Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbili 3 návštěvníci)

Praskokrky - levné mlsání

0.0
Praskokrky - levné mlsání

Potřebné ingredience

500g hladké mouky, 1 kostka droždí, 2 polévkové lžíce cukru, 250ml mléka, 2 žloutky, 1 kostka 100% tuku (já dala Omegu), posýpátko neboli posypka, drobenka, žmolenka (moučkový cukr, máslo, hladká mouka)

Postup přípravy

Řekla bych, že je to poměrně levný recept, z téhle dávky mívám praskokrků na 4 plechy, cca 35ks, ale můžete vykrajovat menší...Postup:Do mísy vsypeme mouku, uděláme v ní důlek a do něj nalijeme část vlažného nebo raději teplejšího mléka smíchaného s cukrem a do takto připraveného jezírka rozdrobíme droždí a necháme odstát (já nechala po dobu přípravy posypky a ještě chvilku, cca 15 min.) Mezitím dokola nakrájíme nebo ještě lépe-nastrouháme tuk a vyklepneme dva žloutky. Poté dolijeme zbytek mléka a vše zpracujeme do vláčného těsta. Připravíme si místo na vyválení, já odebírala těsto po částech, kvůli místu a opatrně lehce vyválíme plát vysoký asi 1cm. Z něj vykrajujeme radýlkem (nebo klidně nožem) kousky a ty dále nakrojíme, takže vznikne útvar jako když roztáhnete palec, ukazovák a prostředník...takový trojzubec, na fotce to bude vidět lépe. Ty poklademe na pečící papír na plechu, posypeme drobenkou a dáme péct. Pečeme na střední stupeň, pokud bysme pekli na málo, tak se vysuší a máme z nich "křupky", ale taky to není špatné, mně se tak povedl první plech :) Potom jsem přidala do trouby kastrol s vodou a přidala plyn a další várky už byly v pořádku. Z trouby vytahujeme jakmile jsou praskokrky růžové. Necháme zchladnout, pocukrujeme a můžeme mlsat. Ale úplně nejlepší jsou druhý den, když je necháte přes noc v sáčku někde ve spíži, kam proudí vzduch..nebo moje babička je má na verandě...oni jakoby zvlhnou a pak jsou eňo ňuňo :o)

všechny suroviny před zpracováním těsta

těsto skoro propracované

vyválíme a vykrajujeme

před vložením do trouby

a po upečení, ještě jsou horké, takže chybí pocukrovat moučkovým cukrem

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie