Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 8 návštěvníků)

ŠPIČKOVÉ TĚSTOVINY-LASAGNĚ

0.0
ŠPIČKOVÉ TĚSTOVINY-LASAGNĚ

Potřebné ingredience

TĚSTOVINY lasagně-kupuji Panzani,250g česrtvého listového ŠPENÁTU-nemusí být, 200g čerstvě strouhaného parmezánu (kdo nemá rád, může zaměnit za strouhaný eidam), několik plátků másla k zapečení.
BEŠAMEL: 80g másla,5 lžic hladké mouky,500-700ml horkého mléka,sůl.čerstvě mletý bílý pepř nebo směs pepřů.
MASOVÁ SMĚS: trošku oliv.oleje na pánev,2 cibule nakrájené na drobno, 1 menší řapíkatý celer-nakrájený na kousky, 2mrkve nastrouhané na hrubém struhadle, 4stroužky česneku bakrájené na plátky, 150g slaniny-nejlépe oravská nakrájená na kostičky, 500g mletého masa mix nebo hovězí, 1,5dcl kvalitního červeného vína, 1malá konzerva krájených rajčat nebo 1 malá krabička čisté rajčatové šťávy, 1lžíce hladké mouky,sůl, pepř,oregano,rozmarýn.

Postup přípravy

Tenhle recept patří opravdu mezi pracnější a má hlavně zdlouhavou přípravu. Takže za půl hoďky nebude 100% hotov. Tak tedy:
Prvně dáme vařit osolenou vodu s troškou oleje a v ní uvaříme postupně lasagně,vařím v hrnci max.5 plátků, tudíž vařím na dvakrát, na třikrát, jinak se slepí a nedá se s nimi nic dělat. Vařím je
max.5minut-nesmí být rozvařené,spíš nedovařené, vytahuju do kastrůlku se studenou vodou, ještě propláchnu a naskládám někam bokem na pečící papí. Ony počkají,až budou potřeba.
Špenát promyju,očistím, spařím horkou vodou,vymačkám,nasekám na drobno,trošku osolím a dám bokem.
Masová směs: na pánev nebo do Woka (dělám v něm raději) nechám zesklovatět cibulku, přidám řap.celer,mrkev-chvilku dusím, pak přidám slaninu,česnek,maso-promíchám,osolím,opepřím,přidám rozmarýn,oregáno,podliju červ.vínem,přidám rajčata nebo rajčatovou šťávu a nechám dusit pod pokličkou asi 30minut. Po půlhodině zasypu 1lžící hladké mouky-všechno se to krásně spojí.
Bešamel: v kastrůlku nechám rozpustit máslo,přidám hladkou mouku a míchám, pak postupně přiliju horké mléko, musím míchat-používám raději metličku,až je směs krásně hladká,osolím,opepřím, nechám přejít varem a odstavím. Bešamel by měl být trošku řidší-ne že by tekl,ale aby to nebyla hustá netvárná kaše. Proto píšu to rozmezí mléka, protože většinou dávám mléka víc,aby se bešamel dobře roztíral.
Nastrouhám na jemném struhadle parmezán nebo jiný sýr.
Příprava je u konce a začneme vrstvit: pekáč-nejlépe keramický na lasagně vymažeme oliv.olejem,do spodu dáme vrstvu z poloviny masové směsi,na ni vrstvu špenátu,poklademe plátky těstovin,na ně natřeme polovinu bešamelu,posypeme strouhaným sýrem a jedeme znovu-masová směs, špenát, těstoviny, bešamel a sýr. Já dělám tyto dvě vrstvy,ale můžete si samozřejmě udělat vrstev víc. Jen na závěr musí být plátky těstovin, bešamel a sýr. Na něj poklademe několik plátků másla, troubu máme rozehřátou na 190´C a pečeme 30-40 minut,až jsou lasagně na povrchu zlaté. Po vytahnutí z trouby je musíme mechat 10minut chládnou, protože teprve pak se dají krájet, jinak tečou a neudělají pěknou porci na talířku.
Podáváme s červeným vínem a už se vidíme ve slunné Itálii. Jsou pracné, ale fakt nemají chybu !!!

Uvařím plátky lasagní.

Uvařené těstoviny al dente či trošku naskládám na pečící papír bokem.

Spařím špenát.

Špenát vymačkám,nasekám,osolím a dám bokem.

Do pánve dám osmahnout zeleninu.

Hotová udušená masová směs se zahustí lžící hladké mouky.

Hotový bešamel.

Syr nastrouhám.

A vrstvíme-do spodu masová směs.

Na maso špenát.

Pak těstoviny.

Na těstoviny rozetřít bešamel.

Zasypat sýrem a opakujeme znovu.

Na poslední vrstvu sýru poklademe plátky másla a dáme péct.

Dopečeno-necháme 10minutek uležet a pak dobrou chuť! Teď si zasloužíme skleničku červeného a porci italské dobrůtky.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

andreama 17. 3. 2008, 23:09
(Y) (Y) (Y) (Y)vypadá to moc dobře |:o) |:o) |:o) Ráda a s chutí vyzkouším :-) :-) (hello) (hello)
AliceM 17. 3. 2008, 23:29
@andreama Ať se podaří, apk dejte vědět (L).
Bendak 17. 3. 2008, 23:00
Dobrý večer, vypadá to fantasticky. To musím také vyzkoušet :-)) Díky za tip jak vařit ty mrchy lasagne. Na obalu vždycky píší, že dát neuvařené do misky, ale udělala jsem to jednou a fuj fuj, tvrdé jak bota.. nechápu :^) *-) a když jsem je vařila, tak samo dohromady a samo se mi slepily (hotdog), tak jsem to vždycky nějak natrhala a dala do misky (C). Ale když máte doma hladového manžela, tak si ani nevšimne (pl) (plaz). Takže díky moc za tip, určitě pak napíšu jak jsem dopadla (*) (C) Mějte se a pěkný večer. Lenka (jidlo) (cinky) (cinky)
mima.m 17. 3. 2008, 23:20
@Bendak Já dělám z neuvařených a tvrdé byly jen poprvé. Ty lasáně musí před pečením plavat, všehno se to pak vsákne do těch těstovin a jsou měkoučké ;-) ;-) ;-) (pl)
Bendak 17. 3. 2008, 23:25
@mima.m Ahaaaaaaa ;-) [A] moc děkuji za tip (L) (L) (L)
AliceM 17. 3. 2008, 23:31
@Bendak Já to taky kdysi zkoušela z neuvařených,ale v Itálii se prý předvaří :-$. Je to pro mě jistější a už jsem na to takhle zvyklá ;-). Pak dejte vědět, jak vám chutnaly (L).
ASliva 17. 3. 2008, 22:42
.... vypadá to úžasně, jistě vyzkouším!!!! Zdlouhavá příprava mi neva. Je to vlastně pravá směs ala bolognese s bešamelem a velice mě zaujal ten špenát a rozmarýn. S tím nejspíš opatrně, je hodně aromatický, že?? A parmezán tam prostě patří, s eidamem to není ono. Zdravím a díky za tip!!!!
AliceM 17. 3. 2008, 22:55
@ASliva Díky (L), rozmarýn, když je čerstvý,tak opatrně (bývá v Makru), pokud je sušený, tak ho tam mrsknu klidně plnou kávovou lžičku :-). Snad si pochutnáte, my máme tyhle lasagně opravdu moc rádi. Ten špenát se dá obměňovat |:o). A eidam není ono, ale někdo ho opravdu nemá rád :-$. Jo, ještě posílám tip na super prodejnu sýrů-v Praze na Ovocném trhu, Dům u závoje, je tam restaurace,vinárna a v průchodu po pravé straně sýry z Francie a Itálie (ale i odjinud) a moc moc příjemná paní prodavačka. Vždycky tam nakupujeme do zásoby (radost) (radost).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie