









nahlásit

AliceM
(upraveno)
12. 1. 2009, 15:18
@Hanarani
Hani, děkuji za pochvalu
. U nás zbyla na Vánoce polovina
a syn se stále ptal, jestli upeču další dávku
. S tím těstem se hůř pracuje, když tam není vajíčko, ale za tu chuť stojí, že jo
.










nahlásit

MAIKLOVA
(upraveno)
8. 12. 2008, 22:09
Holky a kde koupím ten lusk? Nikdy jsem po něm nekoukala

nahlásit

AliceM
(upraveno)
8. 12. 2008, 22:24
@MAIKLOVA
Katko, bývá u koření i v supráčích, buď jakoby ve zkumavce a se špuntíkem a nebo Kotanyi-v sáčku jako např.perníkové koření, punč atd. Když na to sáhneš, tak tam citíš měkký lusk-ten se rozřízne a do mletého cukru se vyškrádne obsah
. Ale staší i jen moučkový cukr. Je to stejně dobré
.






nahlásit

MAIKLOVA
(upraveno)
9. 12. 2008, 16:59
@AliceM
Bezva díky, dnes si udělám těsto a zítra ho poběžím koupit a večer upeču. Díky moc
nahlásit

AliceM
(upraveno)
9. 12. 2008, 20:54
@MAIKLOVA



nahlásit

Evelína3
(upraveno)
8. 12. 2008, 23:11
@AliceM
jsem já to ale tele
jsem měla ten lusk poprvé a strouhala jsem ho celej


nahlásit

AliceM
(upraveno)
8. 12. 2008, 23:15
@Evelína3
Evi, to je super
- no bóže, žádný učený z nebe nespadl
. Krásný advent a čekání na Ježíška
,


















nahlásit
katee.j
(upraveno)
8. 12. 2008, 21:51
Tak skoro stejné dělám taky, tedy kromě těch mandlí dávám jenom oříšky, ale jinak postup úplně stejný. Recept mám taky od babičky a můžu souhlasit s paní Alicí, že jsou naprosto senzační a lepší jsem nikdy nejedla.



nahlásit

AliceM
(upraveno)
8. 12. 2008, 22:26
@katee.j
Ty mandličky -říkala babička-dělají dobré těsto
. Tak to podle ní dodržuju
, protože byla super kuchařka a aspoň nějaké babičkovské fígle
se snažím zapamatovat.















nahlásit

lomačka
(upraveno)
8. 12. 2008, 21:44
ahoj to tam nedáváš ani žloutek??
nahlásit

AliceM
(upraveno)
8. 12. 2008, 22:30
@lomačka
Dáši, nedávám
a ony jsou potom právě ty rozplývající se na jazyku
. Fakt dobrůtka ke
.







nahlásit

Zuzka
(upraveno)
8. 12. 2008, 16:34
Dobrý den,jsou výborné,už je mám napečené a všem chutná!!děkuji za obnovu receptu.))







nahlásit

AliceM
(upraveno)
8. 12. 2008, 21:33
@Zuzka
Míšo děkuji za komentář, přeju krásný advent
a příjemné pečení-teprve začnu, ale už se moc těším.







nahlásit