Zobrazit přihlášovací formulář
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Nepečené - Kokosové kuličky-dobrůtka !

Nepečené - Kokosové kuličky-dobrůtka !

Potřebné ingredience

2 bílky ušlehané na sníh, 24dkg moučkového cukru, 8dkg změklého másla, 10dkg kokosu, 5 dkg kakaa.

Postup přípravy

Z bílků ušlehám sníh. Vedle v míse utřu máslo s kakaem a cukrem, lehce vmíchám pevný sníh a nakonec kokos. Hmotu nechám do druhého dne v ledničce, pak beru lžičkou kousky, udělám…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Dámské koláčky

Dámské koláčky

Potřebné ingredience

1 změklé máslo (250g), 30dkg hladké mouky, 15dkg mletého-moučkového cukru, 4 žloutky. 1/3 skleničky malinové marmelády, nasekané loupané mandle - hrst.

Postup přípravy

Tak tohle pékávala na vánoce moje babička a podle názvu jsem přesvědčená, že takové cukroví patří do "první republiky" k dámám, co se právě sešly u čaje :))).
Všechny…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hrášková polévka - moje rychlovka.

Hrášková polévka - moje rychlovka.

Potřebné ingredience

1 střední konzerva sterilovaného hrášku, 1 střední cibule, trošku oleje, 1 šlehačka, kousek másla a 2 lžíce hladké mouky na zásmažku, sůl, voda.

Postup přípravy

Na oleji zpěním na drobno nakrájenou cibulku, zaliju vodou-asi 0,5l a vsypu konzervu hrášku BEZ nálevu. Nechám povařit. Mezi tím si vedle udělám z másla a mouky trošku zásmažky a…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Vajíčková polévka - když nemám moc času :)

Vajíčková polévka - když nemám moc času :)

Potřebné ingredience

80-100g másla, 2-3 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 3/4l vody, drcený nebo mletý kmín, sůl, petželková nať nebo pažitka.

Postup přípravy

Máslo nechám rozpustit v kastrůlku a přidám mouku, míchám jako bych dělala zásmažku Když je mouka s máslem pěkně spojená - neměla by být hmota příliš hustá, pokud je, tak přidám…

Zobrazit více...
DORTY
Dnešní ananasový dort s ovocem

Dnešní ananasový dort s ovocem

Potřebné ingredience

Můj první pokus, protože jinak peče vždycky babička :-)

Postup přípravy

Není zdaleka dokonalý, ale všem chutnal a nechtěli ani čekat po obědě.
Já neochutnala ani ždibíček ani při pečení-týden po žlučníku je to nereálné......
Piškotový korpus …

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
SUŠENKY DR.DUŠKA-DĚTSKÉ MLSÁNÍ PODLE MÉHO DĚDEČKA (úžasného praktického lékaře)

SUŠENKY DR.DUŠKA-DĚTSKÉ MLSÁNÍ PODLE MÉHO DĚDEČKA …

Potřebné ingredience

30dkg hladké mouky, 13dkg mletého cukru, 5dkg másla, 1 celé vejce, 3 pol.lžíce mléka nebo smetany, na špičku nože soli, na špičku nože jedlé sody. FOTO DODÁM

Postup přípravy

Tradovalo se, že když dědeček proklepal dutinu břišní a poslal dotyčného pacienta na chirurgii, tak chirurg mohl ihned operovat a bylo to správně :-))).
Já si pamatuju, že jako…

Zobrazit více...
ZVĚŘINA
DIVOČÁK SE ZELENINOU A LA "JÁ"

DIVOČÁK SE ZELENINOU A LA "JÁ"

Potřebné ingredience

Maso z divočáka-v podstatě, co seženete nebo dostanete, já měla asi 1,5kg kýty, 5 velkých mrkví, 1 petržel, 1/2 středního celeru,5větších cibulí,4 stroužky česneku,20dkg nějaké slaninky (měla jsem oravskou), 2 stonky řapíkatého celeru, větvička rozmarýnu, lžička drceného kmínu, sůl, pepř, 3dcl vývaru z kostky.

Postup přípravy

Maso pěkně omyji a poctivě nožíkem očistím-seříznu blanky apod., aby zůstaly libové kousky. Maso nakrájím na menší kusy-dejme tomu jako dětská zatnutá dlaň, do pekáče dám…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
UHLÍŘINA-STAROČESKÉ VENKOVSKÉ ČESNEKOVÉ JÍDLO PODLE MANŽELOVY BABIČKY.

UHLÍŘINA-STAROČESKÉ VENKOVSKÉ ČESNEKOVÉ JÍDLO PODLE…

Potřebné ingredience

Tento rozpis je pro 4 osoby jako hlavní jídlo, k večeři dělám o něco méně.8 středních brambor, 6 vajec, 6 lžic polohrubé mouky, 6-8 lžic hladké mouky, 2 lžíce oleje, 2 hrsti nasekané zelené natě petrželky, libečku a celeru, 6 stroužků česneku, 4lžíce sádla, sůl, vysoký anebo dostatečně velký hrnec.

Postup přípravy

Tohle jídlo patří mezi nejoblíbenější jídla manžela už z jeho dětství a když jsem se uhlířinu naučila vařit, tak jsem mu udělala asi největší radost trvající celý život :-))). A…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
MEDOVNÍK PODLE JANY.

MEDOVNÍK PODLE JANY.

Potřebné ingredience

TĚSTO: 1vejce,15dkg mletého cukru,1lžička sody,7dkg másla,3 vrchovaté lžíce medu,40dky hladké mouky.NÁPLŇ: 2dcl mléka, 2lžíce hladké mouky, 25dkg změklého másla, 25dkg mletého cukru, mletého ořechy a troška čokoládové polevy na zdobení.

Postup přípravy

Prvně si svařím za stálého míchání mléko a hladkou mouku na hustou kaši a nechám vychladnout. Pak se dám do těsta. Mísu si položím nad hrnec s vařící vodou a nad párou smíchám…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
ŠPIČKOVÉ TĚSTOVINY-LASAGNĚ

ŠPIČKOVÉ TĚSTOVINY-LASAGNĚ

Potřebné ingredience

TĚSTOVINY lasagně-kupuji Panzani,250g česrtvého listového ŠPENÁTU-nemusí být, 200g čerstvě strouhaného parmezánu (kdo nemá rád, může zaměnit za strouhaný eidam), několik plátků másla k zapečení.
BEŠAMEL: 80g másla,5 lžic hladké mouky,500-700ml horkého mléka,sůl.čerstvě mletý bílý pepř nebo směs pepřů.
MASOVÁ SMĚS: trošku oliv.oleje na pánev,2 cibule nakrájené na drobno, 1 menší řapíkatý celer-nakrájený na kousky, 2mrkve nastrouhané na hrubém struhadle, 4stroužky česneku bakrájené na plátky, 150g slaniny-nejlépe oravská nakrájená na kostičky, 500g mletého masa mix nebo hovězí, 1,5dcl kvalitního červeného vína, 1malá konzerva krájených rajčat nebo 1 malá krabička čisté rajčatové šťávy, 1lžíce hladké mouky,sůl, pepř,oregano,rozmarýn.

Postup přípravy

Tenhle recept patří opravdu mezi pracnější a má hlavně zdlouhavou přípravu. Takže za půl hoďky nebude 100% hotov. Tak tedy:
Prvně dáme vařit osolenou vodu s troškou oleje a v…

Zobrazit více...

Kategorie